Ustni izpit - prof. Ahčan

Ustni izpit iz kirurgije pri prof. Ahčanu nov 2010

Na ustni izpit sem bila naročena 14 dni po pisnem (na mojo željo). Profesorja sem prvič čakala cca 2uri, vendar me je tajnica na to obvestila že ob prihodu, tako da ni bilo problema. Najprej je pogledal seminar, oceno mentorja (se je videlo skozi list, da ni bila ravno bogve kaj :(( , oceno iz kolokvijev in NMP. Slednji dve sta bili zelo na nivoju, pisni pa sem šla bolj na blef in je bil 6.

Najprej sem dobila sliko opečenca s traheostomo in sem jo opisala.
Potem je sledilo vprašanje, kaj narediš, ko dobiš 60kg 50 opečenca na terenu - kakšne tekočine in koliko ter režim nadomeščanja. Tega nisem znala, zato je predlagal, da grem za 14 dni domov, s čimer sem se ZELO strinjala :) Ta formula je res v VSEH knjigah o NMP, res pa je, da je v Smrkolju skrita med 2 strani neke neberljive solate.

Ko sem se po 14 dneh vrnila, me je ponovno vprašal isto formulo, nato pa še:

-povečan IKP, vzroki,
-akutni abdomen pri otrocih, kaj pa pri 65.let stari gospe
-ob progi njadeš ponesrečenca in ob njem noga - kaj storiš, nimaš ničesar sabo; kaj pa če imaš na voljo med opremo
-patološki zlomi, predvsem pri mladih moških - vzroki (karcinomi, želel je pri moškem Ca testisa ter melanom)
- najpogostejše srčne op (bypassi) ter metode, odvzemna mesta
-nefroblastom; kaj je, dg + th ter ali rabi dializo (ne ker ma še eno ledvico)
-empiemi, th plevralnega (drenaža, tisto, ko nalepiš plevro na kožo po odvzemu reber)

Mislim, da je bilo to vse. Sem znala ful dobro v drugo in dobila lepo oceno :) Moram rečt, da je zelo korekten. Včasih se mi je sicer zdelo, da me bo prestrelil s pogledom, ampak verjetno se mi je to samo zdelo. Verjetno zato, kert sem imela slabo vest zarad "prvič". Izpit sicer poteka po principu brainstorminga, predvsem diferencialne dg, (npr ikp, akutni abdomen, patološki zlomi,..) in pa NMP, kar zahteva zdravo pamet. Trajalo je 32 min.. Srečno.