Ustna vprašanje - prof. Kmetec

Moj pacient je imela tumor desne ledvice, ki se je predhodno kazal s makrocitno hematurijo in obenem tudi BHP, najprej poveš o pacientu in prvo vprašanje se zagotovo pol na njega nanaša:
1. Tak da je prvo vprašanje potem bilo, kje vse se lahko pojavi makrocitna hematurija? (0,5ml krvi na 500ml seča in je že makrocitna)
2. Akutni abdomen - to me je ful čudno spraševal, sem drugače to zelo dobro vedla, samo je on hotel na nek čudni način vse skupaj slišati
3. Poškodbe glave - vse: poškodbe kosti lobanjskega svoda (tudi obraznega dela - Le Fort), poškodbe kosti baze, pretres možganov, epiduralni, subduralni, intracerebralni, možganska smrt...
4. Poškodbe požiralnika (jaz sem kar začela naštevat kaj sem do zdaj kje slišala - vnetja, tumorji, divertikli, varice...)
5. Poškodbe ramenskega sklepa (izpahi, zlomi... )
6. Okužbe roke (površinske - celulitisi, globoke gnojne - panaricij in pol vse kar piše o globokih gnojnih v knjigi, V flegmona)
7. Sečni kamni
8. Prirojene srčne napake (jaz sem si v enem starem seminarju pogledala razdelitev na acianotične in cianotične in potem jih malo naštela in me je potem vprašal še Ductus Botalli in Tetralogija Falot)

Se mi zdi, da vsak dobi poleg pacienta še vsaj 8 ali več vprašanj in veliko podvprašanj. Ena kolegica je imela en dan pred mano in je rekla da je bil ful prijazen in nasmejan, pri meni se niti enkrat ni nasmehnil, ful je bil resen in mogoče malo tak naveličan ampak korekten.
Načeloma je tak, da boste o vsaki stvari sigurno nekaj znali povedat, jaz si ramenskega sklepa sploh prebrala nisem in sem znala iz vaj povedat skoraj vse... ne sprašuje neke znanosti, samo ne se prestrašit in kar začnite govorit. Pa fajn je vedet njegova urološka predavanja.

Kolegico en dan pred mano je poleg standarnih vprašanj, ki so že na medenem srcu vprašal še:
1. Bolezni dojk (je tudi kar začela naštevat, vnetja, tumorji, je htel veset operacije)
2. Akutni skrotum (je povedla definicijo s pomočjo akutnega abdomna - nekaj kar pacienta huje prizadene; torzija, epididimitis, vnetje mod, poškodbe in ne pozabit Fournejeve gangrene - pogostejša je pri alkoholikih in diabetikih)
3. Poškodbe mehurja in sečnice pri poškodbah medenice.