Ustna vprašanja - prim. Oblak

1. Klasifikacija pljučnih karcinomov. Katerega imajo kadilci (ploščatocel.) in kakšna je prognoza, kdaj se le-ta odkrije in kakšni so simptomi. Koliko je podvojitveni čas drobnoceličnega?
2. Kako zdravimo globoke dermalne opekline? Prva pomoč pri opeklinah (hladimo, samo 30 min, ker potem ni več učinkovito).
3. Kaj bi naredili s hemangiomom v 7. jetrnem režnju, velikosti 6 cm? (nič)
4. Kaj veš o anevrizmah aortnega loka, kaj je indikacija za op anevrizme abdominalne aorte, zdravljenje anevrizme abdominalne aorte in kdaj ne stent (če ob razcepiščih npr. renalk)?
5. Koliko krvi izgubi poškodovanec pri zlomu medenice? Kdaj je bolnik v večjem šoku, pri amputaciji roke z izgubo 1,5 L krvi ali pri notr. zlomu medenice z izgubo 1,5 L krvi in zakaj? (šok pri amputaciji večji, ker je izguba krvi prehitra, da bi organizem razvil kompenzatorne mehanizme kot to lahko pri notranji krvavitvi)
6. Kaj je ileus, zakaj nastane spastični? Kako se zdravi?
7. Katere vrste pankreatitisa poznamo in kako klasificiramo kroničnega? Kateri je najpogostejši? Kakšna je terapija kroničnega? Kdaj transplantacija treb.slinavke in s čim? (transplant. pankreasa vedno skupaj z ledvico)
8. Pacient pa je imel večkratno zožitev sečnice, verjetno zaradi stalno ponavljajočih se vnetij in iatrogeno, po številnih op. prostate (brazgotinjenje), na koncu je prišlo do inkontinence zaradi iatrogene denervacije.. v glavnem, dolga urološka anamneza. Okrog tega me ni nič spraševal, povedala sem samo pomembne stvari v anamnezi in v statusu.