Ustna vprašanja - prof. Omejc

Dobila sem pacienta - so se zelo potrudil, da je bil gospod prijeten. Pacient je imel krvavitev na črevesju, ki še ni bila raziskana, tako da je bilo prvo vprašanje na ustnem delu diferencialna diagnoza krvavitve iz črevesja (divertikli, rak, krvavitev iz zgornjega in spodnjega dela črevesja...). Časa za pacienta je bilo dovolj, zraven ni bilo nobenega zdravnika, sestre so bile ustrežljive (tud kej o pacientu so povedale :).

Sledil je ustni del, kjer je bilo veliko o abdominalni kirurgiji: divertikuloza, črevesni rak, želodčni rak, stome... se ne spomnim več.

Mislim, da se pri prof. Omejcu vedno pojavi vprašanje o zanohtnici in vraščenemu nohtu. Tukaj sem morala opisati, kako bi kirurško zdravila (matriks je treba izrezat!), pa kakšna je razlika, pa kako se po latinsko reče... vse iz knjige.

Vprašal me je tudi, na kakšne načine lahko naravnaš izpah rame. Spomnila sem se samo "elegantnega" načina - pacienta poležeš na trebuh, roka visi z mize, eno utež obesiš nanjo, pa čakaš. Neelegantni način je, kot sem doumela na izpitu, koordinacijsko nekoliko bolj zapleten - sezuješ čevlje, daš nogo pod pacientovo pazuho na prizadeti strani in potem vlečeš za izpahnjeno roko proti sebi. Metoda ima menda celo ime, vendar se ga nisem zapomnila - srčno upam, da mi je nikoli ne bo potrebno izvajati...

Prof. Omejc je fajn, sprašuje praktične zadeve + podatke, ki so pomembni. Pa potrpežljiv je :/