Ustni izpit - prof. Veselko

Izpit pri prof. Veselku je zelo prijetna izkušnja, ker je res gentleman in zelo prijazen in potrpežljiv ter oprosti če kaj poveš narobe. Definitivno pogleda seminar, ambulantni dnevnik (kaj si videl na ambulantah iz travme) in izpit... iz tistega kar si pisal slabo (v mojem primeru plastika) dobiš tudi kako vprašanje. Izpit je trajal cca 1 uro, prav toliko sem ga tudi čakal, ker je imel prej neke obveznosti (ampak sem bil pripravljen na to, ker mi je tajnica povedala to že ob prijavi za izpit pri njem). Počakal sem ga na travmi 4. nadstropje KC, za živega pacienta (punkcija, šivanje) ni bilo časa, zato sva šla takoj na papirnate.

Moja vprašanja so se vsa vrtela okoli 20-letne bolnice (tj. letnik rojstva 1920 :D), ki je doma padla in si zlomila kolk.
- kakšne diferencialne diagnoze poznamo (zlom glave, vratu, izpah, zlom acetabuluma trohanterni, peritrohanterni in subtrohanterni zlomi); vse zrecitirano lepo po Smrkolju oz. še bolje predavanjih prof. Smrke ki so na internetu. Kako izgledajo, kakšne so posebnosti v statusu, kje pride do krvavitve, NC motenj... Zelo pomembno je, da v anamnezi vprašaš kdaj je prišlo do zloma, pacienti pogosto povejo, da so se ob nekaj spotaknili (to se jim zdi pomembno), tako da lahko da je zlom lahko že vzrok za padec
- kakšna je razlika pri silah pri travmatskih in patoloških zlomih (= stresne frakture - fiziološke sile)
- kaj naredimo če pacienta boli koleno - tu sem se malo zmedel, ker sem mislil, da govorimo o isti pacientki; sva prišla do tega, da ko testiraš gibljivost je vedno treba testirat kolk in koleno, ker je bolečina pogosto prenesena; se pravi je poškodovan kolk, gibljivost v kolku v omejena, v kolenu pa je gibljivost pasivno bp, samo boli ga pač.
- zlomi vratu: kaj nam povfe Garden (pove nam, kakšna je možnost za aseptično nekrozo; večja kot je stopnja, večja je možnost, zato pri Garden 4 endoproteza), in kaj Pauwels (nam pove o možnosti zapletov osteosinteze; večji kot je kot, večje so torzijske sile in večje je tveganje za psevdoartrozo)
- Kakšne vrste OS poznamo za kolk in kaj bi naredili pri bolnici --> endoprotezo. Kakšne endoproteze poznamo --> totalne in hemi. Zakaj totalno? To delamo pri mlajših, ker v 3 letih po hemiprotezi pride do artroze in je potem treba delat totalno. Zakaj potem pri starejših hemi? --> ker je manjši poseg in ker v pol leta umre 25, v 1L 50 in kasneje 80, se pravi da pri njih nima sploh časa do artroze prit.
-Pol je bilo eno vprašanje kero slikovno metodo bi še naredil poleg AP slike medenice s kolkom... in sem butnil ven angiografija (zaradi žilnega statusa) in je rekel, da sem totalno mimo vsekal, ampak mu je bil všeč način razmišljanja. (pravilen odgovor: lateralna projekcija; v vsej nervozi sploh nisem opazil, da manjka...)
- Zakaj je še pri starejših pomembna endoproteza = ker lahko takoj vstanejo --> kateri so zapleti ležanja (GVT, hipostatska pljučnica, preležanine, sepsa).
- ker sem slabo pisal plastiko me je vprašal režnje in presadke (ena delitev = vezani/ prosti, glede na prekrvavitev pa ločimo arterijske (oz. aksialne), naključne, fasciokutane in muskulokutane).. Kakšna je prekrvavitev pri posameznih.
- Vprašanje za 10: kaj je šlo narobe pri operaciji endoproteze (tule gre zahvala moji mentorici, da mi je "omogočila" držanje kljuk pri dolgotrajnih op. kolka) --> stegnenica je počila in jo je bilo treba okoli cerklirat z žico. TO dejansko ni fajn zaplet, ker pride do omajanja endoproteze, osteitisov, artroze in ponovnih operacij.

Vglavnem - malo sreče s paceintko, je pa rekel da 10ka zaradi dobrega razmišljanja in diferencialnih diagnoz in pregleda nad snovjo. Vsem ki boste izmeli izpit pri njem vam toplo priporočam, da ko se boste naučili travmo, pojdite za eno popoldne na B hodnik (ali pa na kontrolne preglede) pa zvečer malo na A hodnik, in potem nadlegujte travmatologe z raznimi vprašanji in diferencialkami itd. ker med vajami nisi tako zbran in si bolj malo tam... vidiš pa kake zanimive stvari ki jih potem s pridom na izpitu izkoristiš.

Aja še to: za izpit sem predelal celega Smrkolja ob vajah (splača se predelat tisto, kar boš imel naslednji dan na seminarju) + stara vprašanja in potem še 1 teden usmerjenega učenja travmatologije. Ker prof. Veselko rad sprašuje koleno, sem na MS poslal še en tak mini šnelkurs poškodb kolena (popolnoma dovolj za izpit), fino je pa seveda poznat anatomijo (skripta čez in čez dovolj).

Vsem, ki ste tole prebrali in našli notri kaj uporabnega pa opominjam, da naj ne pozabijo da si je nekdo vzel pol ure časa po izpitu za tale umotvor, da boste VI nekaj imeli od tega... in ne pozabite objavit tudi svoje izkušnje.

Veliko sreče!