Ustna vprašanja - Prof. Bošnjak

Ustna vprašanja - prof. Bošnjak

Kot prvo in najpomembnejše moram povedati, da je profesor ful fajn, prijazen in korekten, celoten ustni poteka v zelo sproščenem vzdušju, bolj kot debata in pogovor. Kdaj postavi tudi kakšno težje vprašanje, ampak ni panike, če ga ne znaš.
Po pisnem mi je priporočil še eno dodatno knjigo - Tadej Strojnik: Izbrana poglavja iz nevrokirurgije, ki je zelo zelo uporabna predvsem zaradi novosti v nevrokrg.

Sicer pa vprašanja:

1. Pacient po operaciji dveh zasevkov malignega melanoma v možganih. Narediš anamnezo in nevro status (plus okviren internistnični), pregledaš dokumentacijo, predvsem natančno slike glave...
Nato poročaš pacienta, skupaj pogledaš in komentiraš slike in pač debatiraš o vsem možnem glede pacienta. Kot na nevri alpa interni.

2. Poškodbe in zlomi komolca (ker je to tudi imel moj pacient). Seveda ne pozabit, da je zaplet lahko poškodba živcev.

3. N. ulnaris (anatomija, nevra in krg:). Kr dost v detajle.

4. Poškodbe glave, krvavitve v možgane...

5. Okužbe in možganski abscesi.

4. SAH in anevrizme, debata o endo in krg zdravljenju...

5. Zakaj nevro operacije sede, kakšni so zapleti, kako spremljaš med operacijo, kdaj pride do pljučne in kdaj do možganske embolije...


Js sm ponovila anatomijo - skripto, slikce v atlasu (predvsem prereze), nevrologijo - najbolj Lindsay (poudarek na stvareh, ki se krg zdravijo:), Klinična nevrološka preiskava, Izbrana poglavja iz nevrokirurgije (Andrej Strojnik), Ahčan - poglavje poškodbe glave, svoj seminar, iz Smrkolja pa poudarek na nevro in travmi ter kardio, ker sem bila na tem oddelku.

Meni je bil to eden lepših izpitov. :)