Ustna vprašanja - Prof. Pleskovič

Ob 9.00 sem se morala zglasiti v 4. nadstropju KC, kjer mi je sestra dodelila pacienta. Ta je bil isti dan predviden za op., kar je pomenilo, da bi ga lahko prišli iskat vsak trenutek in nisem vedela, koliko časa bom sploh imela za anamnezo in status.
Tudi pacient je bil situaciji primerno vznemirjen, a zelo prijazen - naročen na op. Ca rektuma, sicer pa sorazmerno mlad in brez pridruženih bolezni. Posvetila sem se predvsem anamnezi (družinska!, natančen opis krvavitve, ki je bila prvi znak; pacientova pot do operacije...), v statusu pa sem poleg splošnega naredila tudi DRP.

Ker sem končala v pol ure, sem nato do 10.00 čakala profesorja (čas za ponavljanje :)). Ustni je potekal v seminarju, na začetku sem se morala identificirati z indeksom, na hitro je preletel mojo izpitno dokumentacijo, nato sva začela s pacientom. Zelo podrobno, zgolj diskusija o pacientu je trajala eno uro. Meni se je zdelo, da sem parkrat konkretno brcnila mimo, tudi on se je občasno malo "razhudil" in kakšno stvar izvlekel iz mene, ampak v splošnem je bilo zelo poučno, pač kako naj bi obravnaval pacienta od primarnega nivoja do predoperativne priprave (ne pozabit na antikoagulantno profilakso!, operacije, okrevanja, sledenja in prognoze. V knjigi npr. zelo malo oz. zastarelo piše o načinih operacije, o pripravi (baje čiščenja črevesja marsikateri kirurg sploh ne izvaja več, prav tako ne delajo začasne stome), o sledenju pacienta po op.(prvi dve leti na 3 mesece!, če ni težav, samo UZ trebuha in Tu markerji)...ampak po končni oceni sodeč mi ni zameril, da česa nisem znala takoj izstreliti.

Sledila so še vprašanja:
- Crohnova bolezen (kaj je, Dg, Th - zdravila in krg...kot v knjigi)
- Politravma (sem si pogledala še v zapiskih s predavanj)
- Diabetično stopalo
- Rak prostate (predvsem možnosti zdravljenja in zapleti - si je dobro pogledat še npr. izvlečke predavanj, ker v knjigi ni najnovejših možnosti - brahiradioterapija!)
- "višji nivo" - Bariatrična kirurgija (reče se ji tudi metabolna krg, ker spremeni ustroj presnove in prepreči/ustavi nastanek metabolnega sindroma)

Po tem me je vprašal, če imam dovolj. :) Nasploh mi je med spraševanjem postregel s številnimi primeri/zgodbami iz svoje prakse, ustni je bil sicer kar dolg (dobro uro in pol), ampak je res potekal v obliki sproščene debate s stiskom roke na koncu, tako da - super izkušnja.
Koliko upošteva pisni, ne vem - je malo dvignil obrvi in nekaj mrmral, ko je pregledoval dokumentacijo (pisala sem kar dobro :)), oceno testa mi je dvignil za 1.

Srečno!