Zbrani vtisi z ustnih vprašanj - prof. Fras

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (fras ustni.docx)Zbrani vtisi z ustnih izpitov prof. Fras26 kB

Izpit pri prof. Frasu je res prijetna izkušnja, poteka v obliki pogovora in ob pacientovih diagnozah, profesor pa izjmeno ceni razmišljanje in pozavanje NOAK ????. Za pacienta imaš eno uro časa, dobila sem tudi temperaturni list; poročala sem samo sedanjo anamnezo, do statusa nisva prišla. Vprašanja:
• PE (dejavniki tveganja, klinična slika, diagnostika, PESI, zdravljenje; iskanje tumorja ob neprepoznanih dejavnikih tveganja; kdo in zakaj NOAK in kdo LMWH oz warfarin, ali lahko z warfarinom zdraviš že od začetka in zakaj, s kateirmi NOAK lahko zdraviš od začetka, GVT...)
• Arterijska hipertenzija (osnove o njej, pristop pri bolniku z novo odrkito AHT, kdaj zdravila in kašno je stopenjsko zdravljenje, kašni so nefarmakološki ukrepi, kaj pomeni mediteranska dieta, kako pacientu na enostaven način poveš da naj zmanjša sol v prehrani, subklinične okvare organov; izbira zdravljenja – na kratko o NU in galvnih skupinah antihipertenzivov)
• Rak debelega črevesa (dejavniki tveganja in primarna preventiva – čim manj rdečega mesa in veliko gibanja, ki pospeši peristaltiko; SVIT, pristop pri bolniku z adenomom, zdravljenje)
• Ciroza (na kratko opredelitev, nekaj o portalni hipertenziji in za naštet zaplete; glavni vzorki, primarna preventiva pri nas; alkoholizem)
• Francoski paradoks

Najprej maš 1 uro za pacienta, jst sm imela pacientko s PAOB, nrdiš status in anamnezo, kartona ti ne dajo.
Vprašanja so bila:
- pogovor o pacientki, v zvezi s PAOB, kako bi jo zdravili, kere dejavnike tveganja je imela (baje je za periferno art bolezen največji dejavnik tveganja kajenje, za koronarno bolezen holesterol in za možgansko-žilne hipertenzija). Glede zdravljenja kaj od konzervativnega najbolj pomaga - intervalni trening. Vmes je še nekako pogovor nanesel na zdravljenje srčnega popuščanja.
- Kateri je najpogostejši vzrok smrti pri pacientih ki so na IPP sprejeti - pljučnica; klinična slika, preiskave (baje če je SR povišana in pomik v levo je ob klinični sliki že dovolj za dg, ni treba delat rentgena)
- Razjeda na želodcu, zakaj je zdej manj operativnih posegov (ker iradicirajo H. pylori), tud osnove kaj je to kako se kaže, kako ločiš z dvanajstnikovo razjedo, zdravljenje.
- Urgentna stanja v revmatologiji - septični artritis, temporalni arteritis - osnove.
Sicer pa je bil meni Fras dober izpraševalec, korekten, prijazen, ceni razmišljanje.

Hej!
Izpit pr dr. Frasu je čist vredu. Zjutri se zglasiš na oddelku (mene je prišel en tehnik iskat) in greš pogledat pacienta. Časa imaš več kot dovolj in ko zaključiš se odpraviš v njegovo pisarno. V karton nimaš vpogleda. Če ti gre hitro, lahko teoretično še kaj pošpegaš v zapiske o tem kaj je imel pacient, se dobr pripraviš za poročanje itd. Na začetku te skuša malo sprostit in te sprašuje mal o vajah, načrtih o specializaciji... Moja pacientka je imela pljučno embolijo in sicer je eno imela že v preteklosti. Nism niti do konca poročala, ker sva prej padla v debato kaj bi pr njej sprožl embolijo. Odgovor pa je bil povrhnji tromboflebitis. O pljučni emboliji sva nato še nekaj več spregovorila, tudi o novih antikoagulantih. Nadaljuje tako, da skuša zajeti vsa poglavja. Sprašuje res osnovne in pogoste stvari. (Mogoče je k temu pripomoglo tudi to, da sm v začetku pogovora rekla, da se zanimam za družinsko medicino ali pa pediatrijo, ne vem kako je bilo pri drugih).
- Hemato: zdravljenje anemij
- Gastroentero: najpogostejši rak v tem delu (kater, kako ga zgodaj odkrivamo, kolk je tega - cifre itak nism vedla, pa sva pol z razmišljanjem do nekje pršla), katerega raka res nočeš odkriti in zakaj ne.
- Presnova/endo: sladkorna bolezen - kaj moraš novoodkritemu starejšemu bolniku povedat o tem, kako mu razložit zakaj je zdravljenje pomembno (ker vpliva na vse žile v telesu tako ali drugače)
- Kardio: AKS - stemi vs nestemi in kako ukrepaš pri enem in drugem, kdaj je potrebna urgentna koronarografija
Trenutno se spomnim le tega. Izpit je trajal kar precej časa, lahko da me je vprašal še kaj drugega. Mislm da sm bla konc šele malo pred dvanajsto.
Srečno!

Zivjo!!
Prof Fras je ful prjazen gospod, gleda rezultat pisnega, tko da ce si dobr pisala, nej te cist nc ne skrbi. Pa tut ce nisi, mece pomoje res ne, sam nemors ful zvisat ocene. Uglavnem, dobis pacienta na zilnih, do zdej so mel skor vsi paciente s pljucno embolijo, js sm mela gospoda z neke vrste akutno ishemijo uda, ampak zlo cudno, so se raziskoval takrat, uglavnem to sva sla kar podrobno cez, drugac je mel pa ful stvari v statusu, tko da sva sla cez cel kardio pa mal pulmo (samo KOPB, astmo) prek pogovora o njem. Od gastro sm dobila vprasanje akutnega pankreatitisa, zakaj je v porastu? Nacin zivljenja. Fras je lipidolog pa ukvarja se s preventivo kvs bolezni tko da vse nekak na to spelje. Dobr si poglej antitromboticna zdravila in sploh to poglavje. Na netu je en pdf s smernicami glede NOAK-ov, se splaca pogledat. Pa antilipemike poglej, ceprov hoce res osnove. Obstaja tut en video od profesorja k je bil na oddaji Dobro jutro (al kje ze;p), kjer ful lepo razlaga bl take laicne stvari, ampak se kar uporabno tut za nas in izpit. Mal pogugli, nevem vec kje je to. All in all, na ustnem se pogovarjas o pacientu pa naokrog, dobr je znat seveda kardio, se posebi zile, od ostalih snovi pa glavne teme/akutna stanja sam ponovi, js sm si zadala cist prevec k sm hotla kr vse it natancno cez pred ustnim, res ne it. Zber si eno poglavje da reces da ga znas najbols pa enga k ga najmanj - bostjanu je dal tko na izbiro pa ga je pol vprasu hemato (kao naslabs) anemije pa gastro (najbols) tko k mene pankreatitis. Je pa Fras res sproscen in ful se pogovarja tut o drugih stvareh, tko da se nc ne sekiri, izpit mas ze narjen ;) Velik srece!!!
-
-multimorbidni pacient s PE, AS, sr. Pop.
-izprašuje glede na pacienta, snov naveže na njegovo anamnezo, ne dobiš vpogleda v karton
-EKG za odčitat, spirometrija
-zdravljenje AH po stopnjah
-ak. Pankreatitis
-razdelitev anemij + zdravljenje -osnove

Izpit je bil krasen, zelo dobra izkušnja.
Zjutraj sem bila napovedana ob 9h, vendar sem prišla že kakšnih 20 min prej. To se očitno izplača, saj lahko kar takoj začneš pregledovati pacienta. Moj pacient je bil zelo prijazen gospod, pogovorljiv in v dobri kondiciji za pregled. Ob 10h naj bi se zglasila v njegovi pisarni, vendar so imeli nek interni nadzor, tako da sem morala skoraj celo uro čakati pred vrati.
Na koncu sem le prišla na vrsto. Profesor je zelo prijazen, sproščen. Spraševanje je centrirano okrog pacienta. Najprej moraš povedati bistvene stvari iz anamneze in statusa. Že vmes te prekinja z vprašanji. Moj pacient je imel mitralno regurgitacijo, akutno srčno popuščanje in megaloblastno anemijo. V karton ne smeš pogledati, tako da natančno naredi status in anamnezo.
Spraševal me je okrog patofiziologije srčnega popuščanja, levo/desno/zdravljenje. Kompenzacija. Simptomatično in vzročno zdravljenje.
Pljučna hipertenzija. Etiopatogeneza. Zdravljenje: Ca zaviralci, potem pa obstajajo še neki prostaglandini in levkotrieni, vendar tega ni pričakoval, da bi vedela.
Anemije - malo o razdelitvi, ugotoviti sem morala, katero anemijo ima iz DKS.
Razbrati EKG. Na EKGju je bil videti p mitrale.
Potem pa je vprašal še nekaj vprašanj, da je pokril večino sklopov interne medicine.
Revmatologija: naštej urgence v revmatologiji - Temporalni arteritis, septični artritis.
Trije vzroki za akutni pankreatitis: biliarni vzroki, alkohol, hiperlipidemije. Katere? Predvsem hipertrigliceridemije. Zakaj pri nekaterih ljudeh? Povezano z metabolnim sindromom in SB2.
NOAK - razdelitev, našteti, prednosti.

Končala sem okrog 12h, dobila sem 1 višjo oceno kot na pisnem. Že pred začetkom pa je pogledal moj karton od interne medicine in pogledal v indeks.
-
Jaz sem ga mel decembra! Ful fajn, bolj kot nek pogovor.
1. Pacient na žilnih (ponavadi z neko pljučno embolijo
2. Embolije, GVT, ...
3. Sinkope (to je mel pacinet probleme)
4. Akutni pankratitis

Nič bati, fajn stric!

Ej ful dobr! Tocn tko je kot pise v teh vtisih
Dobil sem 9, pa se to samo zarad tega ker sem pisal 8, drgac bi mi dal 10 samo je reku da ne more zvisat za dve oceni
Najprej mas pacienta, najdejo ti enga ki ma dul jasno diagnozo (moj je mel vensko trombozo). Nardis status anamnezo, pol pa porocas njemu. Iz tega te kr vprasa prvo vprasanje, pri men je to bla GVT, PE in antifosfolipidni sindrom.
Pol pa gre po temah. Revma me je vprasu RA, gastro pankreatitis, endo diabetes, pulmo KOPB, hemato anemije. Tko res res osnove poves, par stavkov in potem zacne on govorit neke podrobnosti.
Pred izpitom pa pogleda kolk si pisal interno in propedevtiko ter kje si mel vaje in iz trga ze na nek nacin pomisli na koncno oceno. Jaz sem mel 8 in 9 i je ze takoj reku da se bova gibala nekje v tem obmocju.

Zelo prijazen. Najprej pogledal vso dokumentacijo, kje sem bila na propedevtiki in na vajah iz interne. Nato me je bolj podrobno spraševal od teh področij kjer sem bila. Najprej seveda pacient, ki ni mel nič posebnega. Pomembno mu je blo, da izluščim bistvene podatke v anamnezi in statusu, ni mi bilo treba poročati vsega. Nato debata okoli tega. Pacient je drugače mel akutno poslabšanje srčnega popuščanja. Nato me je tudi o tem podrobneje spraševal, ker je videl, da sem bila pri Lainščku na vajah, ki se ful ukvarja s srčnim popuščanjem. Ampak me je bolj spraševal PAFI, znake, status, ne zdravljenja. Ostala področja samo osnove in kratka vprašanja, npr. iz hemato: 2 vzroka mikrocitne anemije. Super ustni drugače, res. In ne pričakuje, da mu tam recitiraš cele litanije. Ampak bistvo. Ne se sekirat in uspešno!
Ja tko ja... gastro: KVČB (razlike, zdravljenje). Revma: 2 stanji, ki sta lahko življenje ogrožujoči: septični artritis in gigantocelični arteritis. Samo to 2 našteti