Zbirka ustnih vprašanj - prof. Ahčan

Izpit pri prof. Ahčanu je super. Sicer si včasih kar malo obupan, ker ne trofiš tistega, kar hoče slišat. In te potem s svojimi podvprašanji vodi do pravilnega odgovora in ko na koncu le pogruntaš, si misliš, da več kot 6 za to res ne boš dobil. Ker ti je pa res pomagal. Ampak ni tako. Ocena na koncu je lepa. Res pa je, da je fino biti sistematski. To pomeni, da greš pri vprašanju od najbolj široke in splošne klinične slike (ali preiskave/ ukrepa pri NMP) do bolj specifičnih detajlov. Tako na primer pri človeku, ki leži na cesti in ima viden odprt zlom goleni, ne boš najprej tipal pulzov distalno od rane, ampak ocenil situacijo, zavaroval prostor, in preveril A, B, C (Airway, Breathing, Circulation).

Vprašanja sem zbral iz MedenegaSrca in dodal nekaj novih, sam pa sem med drugim imel:
1) Slika velike rane na goleni (tu se ne obremenjevat z anatomijo, ampak opišete, kaj vidite in ukrepi. Vprašal me je, kako bi odreagiral na terenu, kako v rešilcu (ne pozabit na i.v. kanal!) in kako v bolnici, v primeru, da ima golenico zlomljeno. Potem je bilo nadaljnje vprašanje, s čim bi rano pokril. Ker je velika, je odgovor s prostim tankim presadkom. :))
2) Razlika med tankimi in debelimi presadki, kje uporabljamo ene in kje druge.
3) Potem so se vprašanja kar lepo ponavljala, vključno s famoznimi razlogi povišanega IKT. Vprašal me je tudi razdelitev možganskih tumorjev. Ni panike - so zgolj iz možganskih celic, iz opornih celic in metastaze :).
4) Akutni abdomen - razlogi in kako se kaže pri otroku ter kateri so najpogostejši razlogi pri otroku.
5) Nadomeščanje tekočin pri opeklinah. Kaj je to kritična opeklina. (Za opekline priporočam njegovo NMP, kjer so res super slikce in na kratko je napisano vse, kar je pomembno!)
6) Nefroblastom.
7) Zapleti operacij pri starejših pacientih ter zakaj je temu tako. (Hotel je slišat, da je hudič, ker imajo veliko zdravil, med drugim tudi antiloagulantna.)

Na splošno potipa vsa področja, ampak kot že prej omenjeno, dosti na splošno in zelo je fino, če ne začnete s podrobnostmi, ampak vedno razmišljate diferencialno diagnostično in široko.

Gapi


1.sliko opečenca s traheostomo in sem jo opisala.kaj narediš, ko dobiš 60kg 50 opečenca na terenu - kakšne tekočine in koliko ter režim nadomeščanja.

2.opeklina celega obsega uda,

3,urgentni posegi pri 60 opecenemu in kolk loh površine naenkrat ven izrežemo in zakaj sam tolk (krvavi)

4.kaj je pomembno pri opeklinah (mesto, funkcionalni predel, globina,..)

5.opeklinska rana (še zdaj ne vem, kaj točno bi moral povedati)

6.klinična slika globoke opeklinske rane



7.V flegmona (kaj je to in kako pride do tega)

8.vsi funkcijski testi roke (Allenov, Tinel-Hoffmanov, Finkelsteinov, Fromentov, Phalenov; kaj in kako pri vakem testu),

9.sliki dveh poškodb roke: katere strukture so poškodovane, kaj lahk pricakujemo, kaj ogroža strukture spodaj. In kaj narediš kot NMP.

10.slika amputacij prstov (kako se pravilno oskrbi amputiran prst, kaj je glavna napaka laikov)

11.vraščen noht na nogi,




12.kaj bi pacientki po mastektomiji povedala v zvezi z rekonstrukcijo dojke (možni načini rekonstrukcije, natančneje o TRAM in DIEP rekonstrukciji)

13.bazaliom v očesnem kotu (pomembno da veš, da lahko vrasča v možgane preko perinevrija in da poveš pacientu, da bo po operaciji verjetno slep...hehe..)

14.slikca bazalioma in potem rekonstrukcija z vezanim režnjem, pač poveš kaj je in zakaj.

15.prosti režnji

16.slikca reznja z vensko stazo zaradi tromboze (moras pac povedat, kaj je in zakaj)

17.slika za opisat - bila je razjeda na nosu, spodaj pa slike rekonstrukcije z lokalnim čelnim režnjem; poveš za kaj po tvojem mnenju gre, slišat hoče predvsem tvoje medicinsko izrazoslovje, kako bi kot plastični kirurg napisal nek izvid al pa mnenje




18.možni zapleti pri operacijah na srcu (sistematično razdelit po skupinah in nekoliko natančneje terapija okužene rane po mediani sternotomiji)

19.najpogostejše srčne op (bypassi) ter metode, odvzemna mesta

20.prirojene srčne napake pri otrocih, ki se operirajo- samo naštet, katere preiskave vse pred op. (UZ srca, da pac ugotoviš lokacijo in velikost motnje, plus vse ostalo - krvna slika, RTG ipd. samo naštet...), kdaj bi sploh operiral (ko je možnost,da bodo kasnejši zapleti in bolezni - pljučna hipertenzija, srčno popuščanje ipd.)



21.prva pomoč na terenu pri poškodovani medenici in prvi ukrepi v bolnišnici (+kako posumiš na zlom medenice, koliko krvi lahko izgubijo takoj po poškodbi ipd.)

22.odprta in zaprta imobilizacija dolgih kosti (torej kdaj in zakaj se odločimo ali za eno ali za drugo, kdaj moramo biti posebno natančni pri naravnavi - pri sklepnih in prisklepnih zlomih)

23.ob progi njadeš ponesrečenca in ob njem noga - kaj storiš, nimaš ničesar sabo; kaj pa če imaš na voljo med opremo

24.patološki zlomi, predvsem pri mladih moških - vzroki (karcinomi, želel je pri moškem Ca testisa ter melanom)

25.zlomi pri otrocih

26.fotografija odprtega zloma desne goleni. Opišeš kaj vidiš(distalno od poškodbe je bila noga cisto bela). Kaj je naslednja preiskava pa nasledja Kaj bi naredil Všec mu je, ce si sistematicen in lepo po vrsti poveš, ne da samo nameceš.

27.zlomi stegnenice

28.oskrba amputiranega uda

29.izbitje zoba: kaj naredis

30.otrok pride na urgenco po tem, ko se je zaletel z glavo v drog-kaj narediš, zakaj



31.zdravljenje karcinoma prostate

32.razdelitev karcinoma pankreasa in klinična slika

33.nefroblastom; kaj je, dg + th ter ali rabi dializo (ne ker ma še eno ledvico)

34.karcinom rektuma (zdravljenje, kere bezgavke)

znaki karcinoma rektuma

35.pljučni rak (zdr., bezgavke, tipi)

pljucni ca.-diagnostika(lepo po vrsti od tega kaj je pomembno pri anamnezi, statusu pa do bronhoskopije)


36.terapija raka dojke



37.urgentna urološka stanja (pri moškem)

- torzijo testisa lahko posnema torzija apendiksa testisa (to je v sabistonu, ne v nasi ljubi kirurgiji) - to je privesek, ki je razvojni rudiment.



38.endoskopija v kirurgiji (groba razdelitev kje vse jo uporabljamo, pri katerih najpogostejših indikacijah)

39.povečan IKP, vzroki,

zvišan intrakranilani tlak (tu je posebej hotel slišat na koncu vsega naštetega še za metastaze!),

40.meningokela - kako naredimo rekonstrukcijo (oblikujemo hrbtenični kanal), kaj je nevarno (okužba)

41.akutni abdomen pri otrocih, kaj pa pri 65.let stari gospe

akutni abdomen po starostnih obdobjih

42.znaki anevrizme trebušne aorte (zelo na splošno...utripanje, tumor, šok...hotel je slišati besedo »akutni abdoben«, če rupturira v trebuh)

anevrizma trebušne aorte,

43.simptomi GERB

44.empiemi, th plevralnega - akutna in kronična (dokortikacija pljuč)
empiemi

45.shize (kaj je to? težave? zakaj rekonstrukcija?) - v stomatoloških zapiskih je vse potrebno

46.presaditve organov kaj je pomembno?

47.klinasta ekscizija - kje vse? (nos, ušesa, klinaste ekscizije nohtov...)

48.razlogi zakaj ne pride do zacelitve rane oz. se počasneje celi plus bolezni in dejavniki, ki vplivajo na to (ateroskleroza, diabetes, kajenje, obsevanje itd.)

49.zapleti op šcitnice

50.splošni zapleti operacij

51.mikrokirurška tehnika (od kdaj obstaja, kaj z njo delamo, kaj nam omogoca)


52.slika rane na goleni (hoče le opis, kot bi diktiral)

53.dve slikci: odprti zlom golenice in vreznina na podlakti

- in si morš zmislit zgodbico kot da si na urgenci: 50 letni moški je prišel, ker se je pred 2 urama poškodoval....neko kratko anamnezo pa status si zmisliš, ki bi ga pričakoval
- pri zlomu golenice poveš da je okončina bleda in da je verjetno poškodovana žila, kao si prevero pulze, vpraša te kolko je čas tople in hladne ishemije prstov in kolko recimo stopala (ki vsebuje mišice že)
- pri vreznini na podlakti poveš senzibiliteto, aktivno/pasivno gibljivost prstov - tukaj je catch, da če so kite 90 prerezane je gibljivost popolna, le proti uporu slabša in če pošleš takega domov, se bo primo na busu za ročaj ko bo ta zabremzal in bo mu strgalo do konca kite in pol bo Ahčan jezn :)