Ustna vprašanja - prof. Markovič

Uglavnem se oglasis tam ob desetih (jaz sem prisla malo prej),...se v WCju preobleces in gres potem na oddelek pacienta pogledat. Ponavadi se res potrudijo, da ti najdejo nekaj primernega,....sicer pa nekompliciranega. ti kao ne smejo pomagat,.tako da dobis posredene namige.)
Profesorica je zelo vredu: zberi se in se ne zastrikaj sam,..ker se alhko sam sebe obesis!,.,..no nisem mislila tako grozno, ampak povej, lahko utemeljis (to ima rada),..ampak ne iti v podrobnosti, ce jih sama ne zahteva!
Moj izpit:
1.Prvo vprasanje je vedno pacient,...anamneza, status, kaj od laboratorija naredis,.
jaz imela pankreatitis: naredis vse v smeri Ransonovih kazalcev, in ciljano glede na najpogostejse vzroke: biliarni (jetrni testi, bilirubin), hiperlipemicni (lipidi), hiperkalcemicni (kalcij), CRP, bela krvna slika, osnovna krvna slika....
Potem katere preiskave naredis: UZ, moji so delal nato EUZ, drugace pa delaji pri biliarnem ERCP (ker lahko naredis papilotomijo)
Kdaj naredis CT? (ocenis nekroze)
Kdaj das antibiotik?
Ostalo zdravljenje? (tekocine, analgetiki)
Koliko je pri nas (simpt. in asimpt.) holecistolitiaze? 8baje 30-40)!

2. Maščobna jetra,..kako razlikujes od alkoholnih? Klinicno niti ne,...anamneza!!! in jetrni testi - GGT! Ali je steatoza v sindromu x nevarna,...DA! Lahko gre isto naprej v hepatitis in cirozo! V Ameriki je tega ze ful! TH,: ciljano na dejavnike tveganja oz. na metabolni sindrom.
Kaksna je razlika me hepatitisom in steatozo? Isto jetrni testi,..hepatitis je ze okvara! Steatoza pa se grejo nekako jetra!

3. Pt. ke imela TBC,..in jo je zanimalo ali je to pri nas se vedno aktualno (da, ker je bedno vec imunsko oslabljenih), kaksna je prevalenca (400/leto), kdaj pomislis (kl. slika, priseljenci, slabe razmere, socialno dno), kaksni so testi (Mantoux, sputum, rtg pc).

4. Za hemato ve, da so nam pomagali,..in tako bo eno vprasanje nujno iz tukaj! Mene je vprasala trombocitozo in trombocitopenijo. Jaz razdelitve nisem vedela,..pa mislim, da bi ji bilo dobro povedati! Sem vedela kl. sliko. Terapija??? Antitrombotiki, nadomescanje plazme? Kdaj? Nisem ji vedela veliko povedati, ker mi je res zmanjkalo casa,...vendar pa sem razmisljala in nekaj potegnila iz moje glave,...zanima jo kako razmisljas (raje vidi to, da z glavo nekaj poves, kot da si napiflan vse). Reaktivna trombocitoza. Splenektomija? (tako se tbci-ji zvisajo, vendar nato padejo na normalo). Rastni faktor za Tbci: trombopoetin!

5. Potem vprasa nekaj kar si slabo pisal,..npr. jaz ne najbolje revmo in jo je zanimal RA: znaki, dd., diagnostika (proti cemu so usmerjena Ab), zdravila - temeljna, kdaj glukokortikoidi (premostitvenas faza so protivnetni in imunospresivni), kdaj bioloska zdraavila (str. ucinek ostale terapije ali pa ne odgovori na prejsnja zdravila).
Kdaj NSAR pri artrozi - če: kdaj, kako, in zakaj jih sploh das?
Aspirin ni NSAR. Class effect NSAR (tudi COX2) - naj bi bil efekt vezan na celotno skupino zdravil: vecja pogostost infarktov!

Ostalega se ne spomnim,...pogovor je potekal sprosceno. Sicer me je vmes opomnila, da to ni diskusija in da imam izpit iz interne, ker mislim, da je bilo na nek nacin zelo sprosceno. Bodi samozavesten in pokazi kaj znas. Ne ustrasi se, ce kaj ne znas - se tudi ona zaveda, da je nemogoce znati vse! In na splosno je moj vtis zelo dober! Napotki ostalih so bili tudi, naj se je ne ustrasim, ce kdaj malo bolj na glas pove,...Pri meni ni bilo nic takega, ker je vse potekalo mirno, brez ihte - kakor nastopis ti -bo tudi ona.)