Ustna vprašanja - prof. Ahčan

Ustni izpit pri prof. Ahčanu, marec 2011

1. V flegmona (kaj je to in kako pride do tega)
2. možni zapleti pri operacijah na srcu (sistematično razdelit po skupinah in nekoliko natančneje terapija okužene rane po mediani sternotomiji)
3. prva pomoč na terenu pri poškodovani medenici in prvi ukrepi v bolnišnici (+kako posumiš na zlom medenice, koliko krvi lahko izgubijo takoj po poškodbi ipd.)
4. zdravljenje karcinoma prostate
5. klinična slika globoke opeklinske rane
6. razdelitev karcinoma pankreasa in klinična slika
7. odprta in zaprta imobilizacija dolgih kosti (torej kdaj in zakaj se odločimo ali za eno ali za drugo, kdaj moramo biti posebno natančni pri naravnavi - pri sklepnih in prisklepnih zlomih)
8. endoskopija v kirurgiji (groba razdelitev kje vse jo uporabljamo, pri katerih najpogostejših indikacijah)
9. kaj bi pacientki po mastektomiji povedala v zvezi z rekonstrukcijo dojke (možni načini rekonstrukcije, natančneje o TRAM in DIEP rekonstrukciji)

Izpit sem imela ob 9.30 in brez čakanja (kot opisujejo predhodniki) prišla na vrsto. Izpit poteka sproščeno; v primeru, da se česa ne spomneš, pomaga s podvprašanji. Rad ima sistematičnost, da ti je jasno za kaj gre (se ne zapletaš z detajli) in da znaš razmišljat/ uporabit logiko. Oceni korektno in pri tem upošteva oceno tako izpita kot kolokvijev, tako da se splača boljše pisat, če ciljaš na odlično oceno.
Na kratko: je vsekakor dobra izbira izpraševalca!

Srečno.