Ustni izpit - doc. Korsič

Izpit pri doc. Koršiču, 30.6. 2010

Profesor je na tem izpitnem roku spraševal prvič; njegovo področje je otroška nevrokirurgija; je zelo natančen, umirjen, izredno prijazen, zabaven in velik kavalir :-)

Ob 8:00 prideš na oddelek, se javiš pri tajnici, nato pa se usedeš in malo počakaš, da končajo z vizito... nato pride doc. Koršič, stisne roko in vpraša ali je izpoljnjen glavni pogoj za opravljanje izpita?? ( da nimaš treme :-)), ker če jo imaš, pol se sploh ne bosta pogovarjala dalje ;-) ) Potem najprej odložiš stvari v pisarni; se vsedeta; vpraša te, koliko izpitov imaš še do konca, kaj bi rada specializirala...
Izpit se je začel s pacientom, starim 53 let, ki je imel kronični subduralni hematom- bilo mi je rečeno, da naredim anamnezo in nato kratek status; ampak ko sem ravno končala z anamnezo, je prišel doc. in mi rekel, da naj grem z njim v operacijsko, da bova operirala enega otročka; js da bom mal asistirala in neki zašila???... Sem seveda malo prebledela, ker nisem pričakovala, da me bodo na nevrokirurgiji peljali v operacijsko... Po poti do pediatrije me je spraševal o čiščeju operacijskega polja, čiščenju rane, kako šivamo gnojno rano ( je ne!), potem me je vprašal kakšne vrste niti poznamo( sem rekla resorbilne, neresorbilne, mono, polifilamentne.. pa ni spraševal več dalje...) Pri vsaki stvari, ki jo vpraša, hoče slišat samo kratek odgovor, poveš par besed in že sledi drugo vprašanje...
Nato sva se umila, malo sva se pogovarjala o tem, kako se pravilno umiti, pa s kakšnimi krtačami so se včasih umivali..
Otroček je bil star 4 mesece, imel je kraniosinostozo. V bistvu sem pri operaciji bolj opazovala :-), tu pa tam me je še kaj vprašal: Iz koliko kosti nastane lobanja (7), potem me je vpašal kako nastajajo lobanjske kosti ( tukaj nisem ravno blestela), kdaj zakostenijo možganski šivi, kateri sploh so :-), kakšne težave dela karaniosinostoza in kako jo popravimo...
Ustni v njegovi pisarni:
-predstavitev pacienta ( usmerjeno, samo nevro anamneza); nato kaj misliš da je diagnoza, kako bi potrdil (CT-zraven je imel slike, sva jih pogledala in dejansko se je je videl hematom), kako zdravimo, ali se lahko ponovi (ja), kje je najpogosteje lokaliziran (temporalno)... Potem, kateri ima večjo smrtnost-akutni epiduralni ali subduralni, iz katerih žil je krvavitev; pri suburalnem večja smrtnost, ker je več prostora; pri epiduralnem pa se lista dure počasi luščita in bolj počasi nastaja)...
-možganski tumorji (kaj je najbolj pomembno-lokacija-sub ali inftatentorialno; vprašal me je kateri so bolj nevarni- infratentorialni-Zakaj-ker povzročijo hidrocefalus? Ali so večinoma maligni ali benigni (infratentorialno so večinoma benigni)
-vodenoglavost ( zakaj nastane, koliko je normano likvorja (4 dl) kakšna je klinična slika takega pacienta (značilen trias: glavobol, bruhanje in otrpel tilnik).. Kaj povzroči (zvišan ICP).. Vprašal je, kaj moramo pogledat, če sumimo na povišen ICP- (očesno ozadje- vidimo papiloedem- sledi vprašanje zakaj nastane papiloedem...)
-glavobol ( vprašal me je, kaj sploh v glavi boli- boli tisto, kar je oživčeno in to so ovojnice...na koncu sva prišla do nevralgije trigeminusa)
- hernija diskusa ( ali je to nujna operacija- ni, razen če gre za konus-kavda sindrom.. To sem samo povedala in je reku, da zadovoljen z odg.-da ga je samo to zanimalo) :-)

Potem je reku, da zdaj dosti nevre :-) in sva šla še malo na druge teme:
-akutni abdomen ( kaj sploh to je, katera stanja kirurški AA, kakšna je klinična slika takega pacienta)
-apendicitis ( klin. slika, kako hitro ukrepati--)
-pankreatitis ( ene par besed samo)
- zlomi stegnenice pri starostnikih, pa kakšni so zapleti po operaciji ( sicer redek, a najbolj nevaren je maščobna embolija)

Bilo je še več vprašanj, ampak zaenkrat se več ne spomnim; hoče predvsem razmišljanje; nobenih klasifikacij, definicij... Med izpitom se večkrat pošali, če vidi, da si preveč napet, prekine pogovor, pove kaj smešnega, da se malo nasmejiš in potem se pogovarjata dalje.. Obožuje nevro in še bolj obožuje kirurgijo; tak da tudi, ko so na vrsti nenevrološka vprašanja, večkrat na koncu končaš pri nevri :-)) Ampak ni panike, res ne!

Jaz sem za ustni del malo ponovila nevro po Lindsayu; omenil mi je tudi, da je zelo ponosen na svoja predavanja, da me je par stvari tudi od tam vprašal (?)... tako da se mogoče splača, da greste na onko pogledat, če imajo kakšna predavanja tam... Je res super človek, obravnava te povsem enakovredno, tudi če kaj čist mimo vsekaš se nič ne razjezi; na koncu pa dobis lepo oceno :-)

Ko sva končala, sva se pogovarjala še ene 10 min; mi je rekel, da sem pogumna, da sem si pustila kirurgijo za zadnji izpit :-DD, da njegov zadnji je bil radiologija :-)... potem mi je dal še par res življenskih nasvetov, mi močno stisnil roko, ter mi zaželel uspešen začetek zdravniškega dela!

Dosti sreče in predvsem brez treme!