Ustna vprašanja - dr. Ahčan

Kirurgija, dr. Ahčan

No, glede na prejšnje opise ustnega dela izpita pri dr. Ahčanu imam jaz malce drugačne vtise.
Ker je imel tisti dan neko nujno operacijo, sem čakal približno dve uri. Lahko pač ponoviš kaj, kar ti je še ostalo.:)) Drugače ta dan ni bil kaj preveč razpoložen, če primerjam s prejšnjimi opisi. Ne vem, nekam se nisva ujela glede vprašanj, oz. nikakor mi ni bilo jasno, kaj bi rad slišal od mene. Nekako je hotel slišati točno določeno besedo, kar je pa kar težko, če ne znaš brati misli.:/ No ja, stvar se je na koncu vseeno iztekla veliko boljše, kot sem glede na »filing« pričakoval, in dobil zelo višjo oceno od pričakovane.
Vprašanja:
1. znaki anevrizme trebušne aorte (zelo na splošno...utripanje, tumor, šok...hotel je slišati besedo »akutni abdoben«, če rupturira v trebuh)
2. opeklinska rana (še zdaj ne vem, kaj točno bi moral povedati) )
3. bazaliom v očesnem kotu (pomembno da veš, da lahko vrasča v možgane preko perinevrija in da poveš pacientu, da bo po operaciji verjetno slep...hehe..)
4. simptomi GERB
5. slika rane na goleni (hoče le opis, kot bi diktiral)
6. slika amputacij prstov (kako se pravilno oskrbi amputiran prst, kaj je glavna napaka laikov)
Vprašanja se zdijo povsem kirurška na prvi pogled, vendar po pravici povedano, zahtevani odgovori so bili praviloma takšni, da bi povsem isto odgovoril brez kakršnegakoli učenja že nekje v 3. letniku.
Še mao zares in malo za hec: če se kdo odloči, da ne bo kirurg in da gre na »blef« na izpit, ti knjige ni treba niti odpreti in si prišparaš veliko živcev in časa.:))))