Ustni izpit - prof. Mušič

V mojem primeru sem pacienta predstavil drugemu zdravniku in ne njej. Časa za pregled je bilo dovolj, definitivno se splača pred poročanjem na nov list napisati natančno anamnezo in status, ki ju potem prebereš izpraševalcu. Ponavadi ti ob tem pokaže tudi RTG sliko in jo malo pokomentiraš. Če nisi prepričan glede odgovora, raje začni opisovati na splošno (terminologijo ponovi po učbeniku Radiologija) in se nato postopoma bližaj definitivnemu odgovoru. Na splošno pa glede poročanja o pacientu ni nobene panike! Jaz sem imel bolnika s številnimi boleznimi, treba je izluščiti predvsem tisto, ki mu trenutno najbolj poslabšuje stanje. Ni nujno, da gre primarno za pljučno bolezen, lahko gre za srčno dekompenzacijo ali za širši sklop bolezni.

Potem sledi teoretični del pri profesorici. Prvo pravilo je: nikar se ne ustraši! Zna biti zelo prijazna, tudi če na prvi pogled ne izgleda tako. Pri odgovarjanju ti v primerih, ko nisi 100, bolj prav pride beseda manj kot preveč! Profesorica najprej natančno pregleda tvojo "interno zgodovino" - kje si bil na propedevtiki, kje na vajah, mnenja mentorjev, rezultate pisnega izpita, tvoje zadovoljstvo s pisnim rezultatom. Če ciljaš na visoko oceno, reci, da nisi bil najbolj zadovoljen in da misliš, da znaš več!
Nato pa počasi sledijo vprašanja. V mojem primeru ni začela z vprašanji iz poglavja, ki sem ga najslabše pisal, kar me je malo presenetilo, saj sem se za to najbolj natančno pripravil. Ampak ni panike, sprašuje pomembne zadeve, ne nekih obskurnosti. Velika prednost je, da ne išče neznanja, temveč znanje! In če znaš logično razmišljat, to zelo ceni in tudi upošteva pri oceni. Zatorej še enkrat - nič se bat, vsak problem sproti lepo počasi, tehtno razčleni. Tudi če bi znal nekaj povedat kot iz topa, je včasih bolje, da odgovor zaviješ v vsaj krajšo razlago, da vidi, da razumeš.

Njena vprašanja, ki so na Medenem srcu že omenjena, se splača ponoviti. Spraševala me je o SLE, nefritisih v sklopu SLE, kako izgleda tak pacient, kako bi diagnostično pristopil, kako bi potrdil SLE kot vzrok za nefritis, itd. Skratka - ciljano. Rada ima tudi avtoimunost in protitelesa, obdelata razne revmatične bolezni, glomerulonefritise, itd. Ampak to predvsem klinično, ne toliko v patohistološkem smislu. Intersticijskih pljučnih bolezni me začuda ni spraševala (le hitro vmesno podvprašanje o sarkoidozi - nasploh so pogosta z neba padla medvprašanja, kar tako), sem pa dobil vprašanje o TBC, terapiji, diagnostiki.. Obdelala sva diabetes, kar na široko, pa v povezavi z drugimi boleznimi, zapleti, kako pristopimo, uvajanje terapije, itd. Zlati standard je vprašanje o razdelitvi malignih limfoproliferativnih bolezni. Natančneje te ob tem vpraša o klinični sliki, diagnostiki, itd. Ne pozabi ponoviti plazmocitoma. Popuščanje srca in sekundarna hipertenzija sta tudi precej pomembni poglavji na njenem izpitu. Pa vaskulitisi, anemije, Wegenerjeva granulomatoza, kronični pankreatitis... In seveda - anafilaksija!! Na plakatu piše, da damo adrenalin i.m. ali s.c., vendar pa ga je po zadnjih priporočilih pravilno dajati le i.m.!! Če ta plakat obvladaš, si na konju! Ni pomemben samo za izpit, tudi sicer se ga splača čim prej dobro naučiti!!
Po kakšnih dveh urah spraševanja (ne govoriš ves čas ti, gre tudi za debato, da vidi, če razumeš, kajti "dober zdravnik mora razumeti!") dobiš še eno RTG sliko, ki jo moraš pravilno opisati in poskušati postaviti diagnozo. Sledi še EKG, ki ga na kratko opišeš in poveš, kaj ti najbolj pade v oči in kaj bi bil lahko vzrok.

Gresta torej prav čez vsa poglavja interne, želi pa dobro splošno znanje in razumevanje!
Velja, da če česa ne znaš, raje reči, da se ne spomniš, nikar ne nakladaj! Ti bo pomagala, da se sam dokoplješ do odgovora. Neznanja kakšnega podatka, ki ni ful pomemben, ti ne zameri, pravi, da vsega itak nihče ne more znati, razen tega pa se da razne numerične podatke vedno poiskati v knjigah. Kar se tega tiče, je torej gospa profesor zelo razumna.

Ocena na koncu je ponavadi lepa! Ne se bat, just do it! In ko je izpit za tabo, si čestitaj - naredil(a) si zloglasno interno! :))

Veliko sreče!