Ustni izpit - dr. Pleskovič

Izpit pri prof. dr. Pleskoviču

Ob prihodu v 4. nadstropje na abdominalno kirurgijo me je sestra seznanila s pacientko, ki je bila kasneje ta dan naročena na elektivno operacijo želodčnega karcinoma. Bila je zelo prijazna in mi podala vse informacije, ki sem jih potreboval. Ob pregledu nisem našel posebnosti, glede na to, da v anamnezi ni podala krvi na blatu, bi se sicer lahko izognil rektalnemu pregledu, vendar zna imeti dr. Pleskovič glede na starost ali druge indice (npr. družinsko anamnezo) kako pripombo na izostanek, zato sem pregled vseeno opravil.
Na samem izpitu sva tako tudi začela z želodčnim karcinomom, potek vseh vprašanj je potekal v smislu: s kakšnimi težavami se pacient pojavi, kaj najdeš pri pregledu, kaj je upravičeno posumiti, katere preiskave bi odredil, kakšne izvide preiskav pričakuješ, kaj pomenijo, kakšno terapijo odrediš in kot zadnje kakšna je prognoza. Se pravi tako, kot bi morala potekati vsaka obravnava pacienta. Je zelo dosleden in je pri meni vztrajno iskal mejo znanja in zmožnosti sklepanja in jo seveda tudi našel, kljub temu pa je bil korekten. Edinokrat, ko me je nekoliko zezal, je bilo, ko nisem vedel odgovora na vprašanje iz njegovega predavanja o gastroshizah in omfalokelah, rekoč: »Kolega, saj ste vendar vi prišli na izpit, ne jaz.«. Ob tem se je nekoliko namuznil. Sledijo vprašanja, v oklepajih pa nekatera podvprašanja.

1. Želodčni karcinom (po opisanem postopku, NMT klasifikacija + R, ki govori o tem, ali je v reseciranih robovih prisoten karcinom ali ne – R 0,1 in 2). Poleg tega je vprašal, kakšno mnenje imam o čakalni vrsti, kajti bolnica je čakala na gastroskopijo mesec in pol – priložnost, da pokažeš moralno držo kremenitega študenta medicine!
2. Bariatrična kirurgija (načini operacij, katere so reverzibilne, kdaj pričakuješ izpad absorbcije B12)
3. Karcinom prostate (s možnimi posledicami operacije, načini zdravljenja)
4. Kronični pankreatitis (kako ga lahko diagnosticiraš v vsakem zdravstvenem domu – na RTG vidne kalcinacije)
5. Hematotoraks (izvor krvavitve: aa. Costalis post trauma, + še nekaj, kar je ušlo mojemu spominu)
6. Retropankreatični plevralni izliv (ta je bila bogata... vsebnost amilaze v punktatu napram tisti v krvi – okol 1000)
7. Gastroshiza in omfalokela (razlika – omfalokela je pokrita z membrano in tako ne komunicira neposredno z zunanjim svetom)
8. Subarahnoidne krvavitve
9. Karcinom debelega črevesa
10. Zlomi kolka (z razdelitvijo in zdravljenjem)

Ocena je bila poštena, glede na pisni del je dvignil za 2, vendar se za to kar spotiš. Vsekakor dober izpit v smislu odnosa in izziva. Sicer pa, kirurgija je pol diplome, kajne? Veliko študijske zagnanosti želim, pa kanček sreče ;-)

Vid Arnejšek