Ustni izpit - prof. Smrkolj

Izpit pri prof. Smrkolju, junij 2010

Profesorja sem poiskala na stari travmi v prvem nadstropju, kjer ima pisarno. Ko je končal z vizito, mi je povedal, da bo danes izpit potekal v operacijski na travmi. Vprašal me je, koliko sem pisala izpit, papirjev takrat ni imel s seboj..
Kot običajno greš čez filter, pred operacijo mi je pokazal RTG slike, kaj je z bolnico? – pacientka je imela zlom vratu stegnenice. Logično vprašanje – kaj bomo naredili (delno cementno protezo). Skupaj sva se umila, potem sem asistirala pri operaciji. Med delom mi je postavljal vprašanja, vseh se niti ne spomnim..
-katera je najnižja temperatura, pri kateri steriliziramo? Pri kakšnem tlaku? Ali lahko steriliziramo z zelo nizkimi temperaturami? Primer dezinficiensa..
-pacient z vročino, težkim dihanjem.. na rtg vidiš okroglo lezijo z nivojem – absces. Kaj narediš? (dreniraš..) Ponovno pride čez en teden – še enkrat dreniraš. Znova čez en teden.. Narediš torakostomo (ali ne pride do pnevmotoraksa? Fora je v tem, da so že od prejšnjih drenaž prisotne zarastline v plevri in do pnevmotoraksa najverjetneje ne bi prišlo.)
-med operacijo sem morala prepoznati nekatere strukture, na katere je naletel.. fascia lata, tensor fascie late, vrat stegnenice, veliki, mali trohanter..
-kaj se bo dogajalo s pacientko po operaciji? Že naslednji dan posedanje. Pri delni kolčni protezi kmalu začne obremenjevati!
-pacient se zjutraj zbudi, ne čuti mehurja, mravljinči ga po notranji strani levega stegna, ne more dvigniti stopala od podlage.. kaj je to? (prolaps diska) kaj narediš in kako hitro (v 6 urah!) (odstraniti moraš pritisk s hrbtenjače, pristop je dorzalno – laminektomija), kaj so posledice, če ne..
-kaj je osni reženj
Po operaciji sva odšla skupaj na travmo, vmes sva se kar zaklepetala! Na travmi je bil 75-letni pacient, rekla bi, da že kar dementen.. Kar sem uspela izvedeti od njega, je, da dobiva kemoterapijo, ni vedel, kakšnega raka ima, odstranjeno je imel ledvico, zdaj pa so ga poslali z onkološkega. Bolela da je desna nadlaket, rama (akromion!), prsnica, rebra, torakolumbalno hrbetnica.. Desno roko je imel omejeno gibljivo zaradi bolečin. Potem me je profesor še vprašal o pacientu, kaj bi lahko bilo.. Prišla sva do tega, da gre za osteolitične metastaze hipernefroma ledvic, na onko so se bali, da si je zlomil nadlaket. Na rtg je bila videna cca 3 ali 4 cm velika osteolitična lezija, verjetno tudi poškodovan akromion. Kaj bomo naredili s pacientom? Glede na njegovo osnovno bolezen in pa da nadlaket še ni zlomljena, kakršnakoli operacija ne pride v upoštev, dobil bo le opornico za nadlaket, da ne bi prišlo do zloma.
Pogledala sva še par RTG slik: rastni stiki na goleni in stegnjenici. Kalcinacije v kolateralnem ligamentu kolena. Izpah zgornjega skočnega sklepa z raztrganino sindezmoze in membrane interosse-e. Kako bi latinsko napisala diagnozo?
Vmes pa še več vprašanj..
-kaj najbolj ogroža otroka pri tetralogiji Falot?
-kaj je težava, če pri operaciji po pomoti podvežemo v. portae? Kako se to kaže? Ali to pacienta ogroža? Čemu je podobno? Ali vpliva na možgane?
… drugih se ne spomnim več, bila pa so praktično z vseh področij.
Potem sva šla na katedro, kjer je pogledal moje papirje in zaključil oceno. Name je pustil izredno dober vtis, želela bi si več takih izpraševalcev – da lahko v praksi pokažeš, koliko znaš razmišljati s svojo glavo, ne pa da moraš vse iztreliti iz prve; če pa – pa je izredno zadovoljen.
Če zaključim: ni nujno, da greš v malo operacijsko! Se pa izpit začne takoj, ko prideš :) Če bi mogla, bi šla takoj še enkrat, česar ne morem reči za mnogo izpitov :)
Srečno! Pa s svojo glavo!