Ustna vprašanja - prof. Igor Zupan

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (profesor Igor Zupan - ustni interna zbirka.docx)profesor Igor Zupan - ustni interna zbirka28 kB

Na oddelku dobiš pladenj z vsemi pripomočki za pregled, imaš dovolj časa za pacienta.
Pri profesorju poročaš o pacientu, sistematično, posebej natančno je potrebno povedati status srca. Potem sledijo vprašanja glede pacienta in njegove diagnostike. Pokazal je še njegov EKG, ki ga je potrebno prebrati. Moji so bili sinusna tahikardija, atrijska fibrilacija, nepravilno delujoči pacemaker. Če ti ne gre ni panike, ker ti pomaga in skupaj prideta do zaključka. Všeč mu je če sam prejšteješ oz oceniš frekvenco, če je prav izpisana.
Moj pacient je imel mitralno insuficienco, vstavljen pacemaker, simptome vazovagalne sinkope. Prof me je vprašal o sinkopah, kaj so lahko vzroki, diagnostika sinkop. Zdravljenje vazovagalne sinkope - življenjski slog. Kakšno je zdravljenje mitralne insuficience, ali je pri njemu pacemaker potreben, če nima motenj ritma?
Potem sem odprla knjigo (nova interna) - hiperventilacijski sindrom (motnje pH, zdravljenje, kalcij), kaj storiti če pride nekdo s hiperventilacijo na IPP, potem me je še vprašal obstruktivna apnea v spanju (kdo, diagnostika, zdravljenje).

Naslednja vprašanja je postavil sam: policitemija rubra vera, najpogostejša avtoimuna obolenja (bilo potrebno samo naštet), duodenalna razjeda, anemija povezana z atrofičnim gastritisom.
Izpit je prijeten, traja par ur vse skupaj. Prof ponudi kavo, je prijazen. Tudi če ti karkoli ne gre, ne zameri. Jaz sem pri policitemiji rubra vera totalno sfalila in mu nisem znala nič posebnega povedati, pa sem vseeno dobila ok oceno.
Drugače je to kardio oddelek, kjer se ukvarjajo predvsem z motnjami ritma, pacemakerji, zaklopkami. Meni ni pretiranih teoretičnih kardio vprašanj postavljal, je pa dobro, da si to bolj natančno pogledate.

Dolgo traja ampak je res prijazn! Pacient: moski s sinkopami, mel vstavljen pacemaker, zdej ma sr mitralno insufic.... Porocas, js nism nc glede vidnih pulzacij in iktusa pti srcu in je bil zadovoljen... ekgji AF, neki pacemakerji pri bloku ki niso prou prozli... Drgaci me je o sinkopah spraseval kako bi potekala diagnostika pri tem gospodu, ki sem ga mela... Kaj bi bli loh vzroki za sinkope... Pri vazovagalni loh nardis test z nagibno mizo-to je meni prou slo iz glave, mi je on mogu povedat... Pol sm mogla nastet dele srca(endo, mio, epikard, prevodni-sam to), Ful o pacientu uglaunem, bol mal nekardioloskih uprasanj:) hiperkalemijo me je uprasal se, knjigo sm pa na kvcb odprla

Danasnji vtisi iz ustnega: prijeten izpit, bolnica je bila sprejeta zaradi AMI, ki se je na EKG kazal z VF. Sicer je imela vstavljeno umetno aortno zaklopko in bypass operacijo (od arterijskih rekonstrukcij lahko uporabimo radialno in a mamariae) pred 12 leti. Sistematicno porocanje, sploh pri kardioloskem delu pregleda zacni z inspekcijo!: pulzacij prekordija be vidim... potem palpacija prekordija, avskultacija. Potem pa vprasanja iz AM: kaj naredis ob sprejemu (EKG, troponin, interpretacija EKG, na katerem je VT konvertirana v sinusni ritem, nato se en EKG s sinusnim ritmom in en z multifokalno atrijsko tahikardijo (ta EKG je imel precej nerazlocne p-valove in je profesor pomagal Potem pa UZ, kaj bi gledal (krcenje, zaklopke, EF, referencne vrednosti, zaklopke: tlaki, hitrost..). Potem pa koronarografija. Gospa je imela EF 30% -> kako postopamo (glede na njeno motnjo titma ob sorejemu)? Vstavimo kardioverter-defibrilator. Potem pa dodatna vprasanja, precej na splosno: obstruktivna apnea v spanju, hipotiroza, bolecina v prsnem kosu diferencialke, makrocitne anemije.
Torej: prijeten ustni izpit: iz statusa in anamneze izluscis najpomembejse, nato poves diagnostiko (pri vsaki preiskavi pri tem poves, kaj tocno gledas in kaj te zanima) in zdravljenje. Potem pa nekaj teoreticnih vprasanj.

prof. dr. Zupan Igor
Za pacienta imas enu uro casa, sestra ti da vse merilne pripomocke in naredi kompleten status in anamnezo. Izpit poteka na oddelku D, kjer prevladujejo aritmije in bolezni zaklopk. Anamnezo in status delas sam, prof. ni prisoten. Sistemsticno porocanje status in anamneze, moja pacientka je imela aortno stenozo, natancno porocanje srcnega statusa (akcija, ritem, poudarjenost tonov, sum, sirjenje, pm). Nato te vprasa kako bi zdej klinicno opredelil stvari, ki si jih nasel v statusu. Ekg ( sistemsticno porocanje in kaj bi pricakoval), Uz srca, kaj bi bilo mozno ddx, gledas pretoke in preseke,zanimajo ga tudi vrednosti. Kaj bi pri pacientki naredili - balonska dilatacija, krg menjava, tavi. Nato mi je dal knjigo in sem mogla odpreti na eni strani - primarna biliarba ciroza (def, klinicna slika, prezenracija, diagnoza, terapija), zapleti ciroze. Sjogrenov sindrom, Beckova triada in to je bilo to. Res prijeten ustni izpit, super izprasevalec, ce kaj ne ves te dopolni on.

Pacient s popolnom AV blokom in nobenih pridruženih bolezni. Zanj sm načeloma mela 1h, pri Zupanu pa nato dobra ura pogovora. Z njim sva šla najprej skoz pacienta (poročanje ana&stat), ddx, ukrepanje in terapija, pol pa različne bloke + ene par različnih ekgjev blokov. Pol pa se druga vprašnja o aritmologiji, sva šla pomoje skoz skor vse kar v interni piše. Od različnih pacemakerjev kdaj in zakaj in kako, do najpogostejših komplikacij (hematom, pnevmotoraks)... pol pa posamezna vprašanja elektrokardiologije, npr. kako razlikuješ supraventrikularno tahikardijo z aberantnim prevajanjem od ventrikularne tahi (prva je skoz enaka, druga je polimorfna), kaj pomeni aberantno prevajanje, akcesorne poti (WPW, idr.),... se ne spomnem točno vseh podvprašanj. Pa propedevtika: kako zaznamo av blok (topovski val in ton,...). Pol sem knjigo naključno odprla na pljučnicah. Pusti da sam govoriš, sprašuje propedevtiko (kako ločiš pljučnico od kardiogenega plj edema avskultatorno - eni so zgodnji, drugi pozni inspiratorni poki), pektoralni fremitus...+ klinična obravnava bolnika in razlike med ambulantno in hospitalno obravnavo. Dodatna vpr: duodenalni ulkus in predvsem klinično prezentacijo, Beckova triada, diagnostični kriteriji za RA in SLE.
All and all prijazen ustni, prijeten izpraševalec. Natančen glede svojega področja, glede ostalega samo osnove. Če česa ne veš, te usmeri ali dopolni. Splača se ponoviti propedevtiko :D

Izpit pri profesorju Zupanu je super izkušnja. Najprej prideš na oddelek, ti dodelijo pacienta in dobiš pladenjček z vsemi potrebnimi pripomočki za status, imaš približno eno uro, ko končaš, sestra bodisi pokliče Zupana, če je na voljo ali pa ti pove, da bo za počakat, ker vstavlja kak vzpodbujevalnik (jaz sem ga kakšne pol urice čakala). Ustni poteka v njegovem kabinetu, ponudi ti kavico in potem se začne: anamneza in status, prosto poročaš, potem te on vodi naprej skozi to kar si ravno poročal, zelo dobro naštudiraj status del nove interne (sprašuje kje je kak šum najglasnejši, kako se tipa kak pulz itd.).
Moj pacient je imel zelo hudo aortno stenozo, širila se je povsod, tudi v hrbet recimo, zato je preko koarktacije (ki se tudi širi v hrbet), prešel na vse kongenitalne hibe in njihove šume (teh par hib iz interne, ne vseh pediatričnih). Vsi, ki smo bili pri njem vprašani smo morali interpretirat EKG, lepo počasi in po vrsti, brez skrbi, nič hudega ne bo. Potem me je kar se pacienta tiče vprašal aortno stenozo, klinično sliko in mi prebral izvid pretoka, tako da sem morala vedet številke kako huda je. Dobila sem še aritmološko vprašanje, Wolf Parkinson white, sem splošno povedala, pol je pa bolj on svoje fore razlagal. Vprašal me je kje razen pri WPW so še motnje repolarizacije, odgovor: pri vseh, kjer so motnje depolarizacije, npr. pri vzpodbujevalnikih (pri tem vprašanju sploh nisem dobro vedela kaj hoče od mene, ampak se ni nič jezil).

To je bilo vse od kardiološkega, mi je dal novo interno, da sem jo odprla: jetrna ciroza, vprašal me je hepatorenalni sindrom, res osnove, ne zahteva nič posebnega, še manj kot je v zapiskih. Nato je rekel: "dajva še nekaj metabolnega", nato pa me je vprašal razliko med duodenalnim in gastričnim ulkusom. Spet samo osnove, edina eksotika je bila v katerih letnih časih so najpogostejši, je razkril da pomladi in jeseni. S te teme sva prišla še na to, zakaj je večina srčnih infarktov zgodaj zjutraj, vzrok je najvišja raven kortizola. S tem sva tudi zaključila, bil je zelo prijeten ustni, nisem blestela, pa je vseeno rekel, da dobro znam in je bil zadovoljen, tako da kar pogumno, na glas razmišljat, ne moti ga, tudi če kaj narobe rečeš, te z veseljem kaj novega nauči. Glede na ostale, ki smo bili na tem roku, smo vsi imeli pacienta bodisi s patologijo zaklopke ali aritmijo, povedali smo status in anamnezo, analizirali EKG in za nekardiološka vprašanja odpirali knjigo.
3. rok 2019
Profesor je zelo v redu človek. Govori bolj potiho in se navdušeno pogovarja o pacientih, če kaj vprašaš (urgentno je moral dol v kateterski lab, pa sem šla z njim in spraševala o pacientu, ki so ga imeli tam). Kavo res ponudi, ampak ni užaljen če je nočeš. Preverjeno nima nič proti niti, če ven privlečeš svoj energijski smuti in hektolitrsko plastenko vode. :D

Za pregled bolnika imaš 1 uro časa, kar zna bit rahlo premalo, če je bolnik klepetava babica s 1000 boleznimi in operacijami. Sestra ti res da cel pladenj nekih pripomočkov, ki vključujejo kladivce, merilni trak, merilec tlaka, oksimeter etc. Vse razen tlaka in oksimetra sem ignorirala, brez posledic. :D

Ko sem končala, sem poročala zelo na dolgo in široko z veliko pridevniki, kar profesorja ni posebej ganilo, bolj ga je zanimalo, kaj bom rekla na EKGje od bolnice. Analiza EKG: ritem (reden/nereden, P-valovi, ozki/široki QRS, razmerje med P in QRS); frekvenca, srčna os, ishemične spremembe (T-val, ST spojnica).
Nekaj sva debatirala o tem in o onem, pojma nisem imela, kaj točno je bil vzrok kolapsa pri bolnici, ki je imela operirano aortno stenozo, SB, visok RR in še par drugih izbranih obolenj. :S Na veliko debata o več različnih EKGjih te iste bolnice, razmišljala sem o vsem možnem, nič se ni prijelo. Ni pa se zapičil v nobene podrobnosti glede aritmij ali česarkoli, hotel je, da pridem do vzroka kolapsa.... ki je bil hiperdigitalizacija zaradi poslabšanja ledvičnega delovanja. Sama tega ne bi nikoli pogruntala, sploh zato, ker mi je laboratorijske izvide (kreatinin nad 150) pokazal šele čisto na koncu te najine diferencialno diagnostične seanse, tako da sem se ponižno pustila podučiti o znakih hiperdigitalizacije v EKGju (Dalijevi brki) in znakih pri bolniku (bolnik vidi kroge, rumene, v vidnem polju). Svašta.
Potem sva prešla na knjigo, 1x sem odprla na dihalih, natančneje pljučnem raku. Povedala nekaj o tem, potem je postavil še vprašanje o mezoteliomu, kar sem znala, bravo jaz, pa še o antifosfolipidnem sindromu. Zaključila sva debato in sem šla domov z isto oceno, kot sem jo dobila na pisnem. Vsekakor zelo zadovoljna z razpletom, profesor je, kot omenjeno zgoraj, prijeten človek, ne zajebava in se ne norčuje, če česa ne znaš, definitivno ni maligen. :)

PS: Iz drugih virov sem izvedela, da je zelo navdušen nad pacemakerji in ICDji in kar je še te šare, v interni je tega za cirka 3 ali 4 strani, priporočam preventivno branje.