Ustni izpit - prof. Tonin


Prof. Tonin je v redu varianta za izpit, ima pa nekaj svoji »fint« na katere je treba biti pozoren. Za izpit naštudirajte travmo (vse poškodbe, ne samo skeletne), urgenco in NMP and youre good to go!

Pacientka je bila 90-letna gospa z zlomom vratu stegnenice. Samo usmerjena anamneza in status.
1.) Klinična slika zloma vratu stegnenice. Kako razdelimo zlome vratu stegnenice? Zdravljenje. Kaj je delna, kaj popolna endoproteza?
2.) Tope poškodbe trebuha – kaj storiš na terenu, kaj v bolnišnici. Položaj poškodovanca za poškodbe trebuha je polležeč, noge pokrčene v kolku in kolenu za prbl. 30 stopinj.
3.) Pnevmotoraks – kateri je najbolj nevaren, zdravljenje.
4.) Nihajne poškodbe vratne hrbtenice – whiplash injury. Treba je vedet, da mora biti na RTG sliki vidnih vseh 7 vratnih vretenc in torakocervikalni prehod ter da damo vratno opornico za največ 1 teden. Če ga še vedno boli, razširimo diagniostiko: naredimo funkcionalno slikanje vratne hrbtenice. Če sumimo na poškodbo densa 2 vratnega vretenca je treba narediti posebno slikanje v AP projekciji skozi odprta usta.
5.) Zlomi radiusa za tipičnem mestu.
6.) Gnojna vnetja na prstu. Tukaj se je začel žur. Jaz sem namreč mislila (po prebiranju slovenske krg), da je panaricij zgolj gnojno vnetje pod nohtom, ostala vnetja pa so paronihija, absces jagodice, tendosynovitis suppurativa...itd. Na-a! Po besedah prof. Tonina so VSA gnojna vnetja na prstu PANARICIJI! Paronihija je samo ena od oblik panaricija. Povzdignil je glas zakaj tega noben študent na izpitu nikoli ne ve. Obzirno mu objasnim, da je poglavje v knjigi nekoliko zavajajoče in on še kar zahteva naj naštejem razlčne vrste panaricijev. Ko sestavim puzzle končno naštejem: Panaricij subunguale (centralni, stranski), Panaricij subcutaneum, Panaricij articulare (gnojno vnetje sklepa), Panaricij spatii interdigitalis, Panaricij tendineum (vnetje kitne ovojnice). Potem me je vprašal kako zdravimo panaricij tendineum – to hvalabogu je napisano v knjigi.
7.) Oskrba strelne rane – na terenu (kompresija, sterilni povoj), v bolnišnici – temeljita ekscizija nekroze.
8.) Plinska gangrena – zdravljenje.
9.) Ileus.
10.) Nanašanje mavca – plasti (vata, opornica – longeta, mavec v cirkularni smeri)