Ustna vprašanja - prof. Veselko

3 netravmatske izkusnje z Veselkom:

1. Jz sm mela zlom glavice stegnenice in znotraj tega mi je zastavil malo morje vprašanj, ki so se navezovala na kolčni sklep, medenico, stegnenico in s tem področjem povezane anatomske strukture (od mišic-pripenjališča, večjih žil in živcev), klasifikacije, zdravljenje...
Drugo vprašanje je bilo koleno, natančneje izpah kolena. Tuki je hotu vedet vse. Pr kakih poškodbah pride do tega, kaj se poškoduje (pozor na a. popliteo in n. peroneus- takojšnja oskrba!!!), kakšna je anatomija, diagnostika... Koleno je res treba znat v nulo.
Zadnje vprašanje je bilo pa vnetje slepiča in z njim povezana prenešena bolečina. Pri tem vprašanju ni velik kompliciru.

2. Pokazal mi je rtg sliko humerusa, povedat sem mogla, kakšne vrste zlom je, ali je kompliciran, ali ne, pa če se mi zdi, da se dobro celi,ter s katero metodo bi to lahko preverila (odgovor je z rentgensko tomografijo, kjer pogledaš kalus v plasteh). Vprašal je še, kako bi zlom zdravila (konzervativno, z mavcem), kakšen je lahko zaplet pri tem zlomu (poškodba radialisa, pa še pokazat sem mu mogla, kako poteka).
Naslednje vprašanje so bile psevdoartroze, našteti vrste oz, kako nastanejo.
Bilo je še nekaj iz ortopedije, pa se ne spomnim več, omenil je, da sem njegovo tematiko kr dobro naštudirala in potem me je še vprašal o holelitiazi. Zakaj žolčni kamni nastanejo (omeni tudi dolgotrajno hospitalizacijo), kakšna je terapija, potem pa je hotel vedeti, kakšna je razlika med laparaskopijo in laparatomijo. In sicer, pri laparoskopiji lahko pride do predrtja žolčnika in posledično do peritonitisa. Na to morš pomislit, če pacient pride k tebi par dni po odstranitvi žolčnika z znaki vnetja in trdo trebušno steno oz. mišičnim defansom.
Aja, vprašal me je še predrtje mehurja (sečnega :) kako se kaže, (sm omenila hematurijo, pa je vprašal, če je še kšno možno stanje, da ni hematurije... če je anurija ;) npr. ob zapori sečevoda... Pa kaj kirurg naredi potem ko mehur zašije in konča z operacijo (nujno vstavi urinski kateter).

3. RTG hrbtenice, klasifikacije osteosintez, dist. zlomi podlahti,
bolečina pri vnetju slepiča, ca mehurja – gradus in zdr.
Svoje hoče slisati kar natančno, čaka na specifične odgovore, ostalo pa bolj okvirno.

Brez panike!