Ustni izpit - doc. Koršič

Izpit iz kirurgije pri nevrokirurgu prim. doc. Marjanu Koršiču
Na izpit se pride ob 8h na oddelek za nevrokirurgijo. Docent ti dodeli pacienta s katerim se pogovoriš, v kolikor lahko narediš okviren nevrološki status. Imela sem pacientko s tumorjem v malih možganih.
Okrog 9h se nato prične lep in sproščen pogovor. Izpit je zelo sproščen, docent ne želi slišati velikih podorobost, želi videti, da razumeš, da znaš razmišljat in da nisi napiflan. Izpit tudi snema, a pove, da ga bo po koncu tudi izbrisal (pove, da snema zaradi tega, da če bi prišlo vmes do kaknih nejasnosti/nerazumevanja, da bi lahko preverili). Je zelo odprt človek in te med izpitom tudi drži za roke, te s tem poskuša pomirit (well, it works) :)
Drugače pa vprašanja..najprej o pacientki, anamneza in status (v statusu le kar je patološkega). Nato je sledilo vprašanje o tumorjih pod tentorijem (kateri tumorji rastejo tako, da simptomi trajajo dlje časa in se počasi razvijajo – želi slišati le benigni (nobenih drugih razvrstitev), nato kakšni so znaki tumorjev pod tentorijem in zakaj so tumorji pod tentorijem nevarnejšni kot nad tentorijem – možnost herniacije možganovine v foramen okcipitale magnum in nad tentorij).
Drugo vprašanje..kateri tumorji so pogostejši (primarni ali sekundarni – metastaze v možganih) in kaj je v porastu ter kaj v upadanju. Pa malce razložiš, da ni nujno, da je tumorjev več, da gre lahko tudi le za boljšo diagnostiko in odkrivanje tumorjev, da pa so pogostejše metastaze in te so tudi v porastu. Tu je potem sam malce povedal o malignem melanomu, da ne razume kako se lahko ljudje pražijo na soncu in so popolnoma beli in potem vidiš na koži vsaj tri spremembe značilne za MM. In vmes je postavil vprašanje, kam je zelo nevarna lokacija zasevanja MM (oko) in kaj lahko storimo (enukleacija/evisceracija).
Nato vprašanje o akutnem abdomnu..povedala sem malo o bolečini, pa naštela zunaj in znotraj abdominalne vzroke, podvprašanje: kje je bolečina pri vnetju slepiča in kateri so predvsem ginekološki vzroki AA.
Vprašanje o pnevmotoraksu..poveš kaj je in malo delitve. Nato podvprašanje: če bi bila kje v hribih, in najdem ponesrečenca s pnevmotraksom kaj bi naredila (odprti/zaprti). Kam se pomika diafragma pri vdihu?, zakaj je pnevmotoraks lahko nevaren (premik in stisk mediastinuma).
Kaj menim..ali so transplantacije zahtevne operacije ali ne (v bistvu ne, ker kirurgi obvaladajo zadevo, so le dolgotrajne). Pri katerih transplantacijah bi potrebovalni največjo antisepso in asepso in nato naštel ali pri abdomnu, toraksu ali pri ortopedih. Odgovor pri ortopedih, ker povsod drugje antibiotiki lahko prehajajo v tkiva, pri kosteh pa je to težje.
Nato pa neizpitno vprašanje..biološka zdravila. Ali jih lahko uporabljamo pri tumorjih v možganih. Ne, ker ne prehajajo hematoencefalne bariere.
In za zaključek in za hec, koliko čebel je potrebnih, da človek doživi anafilaktično reakcijo. No, povedala sem mu, da žal številke ne vem, da pa prvi pik ne povzroči anafilaksije. In potem kaj mislim o osah in sršenih ter čmrljih..kako si sledijo po strupenosti. Drugače pa je 7 os za pik 1 čebele in 7 čebel za pik enega sršena :D
In še..v tem času (poletje) dobiš otroka s hudim glavobolom, meningealnimi znaki, bruha, mu je slabo, palpatorno abdomen neobčutljiv.na kaj pomisliš..sončarica.
Nič bat. Bom rekla, da celo najlepši izpit na faksu.