Ustni izpit - doc. Oblak

Imel sem doc. Oblaka, ki je po moje najboljša izbira za ustnega. Sprašuje samo njegova stara vprašanja in še kakšno novo, ki pa je dokaj splošno in ne teži z nekimi podrobnostmi. Taka so bila:
- prekinitev ahilove tetive (kako to izgleda - poči kot bi z bičem usekal, bolnik pa sploh ne ve, kaj se je zgodilo, ga namreč ne boli, potem ugotovi, da ima viseče stopalo, ob kliničnem pregledu pa ugotovimo še vrzel ko potipamo) in nadaljne zdravljenje: konzervativno-mavec, v kakšni legi mora biti stopalo? komu damo mavec, koga zdravimo operativno
- karpalni kanal...opisal sem anatomijo, kako velik je živec (za debelino mezinca!!), koga prizadane bolezen, kakšno je konzervativno zdravljenje, kakšno je operativno)
- vrste prostatektomij... klasična retropubična, endoskopska, robotska ter prednosti in slabosti le teh
- prva pomoč pri popolni amputaciji roke - esmarch v izrednih razmerah, kompresijska, tiščanje žile direktno ob kost (to lahko izvajamo približno 20min, ker smo potem že izčrpani, direktno klemanje-tukaj je fora, da moraš žilo na slepo probat zaklemat in ko se to zgodi, ziher zraven stisneš še živec, kar pri vsekaninah, ko je ud še za rešit ni najbolje.
- ostala vprašanja so bila stara

Bolnik je bil s Ca prostate, totalno atipičen, mlad, par vprašanj: zakaj naredimo scinti skeleta (za metastaze) kdaj glede na PSA delamo scinti (od 15 navzgor - takrat že pričakujemo, da je Ca lahko metastaziral), kam gredo najprej metastaze (v bezgavke ob iliakalni arteriji).


Vsem uspešne vaje in opravljene izpite.