Ustna vprašanja - prof. Dolenc

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (prof.dolenc.doc)prof.dolenc.doc69 kB

Ustna vprašanja – prof. Dolenc

Na dogovorjeni dan sem prišla na izpit, dobila sem pacienta s približno dvema urama zamude, a nič za to. Pacient je imel tumor hipotalamusa, kar pa sem izvedela šele na ustnem delu, saj iz anamneze in statusa nisem uspela ugotoviti praktično nič.
Potem sem čakala še nadaljni dve uri, saj je moral profesor v operacijsko. Ob povratku mi je sporočil, da danes nima več časa in me prenaročil na ustni čez dva dni.
Čez dva dni se spet pojavim tam, odpeljejo me v knjižnico, kjer zopet čakam dve uri (izgleda, kot da testirajo vzdržljivost, svetujem, da si prinesete s sabo kaj malega za pojest ali vsaj vodo).
Na izpit je profesor pripeljal dva kolega, tako da sem praktično imela izpit pred komisijo (nič kaj zabavno, verjemite).
Malo so se delali važne eden pred drugim, sicer pa so bili vsi trije zelo korektni in niso pričakovali nemogočega od mene. Profesor Dolenc zelo rad razlaga med spraševanjem, tako da se izpit zavleče, kljub temu, da ti postavi samo 10 vprašanj.
Zdelo se mi je, da ceni iskrenost, če česa ne veš, ne filozofiraj v prazno, ampak raje jasno in glasno povej, da tega odgovora ne poznaš. Ne bo zameril, razen seveda, če gre za nekaj zelo pomembnega.
Rad ima tudi, da se zadev lotiš z logičnim sklepanjem, ne pa da slepo zrecitiraš kar si se naučil na pamet iz knjige.
Na splošno daje kar dobre ocene, je fer, zato nič panike, le malo potrpljenja :). Srečno.

Vprašanja:
 Hipotalamus – anatomija, funkcije, hormonske zveze
 Izpah rame – dif.diagnoza z zlomom, postopek repozicije (želi slišati postopek repozicije in diagnozo na terenu, zato ne začni z RTG rame ali CT-jem)
 Zlom navikularke – diagnoza (spet klinična, brez RTG ali CT), zdravljenje, zapleti (ob tej priliki vpraša tudi katere so zapestne koščice in vrstni red, zato se jih nauči)
 Imobilizacija dolgih kosti – vrste, tehnike, kdaj katero, zapleti
 Bolnik z epiduralnim hematomom in enostransko neodzivno zenico ter bolnik s perforacijo želodca – kaj je bolj urgentno in zakaj
 Akutni apendicitis – diferencialna diagnoza, zdravljenje
 Vloga bezgavk v telesu, kje jih je največ (vrat, več kot 50!)
 Limfna drenaža popka – katere skupine bezgavk in zakaj je to pomembno (piercingi)
 Bolnik, ki je pred kratkim prišel iz juga Balkana, nekaj tednov opaža krvavkast urin, brez bolečin, brez vročine in zagotovo ni tumor (TBC cistitis)
 Kdaj lahko pričakujemo okvaro sprednje veje facialisa (Tumor parotide)