Ustna vprašanja - prof. Omejc

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (ustni_izpit_pri_prof_omejcu.doc)ustni_izpit_pri_prof_omejcu.doc32 kB
Prva stvar, ki ti jo vsi povejo o Omejcu, je to, kako prijazen je. In imajo prav. :) Izpit je potekal v zelo sproščen vzdušju, traja pa kar dobri dve uri.
Prideš na oddelek (4. nadstropje KC) ob 8.30, dobiš pacienta, naredit moraš status in vzet anamnezo. Jaz sem dobila gospoda z zelo rumenimi beločnicami, praskal se je po vsem telesu in anamnestično jasne dolgotrajne težave s pankreasom.
Končala sem kmalu, potem sem ga pa skoraj eno uro čakala, ker je imel še ambulanto in kup ljudi ga je iskalo vmes. Kljub obilici dela je do vseh prijazen in se jim kolikor le more posveti.
Potem sva šla v veliki seminar, s sabo je imel vso dokumentacijo pacienta. Vprašanja je postavljal tako, kot obravnavaš pacienta, tako kot bi mi morali znati. Na žalost nas tega dejansko noben ne uči in sem se kar malo spotila. Po mojem poročilu je vprašal katere preiskave bi naredila – najprej hepatogram – prebral mi je izvid in potem kako naprej Zelo lepo je, če veš kaj več o tem kako poteka presnova bilirubina, kaj pomenijo določene povišane vrednosti (bilirubin direktni, celokupni, alkalna fosfataza, amilaza…) in kaj če nekatere niso, kaj iz tega sklepamo in kako naprej. Ker še nimam interne je bilo vse skupaj bolj po spominu, pa mi ni za preslabo štel.
Potem sva šla enako naprej – kaj bi naredila (UZ, MR, CT) in mi je prebral izvid, dokler nisva prišla do tega, da ima pacient v resnici raka in kako se to potem zdravi. Vmes sva prdebatirala še vse možne vzroke zlatenice, zapor in disfunkcij žolčevodov in pankreasa.
Drugo vprašanje je bil rak želodca – incidenca, epidemiologija, kako delimo tipe adenokarcinoma, kako izgledajo, kje se pojavljajo, kako potekajo operacije (imena postopkov), glede zasevanja v bezgavke… Ni nič hudega če česa ne veš, ker ti preprosto on razloži in to vse na primerih pacientov, ki jih je imel.
Tretje vprašanje – travma – zlomi distalnega dela koželjnice: pri kateri populaciji so pogosti, kaj je zančilno za zlome pri otrocih in kaj pri starostnikih, kako jih zdravimo, na kaj moramo paziti…
Četrtovprašanje – septika – perianalni absces: kaj je to, klinična slika, zdravljenje, zapleti…
Peto vprašanje – plastika – Dupuytrenova kontraktura: kaj, kje, zakaj, kako zdravimo. Spet s primeri njegovih dejanskih pacientov.
Ker je okleval med dvema ocenama, sem dobila še šesto vprašanje o diferencilani Dg akutnega vnetja slepiča, kjer sva potem zaplezala med gineko – izvenmaternične nosečnosti, kje je slepič med nosečnostjo, itd.

Končala sva ob 12.30, je pa res tudi on marsikaj povedal na ustnem in res ni nikakršnega zoprnega občutka, da vrta vate ali si misli da si nesposoben, če česa ne veš. Ni pogledal moje dokumentacije, le indeks, da je preveril identiteto.

Za študij toplo priporočam zbornike Kirurške šole, ki jih vsako leto izda KO za abdominalno kirurgijo, dobijo se v CMK: 2006 Rak debelega črevesa in danke, 2005 Rak želodca, 2004 Kirurgija jeter in vranice, 2003 Kirurgija žolčnika in žolčevodov, 2002 Kirurgija trebušne slinavke. Je Omejc sam poudaril, da je Smrkoljeva Kirurgija že krepko zastarela.
Za travmo jaz nisem našla nobenih zbornikov, je pa veliko in jasno napisano v novi Prvi pomoči od Ahčana, kar sem kombinirala s seminarji kolegov.


Še vprašanja kolega, ki je imel maja izpit pri Omejcu:
- Dif Dg slepiča
- tope poškodbe abdomna
- radius zlom
- navikularka
- paronihija


Tole so pa vprašanja iz 2005, ki so že na Medenem srcu:
- žolčnik
- krvavitve zgornjih prebavil
- skočni sklepi
- tumorji ledvic
- Dupuytrenova kontraktura
- Th hemoragičnega šoka

- slepič
- poškodbe roke, pri padcu na roko
- hipertrofija prostate (markerji)