Ustni in praktični izpit - prof. Smrke

V zgodnjem jutru (7.20) dobiš pacienta, ce se le da s KRG okužb, moj je imel kronicni osteitis goleni po zlomu golenice in mecnice. Sestre na oddelku zelo prijazne (no, pa tudi pacient) tako da se ne bojte povprašati za kake RTG slike ipd., vglavnem pa moj nasvet: ne se prevec ubadat s pacientom, samo anamneza, status pa zelo površno, saj paciente bolj slabo pozna (ni bila lececa zdravnica doticnega pacienta) in je cisto ok ce klinicno sliko poveš tako kot piše v knjigi (rana z rdecim dnom, periferni pulzi, senzibiliteta itd.). Pac , ne glih poslušat pljuc pa iskat bezgavk.... je pac vseen to travma.

Ustna vprašanja se zacnejo potem glede na predstavljenega pacienta, s tem da si jih sproti zmisljuje. Eni so vprašani vec travme, drugi vec infekcij. Moja vprašanja:
- kronicni osteitis, akutni osteitis, klinicna slika, povzrocitelji, zdravljenje (vkljucno z detajli o tem kako poteka izgradnja nove kostnine med spongioplastiko, kakšni so še VSE drugi nacini nadomestitve manjkajoce kosti, vkljucno z umetnimi materiali, skratka, tega ni v knjigi in s tem sva se tudi obe strinjali :)) prognoza (kaj vse se lahko zgodi, kakšni možni izidi)
Tukaj gre zelo v detajle, na momente kot bi bila na izpitu iz anatomije, histologije ali biokemije
- odprti zlomi
- zlomi gležnja (klasifikacija, zdravljenje)
- nekrozantni fasciitis in diabeticna gangrena (pri tem vprašanju me je tako dolgo matrala s fasciitisom, da je še sama pozabila na diabeticno gangreno) - razlika med faciotomijo in fasciektomijo, pa kdaj delamo eno in kdaj drugo, pa kako to naredimo, pa zakaj ne drugace (tukaj sva šle še na Volkmannovo kontrakturo - ce kaj res dobro znate, je fajn speljat temo na ta mlin (kar pa ni tok težko), samo pazite da se ne opecete, ker je to da nekaj znaš zelo subjektivna ocena:) - še eno spoznanje s tega izpita) ;
pa o tem kakšen je pacient z NF in kakšne so predispozicije, pa kako hitro lahko umre, pa kakšna je klinicna slika...

Na prvi pogled zgleda malo vprašanj (verjetno sem kakega pozabila, ce se spomnim, dopišem), vendar pa je pri vsakem od njih tisoc podvprašanj, od tega iz katere celice se razvije osteoblast do tega kateri je še pomembnejši pokazatelj vnetja kot CRP (sedimentacije ne omenjat, ker se ji zdi cisto nepomembna :)), do tega kako recemo izgradnji kosti (poslovenjenih izrazov ocitno ne mara prevec....žal:)).

Vem da je o njej zelo malo napisanega na MS, za razliko od kakega drugega izpraševalca), tako da ce ima kdo predizpitno mrzlico pred izpitom pri njej mi lahko piše na karmen8(at) gmail.com, ce ima še kakšno vprašanje. Nedvomno je izpit pri njej psihicno naporen (pravzaprav ugotoviš da še tisto kar znaš, ne znaš dovolj dobro), ampak po mojem res težko da koga vrže - na koncu je izid gotovo dober, saj je cisto prijazna gospa!!! :)) Je pa verjetno malo bolj zahtevna ker je tudi sama precej "glavca" - ni cudno da ma mal višji kriterij kot morda kdo drug...
SRECNO!