Ustna vprašanja - prof. Smrkolj

SMRKOLJ - IZPITNA PRAŠANJA

Izpit pri Smrkolju poteka dandanes nekoliko drugače.

Moj izpit je potekal kot ponavadi, začel se je s praktičnim delom (kjer sem morala med drugim šivati tudi podkožje; drgač je pa res, da se držiš samo sterilnosti, pa je), nato pa me je poslal na katedro.
Ni me vprašal najslabše pisana področja, ampak največ vprašanj iz področij, ki sem jih pisala najboljše, tako da to o vprašanjih iz treh najslabših področjih ni res. Pa upošteva kolokvije.
Vprašanja:
1. Kaj naredi lidokain, če pride v veno (motnje ritma; kako deluje v srcu) Koliko procenten lidokain uporabljamo (2)Kakšne vrste anestezij poznamo in kaj je razlika med anestezijo v področju prsta in na nadlakti Kako se reče anesteziji npr.brahialnega živca (regionalna; ne blok perifernega živca)
2.Hydrocefalus - vrste, katere populacije ga imajo največ, kako ga diagnosticiramo (UZ skozi fontanele), ukrepanje, kakšne vrste cevk največ vstavljamo (polietilenske)
3. Bronhiektazije - kaj je to, kje v pljučih jih je največ (na bazi, ne na vrhu), kako zdravimo kirurško in kdaj
4. Najpogostejši tumor ledvic pri otrocih (Wilmsov), prognoza, znaki, zdravljenje.
5. Novorojenček ima odprto trebušno steno - kaj naredimo ali je to urgenca (takoj zapremo; Kako nategujemo kožo prek polivinilnih vrečk s škripci)
6. Vojna krg - katere faze oskrbe opeklin ne naredimo (tangencialne ekscizije) Kaj pa potem damo na kožo, če ne naredimo tega (s sterilnimi zloženci ni bil zadovoljen; rekel je, da damo nekaj, da ne teče ven - daš Dermazin; kaj je to)
7. Embolija vene porte - kaj naredimo, kako hitro je treba operirat, kaj so posledice, če ne
8. Pride starejši gospod s povečano vranico, že nekaj časa (več mesecev) se slabše počuti, shujšal je. Kaj narediš In zakaj je lahko vranica povečana (UZ; našteješ čim več diferencialne diagnoze splenomegalije) Ta pokaže dve hipoehogeni coni na periferiji, kaj je to (najbrž metastaze; iz kje) Kaj zdaj (krvna slika) Pokaže anemijo in levkocitozo (neke številke ti pove, ti moraš vedt normalne vrednosti hematokrita in levkocitov). Kaj sklepaš, da je to (levkocitov je bilo 50*10na9, narediš diferencialčno krvno sliko - kaj misliš, da bo (KLL) Kaj zdaj, kakšna je terapija (nakladanje; hotel je v končni fazi slišat splenektomijo)
9. Moški po prometni nesreči - katere preiskave narediš (vse poveš) Tlak je nizek, frekvenca srca je visoka, koža pa topla. Kaj je to (nevrogeni šok) Katere strukture so poškodovane pri tem šoku in kako ukrepamo (katere vazokonstriktorje damo in v kakšni dozi)
10. Pride moški, ki se zjutraj zbudi z nenadno bolečino in ne more nog premikat, pa mehur je atoničen. Kaj se je zgodilo (diskus hernija;sy kavde ekvine) kako ukrepamo - dekompresija; kdaj - točno v urah je želel, ni povedal odgovora)
11. Fant, vstane, nenadoma huda bolečina, zaradi katere pade, bolečina v prsnem košu, v hrbet se širi. Nato poneha bolečina, hoče vstat, pa ne more, ker ga noge ne držijo. Kaj je to (Disekcija aorte, ki je zaprla izhod Adamkiewicheve arterije. Kaj je posledica Ishemični infarkt hrbtenjače)
12. Whisplash injury (katere strukture poškodovane, kako nastane ta poškodba, kaj naredimo, koliko časa opornica)
13. ISB - kakšno ukrepanje poznamo (PCI in CABG) Kakšne stente poznamo pri PCI in kako ga naredimo (Baje dve vrsti, ena drži žilo, druga ima pa še eno drugo funkcijo, baje - iz predavanj) Katere obvode poznamo pri CABG Katere so boljše
14. Karcinom mamme - kam zaseva (hematogeni in lčimfogeno, poveš kam točno) Kakšno je kirurško zdravljenje in kaj naredimo po mastektomiji (Režnji; TRAM in silikonski umetni, kaj je boljše) Kaj je BRCA gen
15. Otrok, en mesec po rojstvu začne bruhat, vse bolj bruha in to v loku. Kaj je to (pilorična stenoza) Kako jo operiramo in kdaj
16.Kateri možganski tumor zaseva navzdol po likvorju
17. Pride gospod, ki je pri nesreči utrpel udarec v trebuh. Kateere preiskave in koliko časa je v bolnici No, in nič ni narobe, gre domov. Potem pride čez tri tedne, ful bruha in težje diha. Narediš PC toraksa, pokaže 10 centimetrsko cistično spremembo z nivojem tekočine, kaj je to nima znakov za okužbo, drgač ga pa še malo boli v trebuhu. ()
18. Kaj je lahko treba kirurško oskrbet pri jetrni cirozi (mal čudno je zastavil vprašanje, point je da ima lahko varice in kirurško jih je treba oskrbet - kako ) Kje ma še anastomoze
19. Kaj je osteoplastična trepanacija Kakšne vrste trepanacij poznamo in kako jo naredimo