Ustna vprašanja - prof. Smrkolj

Praktični izpit je bil tko kot so napisal, samo da je blo kar dosti za čakat predno je pršu kak ustrezen pacient! Dobila sem za šivat razpočno rano na glavi, sem jo mogla tud ekscidirat s skalpelom ampak je bil zelo prijazen in me ni probal nič onesterilit, mi je tud pomagal vmes z nasveti... potem me je naročil na ustni del naslednji dan!
niti ni spraševal svojih starih vprašanj ampak tudi ne nič kompliciranega
kako operiramo lipom (iz praktikuma, na obrazu delaš manjšo incizijo in razrežeš lipom pa ga daš po delčkih ven)
razlika med ulceroznim kolitisom in chronom, kdaj pri katerem operiraš oz zarad katerih zapletov te bolniki potrebujejo operacijo (UC zaradi krvavitev in chron zaradi perforacij, stenoz..)
blast poškodba (solid, vodni, zračni, važn da mu poveš da gre za valovanje!!)
na kaj deluje aktivna drenaža (pač da pri aktivni tlak nižji od atmosferskega!)
fractura radii loco tipico (zdrobljen zlom vedno operacija in ostensinteza, ker se bo v mavcu premaknil)
sy caude equine (moški se zbudi in ne more na vodo pa ne čuti nog, operacija v roku 6 ur!!..)
moški se zbudi in ma viseče stopalo (utesnitev korenine ishiadicusa, razlika od sy caude equine je da je tle prolaps disca ki stisne samo korenino in ne vseh živcev)
poliesterska nit (da je najbolj groba in da zarad tega delajo psevdomonofilamntne) pa da je ful odporna in zato šivamo tetivo lahko z njo
Wilmsov tumor
mogoče je blo pe kej ampak nič takega, pač vidi a znaš razmišlat, pa tud če sama nisem ustrelila iz prve je najprej mal počakal da razmislim, pol pa me je peljal v pravo smer in sva pršla skupi do konca!!