Ustna vprašanja - prof. Ahčan

Pacienta nisem imela, ampak sem dobila sliki dveh poškodb roke: katere strukture so poškodovane, kaj lahk pricakujemo, kaj ogroža strukture spodaj. In kaj narediš kot NMP.
-prosti režnji
-znaki karcinoma rektuma
-terapija raka dojke
-zapleti op šcitnice
-splošni zapleti operacij
-mikrokirurška tehnika (od kdaj obstaja, kaj z njo delamo, kaj nam omogoca)
-zlomi pri otrocih
-urgentni posegi pri 60 opecenemu in kolk loh površine naenkrat ven izrežemo in zakaj sam tolk (krvavi)
-slikca reznja z vensko stazo zaradi tromboze (moras pac povedat, kaj je in zakaj)
-izbitje zoba: kaj naredis (na splošn je zelo fajn vedet NMP)
Pogleda vse, tud pisnega,ampak je fer in ti da šanso za vec, ce znas.
Drgac pa je zelo sprošcen izpit in kratek (ene pol ure)

PS. tega verjetno kar precej ljudi ne ve (no, jaz ze ne;): torzijo testisa lahko posnema torzija apendiksa testisa (to je v sabistonu, ne v nasi ljubi kirurgiji) - to je privesek, ki je razvojni rudiment.

Od kolegic pa tole:

-----------
Je super izbira. Sicer, zdej razumem zakaj ni nikjer njegovih uprasanj, ker sprasuje kar vse po vrsti in sigurno dobis iz vsakega podrocja vsaj eno vprasanje. So pa taka, vecinoma siroka, da mas zihr kej za povedat. V smislu - akutni abdomen, ipd. Se splaca dobr znat opekline in kirurgijo roke in reznje in presadke, ker to vplete v vec vprasanj. Sam izpit je zelo sproscen, vsaj mene je cist minila zivcnost, ker ce kej ne ves, takoj pomaga z nadaljnimi vprasanji in ne caka in steje kolk minut si rabu, da si se kej spomnu. In tut ce reces kksno glupo, ni zamer, obrne podvprasanja tko, da sam pogruntas kaj si mel narobe in zakaj. Se ne ukvarja z detalji, sprasuje pa na ful prakticen nacin, tko da ko se ucite, razmisljajte bolj kako bi kaksen pacient z doloceno boleznijo zgledal in kaj bi naredili z njim, kot kaksen bi bil njegov hemogram in elektroliti in fensi preiskave.

Pogleda pa mapco s tvojo kirursko zgodovino, od nujne medicinske dalje, in ti da oceno v tem okviru oziroma kaksno vec, ce znas, tko da se splaca dobro pisat.

-----------
Najprej je pogleda mapco: pisni izpit, kolokvije, oceno mentorja, nekja je celo bral dnevnik in seminar. Ampak naj vas to ne prestraši. Moja zgodovina ni bila ravno blesteca pa sem na koncu dobila 2 oceni višjo od pisnega.
Pacienta nisem imela. Oz.je bila papirnati: fotografija odprtega zloma desne goleni. Opišeš kaj vidiš(distalno od poškodbe je bila noga cisto bela). Kaj je naslednja preiskava pa nasledja Kaj bi naredil Všec mu je, ce si sistematicen in lepo po vrsti poveš, ne da samo nameceš. Potem pa še vprašanaj:
akutni abdomen po starostnih obdobjih
pljucni ca.-diagnostika(lepo po vrsti od tega kaj je pomembno pri anamnezi, statusu pa do bronhoskopije)
Fromentov, Tinelov znak, Allenov test,...-tak na hitro poveš,ne komplicira
otrok pride na urgenco po tem, ko se je zaletel z glavo v drog-kaj naredišzakaj
Ce je bilo še kaj, se zdaj ne spomnin. V glavnem Ahcan je res dobra izbira. Vpraša sicer kar razlicne stvatri a res ne komplicira. Pomaga. Rad ima sistematicnot.