Ustna vprašanja - prof. Dolenc

Najprej povem, da skoraj vse, kar so predhodniki pisali, drži. Zame je bil to eden najlepših izpitov. Na koncu je vse skupaj izpadlo zelo dobrohotno, očetovsko pravzaprav. Podelil mi je nekaj nasvetov, strokovno-življenjske narave. K njemu je treba pristopati povsem brez strahu, ampak s spoštovanjem.

Ko me je peljal na oddelek, sem si stetoskop obesil za vrat. Rekel mi je, da naj ga vendar že dam stran. Sem ga hotel odnesti nazaj v garderobo, pa je rekel, da ga bom že rabil, samo naj ga ne nosim okoli vratu..kot kakšen internist!!!:) (to je bila tudi edina, sicer huda, žalitev;) ). Na glas sem se zasmejal, on pa dodal, da tako nosijo stetoskop v hollywoodskih nanizankah. Dejal je, da imam za pregled celo dopoldne časa. Povsem dobesedno. Na izpit me je naročil za ob 8., malo pred 16. pa je rekel, naj pridem raje naslednji dan ob 15., ker nima časa. Drugi dan pa me je res takoj vprašal, še pred 15. Na koncu izpita se mi je pa opravičil ( on, vrhovno božanstvo kavernoznega sinusa:) in 1. slo zdravnik, kar se mednarodnega renomeja tiče, meni, smrkavcu, ki je minuto nazaj prigleštal komaj diplomo ene MF!!!), da bi me vprašal na 1. dan, ampak da je operiral do 23. ure. (to pomeni, da dela od 8 pa dokler ne konča..) Dodal je še, da če bo lahko kdaj kaj pomagal, da mi bo. To razumem v okviru bodočega dela, ampak zelooo odprto, toplo. Ja , res je zmaj, ampak prekleto dobre pasme!! Takih je izredno malo.

Pacienta sem pregledal 2, ker je 1. izbira bila ravno na slikanju, ko se je vrnil, mi je naložil pregled še tega, drugega. Seveda je bil ta Bosanec, popolnoma disartričen, tako da je anamneza bolj dešifriranje, kakor pogovor. Če obvladaš nevrološki pregled, kakor za nevrologijo, se ti ni treba bati..

Vprašanja so res ista. Dodal bi le, da je pri arterijski preskrbi hrbtenjače treba povedati več in drugače, kot piše v slo kirurgiji. treba je povedati, da vstopa ena radikulomedularna arterija v torakalno hrbtenjačo na nivoju Th 4-5. Najbolj ogrožen predel hrbtenjače po njegovem je Th 8 in tam okoli, ker po Adamkiewicz-evi arteriji kri teče navzgor, po prej omenjeni pa navzdol. Kjer se stikata, je logično najmanj krvi. potem je vprašal, koliko je bezgavk v telesu..baje da prek 1000, od tega polovica na vratu. Ker je to vstopna točka v telo. Treba res uporabljat logiko, mene je pohvalil, da znam razmišljat. To pri študentih pogreša. Ostalo vse drži. Dal mi je tudi vprašanje za 10ko..odgovor je skrajno nemogoč, izdam pa ga ne..pri 10 kah gre res že za prestiž..

Velik človek..ponosen sem, da sem imel čast pri njem opraviti izpit. SREČNO!