Ustna vprašanja - prof. Veselko

Profesor je bil točen - ustni se je začel 9.05. Pacient je bil papirnat - najprej da na popisu prebrat anamnezo in moras povedat, kaj pričakujes v kliničnem statusu, nato preberes status in poves, kaj bi naredil od preiskav in preberes, kaj so tam naredili od preiskav in potem se poves kako bi zdravil. Pacient je bil starejsi gospod z zlomom vratu stegnenice. kaj je se lahko poskodovano ob padcu na levi kolk - medenica. kateri del - os pubis. ustavila sva se predvsem pri RTG slikah in kotih in silah, ki delujejo na vrat, glavico, stegnenico...ta del je bil kar malo mučen - celo varus in valgus in kako se to vidi na sliki in kako se vidi na sliki rotacija navzven ( gledas senco tuberkla, ki je na rotirani nogi večja). kako zdravimo - osteosinteza in endoproteza - delna, totalna - kdaj katera oblika zdravljenja. pri endoprotezah - katere so boljse - totalne. zakaj potem delna - ker je manjsi poseg (starejsi bolnik, slaba fizična kondicija, pridruzene bolezni, krajsa pričakovan
a zivljenjska doba...). priporočam dodatno literaturo o endoprotezah, ker je smrkoljeva knjiga na tem področju preskromna. pa če razdelitev po Pauwelsu in Gardenu in kaj kateri pove, pa zakaj sta pomembna - Pauwels 3 pomeni, da se sila teze iz kompresijske spremeni v strizno, ki je veliko manj ugodna za celjenje. pri mladih lahko namesto endoproteze pri takem tipu poskodbe (Pauwels 3) naredijo se valgizacijsko osteotomijo in osteosintezo - torej dvojni poseg, da spremenijo sile v ugodnejse za celjenje.
Drugo vprasanje je bilo kri na blatu - hemohezija - vzroki in obravnava pacienta, preiskave, posegi, zdravljenje.
Profesor se ni oziral pri oceni na oceno pisnega, niti ni spraseval snovi, ki sem jo slabo pisala. Je prijazen, miren in tudi če poves kaj narobe - te samo vprasa zakaj naj bi bilo tako in pove, kako je prav. V glavnem eden boljsih ustnih.
Srečno!