Ustni izpit - prof. Mirta Koželj

Vprašanja na izpitu:

- ASD - tipi (štirje), diagnostika

- mitralna regugitacija - kakšen je šum (holosist.), kam se širi (hrbet), etiologija

- Kaj je razlika med apeksom in iktusom srca? Apeks je anatomski vrh srca, iktus pa področje, kamor se apeks projecira na PK (tega nisem ravno vedel, kaj je hotela od mene :D)

- Katero zdravilo kot str. učinek povzroča hipertirozo? (najprej sem se pošalil in rekel Euthyrox in se je kar nasmejala :) -> hotela je slišat amjodaron)

- disekcija aorte - klinična slika (odvisno, kam se širi - lahko npr. ishemija organov, tamponada srca ali infakrt, če gre na koronarke - največkrat na D koronarko!), diagnostika

- kaj so lahko razlogi embolizmov? - hotela slišat inf. endokarditis

- PAOB - klin. slika, etiologija, katere žile so najpogosteje prizadete pri kadilcih (noge, klavdikacijske bol.)

- kajenje - razlika med e-cigareti in navadnimi (navadne imajo katran in ostale ROS, ki povzorča raka + KOPB, e-cigarete pa nikotin, ki povzorča zasvojenost, hipertenzijo in aterosklerozo)

- bolezen, značilna za kadilce? (Burgerjeva bolezen)

- osnovna terapija hipertenzije? (ACEi, AATII)

- mikroangiopatija, kje se pojavlja? Diabetes!

- Kron. zapleti diabetesa? Angiopatija, perif. in avtonomna nevropatija (klinična slika?), diabetična retinopatija (kako jo preverjamo?)

- Diabetično stopalo - kako izgleda in zakaj nastane?

- za konec še 2 klinični "zgodbici"

1.) pride pacient na urgenco z močno bol. v epigastriju, ki se širi v vrat in roki, začela se je med košnjo po kosilu. Kaj bi naredil? "EKG, troponin." EKG pokaže STEMI, kaj zdaj? "Intervencijski center + MONA". Kaj se lahko zgodi pacientu? "VF". Kako bi ukrepal? "TPO + defib." Kaj pa, če postane bradikarden, AV blok III. stopnje, frekvenca 20, pade v nezavest pa se spet ovede? "Perkutani pacing".

2.) Pacient pride v ambulanto družinskega. Malo je bilo treba teoretično opisat korake anamneze-statusa (kaj bi ga najprej vprašal, kaj bi pogledal, potipal,...). Rumene beločnice, slabše počutje zadnje dni, ni bruhal, ni imel driske, normalno odvaja vodo, nima temperature, Murphyev znak neg. Kaj bi dal v laboratorij? "Jetrne encime, bilirubin." Konjugirana hiperbilirubinemija. Kam bi ga poslal? "Ultrazvok". Na UZ vidna masa, za kaj gre? "Rak pankreasa". Hotela je slišat "tihi hepatitis" zaradi raka. pankreasa :)

IZKUŠNJA: Kar prijeten izpit. Postavlja zelo specifična vprašanja, tako da moraš včasih kar pomislit, kaj sploh reči, če nimaš takoj v glavi točnega odgovora. Ko enkrat poveš, kar je želela slišat, gre naprej. Ne sprašuje podrobnosti (npr. pri amjodaronu je potem niso zanimale še indikacije in KI in kajvemkajše, dovolj je bilo, da je slišala "amjodaron"). Treba je razmišljat klinično/praktično. Če kdaj glede česa nisem vedel, kaj odgovoriti, sem začel "na začetku" (npr. Kaj so razlogi embolizmov? Ja, lahko je AF, dilatacija srčnih votlin,... Potem me je že sama napeljala na infekte, da sem prišel do endokarditisa).
Velikokrat sama z gestami pomaga, tako da je kar zabavno :D (npr. Katere žile so najbolj prizadete pri kadilcih [začne mahat okoli svojih nog]?)

Veliko uspehov želim!