Zbirka ustnih izpitov (feb 2019)

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (Interna ustni feb 2019.docx)Interna ustni feb 2019.docx30 kB

Prof. Lainščak

Prvič sem imela eno uro časa za pacienta (hospitaliziran zaradi sinkope). Sva šla skoz celotno anamnezo (pazi na vrstni red poročanja!) in status. Pol skozi vse možne diferencialke in preiskave, ki bi jih opravila pri bolniku. Morala sem odčitat EKG in RTG (me je prej vprašal, če vem kako se to dela, sem povedala, da tega sicer nisem še nikoli delala, ampak, da bom vseeno probala. Tak da tudi, če ne bi ničesar rekla, bi blo vse ok).
Dodatna vprašanja:
1. srčni spodbujevalniki
2. sarkoidoza
3. urgentna stanja v revmatologiji (za naštet, bolj podrobno pa septični artritis)
4. GERB (dejavniki tveganja- zaščitni in škodljivi dejavniki, znaki alarma, zapleti, terapija, preiskave)
5. hiponatriemija
6. anemije (hiter pregled skoz vse; predvsem pa sideropenična in laboratorijski znaki hemolitičnih anemij)
7. klinična slika hipotiroze
Pa verjetno so bila še kakšna krajša vprašanja, ki se jih sedaj ne spomnim. Vse skupaj je bila super izkušnja, izpit je potekal kot pogovor, vzdušje je bilo sproščeno. Vmes se naučiš tudi marsikaj novega.

Tomaž Kocjan

Najprej imaš eno uro za anamnezo in status.
Potem poročaš natančno anamnezo in splošni status in enega ki ga on izbere. Jaz sem imela status prsnega koša. Vmes te veliko sprašuje propedevtiko. Kaj je bronhialno dihanje kako se to sliši za razliko od vezikularnega itd.
1.    Nekaj malega o pacientki. Imela je hipokalciemijo. Res samo zakaj mislim da je nastala (ščitnico so ji odstranili) in kaj dobiva sedaj kot terapijo
2.    Jetrna ciroza, kaj jo povzroča in kakšni so njeni zapleti.
3.    Sarkoidoza: nič posebnega. Rad pa sliši te izraze kot so lupus pernio pa nodizni eritem.
4.    Ddx akutne dispneje in več o pljučnem edemu ter kako ga zdraviti
5.    Plazmocitom

 Profesor ima veliko svojih standardnih vprašanj ki jih rad ponavlja. Ustni je super izkušnja!

Zelo podobna izkusnja kot zgoraj opisano, 1 ura za pacientko, potem sistematicno porocanje in poudarek na  propedevtiki (imela je feokromocitom).

Nevrovegetativne funkcije
Vsi vzroki za akutno dispnejo, pljucna embolija (kaj v statusu, kako diagnosticiras, zdravljenje)
Diseminirani plazmocitom
Sarkoidoza, kozne spremembe, endokrinolosko: hiperkalciemija (v granulomih nastaja vec alfa hidroksilaze-->vec kalcitriola)
Akutni pankreatitis (bolecina se tipicno siri pasasto pod desni rebrni lok, zdravljenje-post!)

Hkrati vpr.za kolegico s katero sva imeli skupaj ustni:
Akutni koronarni sindrom, zdravljenje, doze
Revmatoidni artritis (kateri so drugi seronegativni artritisi?, s cim zdravimo)
Jetrna ciroza, zapleti
Nefrotski sindrom

Prof. Šinkovec
Moj ustni je bil sestavljen iz poročanja o pacientu, podprašanj v obliki pogovora in še enega vprašanja. Dobila sem občutek, da je fajn, da si suveren, da se malo  pohvališ s poznavanjem kakšne podrobnosti tudi že sam ko začneš odgovarjati, potem ti pa da kakšno podvprašanje, tudi pomaga razmislit, če se kje zmedeš, oceni fer, skratka v redu izpraševalec.
1.    Pacient je bil mlajši z atrijsko undulacijo, ki so jo ablirali. Poročala sem anamnezo in status, vmes je že kaj vprašal (npr. a iktusa niste zatipali tudi na levem boku, kaj je to vezikularno dihanje, če sem vprašala, če so skušali prvič konvertirati, zakaj je dobil beta bloker -  za simptome in za upočasnjevanje frekvence, ker je nevarnost tahikardne kardiomiopatije - potem je vprašal, kdaj pa se razvije, po koliko časa (to pa nisem vedela, je on odgovoril, da lahko že po pol leta frekvence nad 120,130/min). Nato sem interpetirala pacientov EKG ob pojavu AU in po ablaciji, povprašal je če je potrebna še kakšna diagnostika glede nato, da je mlad z AU - UZ srca, če gre za kakšno strukturno nepravilnost... Od podvprašanj je bilo pri EKG npr. kako vem, da je ritem sinusen (želel slišati tudi, da so p valovi pozitivni, razen v aVR - odvod, ki kaže direktno stran od smeri depolarizacije atrija), kakšna oblika atrijske undulacije je (če iz desnega ali levega atrija - pa sem glede na p valove na ekg, ki so bili na začetku p vala bolj visoki sklepala, da iz desnega), kje so ablirali - če kroži okrog trikuspidalke - ga je zelo zanimal bolj natančen kraj ablacije - izogibati se av vozlu, kjer je manj tkiva, in sem v pogovoru na koncu prišla do tega, da v bližini iztoka v cave. inf. pri trikuspidalki (je še narisal =). Skratka, on se ukvarja z aritmijami in ablacijo in postavi kakšno bolj podrobno vprašanje o tem, ampak če ne veš podrobnosti, precej ceni tvoje razmišljanje.
2.    Globoka venska tromboza: kdo bi bil značilen pacient, kakšne klinične težave, Homansov znak, diagnostika - Uz - znak stisljivosti, zdravljenje (antikoagulantno, lahko tudi NOAK, kaj pa trajanje zdravljenja - odvisno od vzroka) - pa še o pljučni emboliji (klinična slika, diagnostika, kakšne spremembe v EKG)

Prof. Rafael Ponikvar

Moj izpit je bil praktično enak izkušnjam starejših kolegov. Standardna vprašanja in zelo prijazen spraševalec. Z izpitom sem začel ob 8h, na centru za dializo v pritličju UKC. Tam te sprejme tajnica, ki je nadvse prijazna in ti potem določi pacienta. Jaz sem dobil gospo, ki je prišla samo na kontrolo krvi, sicer pa je bila po Tx ledvice zaradi KLO kot posledica FSGS. Dobil sem svojo sobo, kjer sem v miru opravil anamnezo in status in ko sem zaključil, sem si lepo vse uredil, potem pa sem šel do profesorja in začel z ustnim izpitom. Anamnezo in status sem poročal strukturirano, sploh v status sem vključil prakitčno vse, čeprav je bil povsem normalen brez posebnosti, razen seveda tega, da je šlo za stanje po Tx ledvice v desno iliakalno ložo, stanje post paratiroidektomiji in s prisotnostjo vtisljivih pretibialnih edemov. To mu je bilo všeč, tako da priporočam, da status res naredite po “reglcih”. Pri Tx povejte v anamnezi kdaj, mrtvi/živi darovalec, kam je bila presajena, kako je potekalo do sedaj in kakšno je trenutno stanje. Spraševal me je potem o nefrotskem sindromu, predvsem osnove, da pri mlademu človeku z edemi nog je treba pregledati urin za proteinurijo in potem poslati k specialistu. Od FSGSja potem, da se stanje lahko ponovi na Tx, kar se pri moji pacientki tudi je, zdravljena je bila s plazmaferezo, vprašal je za kako velike molekule je prepustna membrana pri plazmaferezi (odg. Je 2 miljona daltonov). Potem osnove peritonealne in hemodialize, pristopi, komplikacije. Potem nekaj o hipertenziji, katera zdravila uporabljamo (ACEi, sartani, diuretiki, ant. Ca2+, beta blokerji in alfa 1 blokerji). Kakšna je to maligna hipertenzija, hotel je slišati, da je slabo vodljiva. Ko jo zdravimo ne smemo prehitro nižati tlaka zaradi nevarnosti hipoperfuzije. Kateri organ je indikator maligne hipertenzije - odg. Je bil oko, torej hipertenzivna retinopatija. Potem nekaj o renovaskularni bolezni, hiperkaliemiji in zdravljenje, AKS in zdravljenje, PAOB, dejavniki tveganja. Vbistvu je spraševal v tisti smeri v katero sem jaz govoril, tako da ga lahko napeljete na področja, ki so vam bolj blizu. Na koncu mi je dal še razne EKG signale za prepoznat, povsem nenatančno, samo kaj prikazujejo (asistolijo, levokračni blok, pacemaker, spodnjestenski infarkt). Če povzamem zelo vredu izpit, držal se je samo starih vprašanj, in tudi oceno mi je dal brez ozira na pisni del, ki je bil nekoliko slabši. Tako da brez strahu, in srečno vsem!

Prof. Vrtovec

Tako kot so napisali predhodniki, poteka izpit zelo sproščeno v obliki pogovora. Profesor postavlja vprašanja sproti glede na poročanje anamneze in statusa oziroma glede na DD. Najprej imaš 1 uro časa za pacienta, kar je več kot dovolj, da si lahko še sistematično urediš, kako boš poročal. Pacient je imel umetno aortno zaklopko zaradi predhodne aortne insuficience. Imel je tudi levostransko srčno popuščanje.
Vprašanja: Aortna insuficienca in pljučni edem kot glavni težavi pacienta. Diferencialna diagnoza kašlja in potem nekaj o pljučnem raku (razdelitev, prognoza, oblike zdravljenja). Indikacije za srčni spodbujevalnik, kaj je to CRT - resinhronizacijski srčni spodbujevalnik in malo o tem. Amiloidoza (definicija, razdelitev, diagnoza-biopsija, kaj vse povzroča). Vzroki za makrocitne anemije in kaj vidimo v krvni sliki pri megaloblastni anemiji. Pacientov EKG za odčitat (zelo osnovno, pokomentiraš frekvenco, električno os, bili so vidni artefakti zaradi srčnega spodbujevalnika in široki QRS kot posledica tega).
Ustni izpit je trajal približno pol ure, na koncu je še na hitro pregledal vso dokumentacijo. Skratka profesor je zelo prijazen, vprašanja niso obširna (večinoma ti ciljano pove, kaj ga zanima, npr. “Kako razdelimo pljučne rake”, “Naštej indikacije za pacemaker”) in ne zahteva nikakršnih hudih podrobnosti.


Prof. Terčelj-Zorman

Za pacienta sem imela veliko casa (nisem dobila neke omejitve), koncala sem v malo manj kot eni uri. Ko sem koncala, mi je profesorica rekla, naj si v miru napisem in uredim, kar potrebujem, ker zeli met porocanje “kot za v dokumente”. Potem je imela vmes se en sestanek, tako da sem jo kaksno uro cakala. Sam ustni je trajal dobre pol ure.
1. Moj pacient je imel akutno poslabsanje KOPB in pljucnico. Najprej sem porocala o pacientu, vmes me ni prekinjala. Potem sva imeli debato o pacientu, kaj bi naredila z njim, ce bi ga dobila na ipp - me je postopoma sprasevala tako kot da bi dejansko obravnavala pacienta - ko sem recimo rekla da bi naredila plinsko, mi je pokazala rezultate, me vprasala kaj bi sklepala/naredila glede na rezultate, itd. Med drugim sva pogledali laboratorij (secnina, kreatinin, hematokrit - spremembe zaradi dehidracije; levkociti, crp - v glavnem prediskutiras, kar je bilo pri pacientu patoloskega pa umestis v klinicni kontekst), EKG (ker je imel zvisan troponin, sem mogla povedat kaj vidim na ekgju, pa ce bi rekla da ima infarkt), plinske (primerjali sva vec plinskih istega pacienta, debata o acidozah/alkalozah in kompenzacijah le-teh), rtg (kaj vidim, kako se kaze na rtg pljucna embolija, pa ce jo ima ta pacient), spirometrijo (samo pogledat fev1 pa tiff. indeks, povedat da je obstrukcija in da je ireverzibilna, da gre za kopb). Potem je preko analize plinskih zelela, da ugotovim, da se je pri tem pacientu do danes pljucnica pozdravila, kopb je pa se vedno v poslabsanju (visok bikarbonat) - tudi ko ne ves odgovora iz prve, te lepo vodi in ti daje podvprasanja, da prides do zakljucka.
2. Akutna in kronicna ledvicna insuficienca in dusicni retenti - kaj vem o tem. Povedala sem zelo okvirno najprej o secnini in kreatininu, pa niti ni sprasevala o podrobnostih (povedala sem, kako ocenjujemo ledvicno delovanje in zakaj uporabljamo kreatinin, kdaj so retenti zvisani). Potem je zelela, da nastejem cimvec vzrokov oziroma bolezni, ki prizadanejo tudi ledvice. Ko sem omenila sarkoidozo, je edino vprasala, kako okvarja ledvice (hiperkalcemija zaradi tvorbe kalcitriola v granulomih).
3. Dispneja - nastevanje cim vec moznih vzrokov po vseh organskih sistemih. Preden me je vprasala o dispneji, je rekla, da “morava se en simptom ali znak”, tako da mislim, da je eno vprasanje pri njej vedno taksno, da mores pri nekem simptomu/znaku nastevat diferencialke.
Ustni je bil prijeten, miren, profesorica je rekla, da ve, da imamo studenti veliko teoreticnega znanja in da njo zanima, kako znamo te stvari povezovati in uporabiti v kliniki (zato klinicno obarvana vprasanja). Kljub temu, da sem kdaj rabila kak namig ali podvprasanje, da sem prisla do zakljucka (kaksno stvar je tudi ona meni razlozila), mi je na koncu zvisala oceno s pisnega.


Poredoš
Imela sem pacientko, pri kateri po pregledu nisem imela blage veze, za kaj pravzaprav gre: hospitalizirana je bila zaradi otekanja, ki se ni zmanjšalo niti po edemidu, poleg tega jo je povsod zelo srbelo - srbenje je bilo (po njenem mnenju) največja težava, ker ga je kar naprej omenjala). Težko dihanje je zanikala.

Profesor je spraševal tako, da je bilo potrebno odgovoriti z eno besedo ali kratkim stavkom.

Kaj nam pove pektoralni fremitus? Če je oslabljen je izliv, če ojačan pa zgostitev.
Kaj je glede na anamnezo in status vzrok hospitalizacije? Poslabšanje srčnega popuščanja.
Kaj je glavna pritožba pacientke? Edem in dispneja (moja pacientka je povedala, da ni opazila zadihanosti ob naporu, tudi s spanjem ni imela težav - izpraševalec niti ni poslušal, kaj govorim; potrebno je bilo reči nekaj, kar se sklada s ‘tipično’ klinično sliko).
Kaj bi še lahko bilo? Bolezen ledvic, bolezni jeter.
Kako bi ločili srčno popuščanje od popuščanja pri jetrni cirozi klinično? Po CVP. - Pri srčnem popuščanju so vratne vene polne, pri cirozi pa so edemi od pasu navzdol.
Kakšna je enota CVP? cm H2O.
Kako zdravimo srčno popuščanje: ACEI ! (nato naštej še ostalo)
Kaj dela ACEI? Zmanjša afterload (ne recite hipertenzija). Če želi natančnejši odgovor je potrebno še dodati: zavira pretvorbo angiotenzina I v angiotenzin II in remodelacijo srca.
Kakšno je srce pri dolgotrajni hipertenziji? Hipertonično (ne hipertrofično).
Kaj je osnova zdravljenja srčnega popuščanja? Diuretik.
Komu ne damo diuretika? Tistemu, ki se ni akutno zredil.
Komu damo digokisn? Pacientom z AF s tahikardnim odgovorom prekatov.
Kaj vse izmerimo/vidimo z UZ srca: velikost srčnih votlin, debelino srčne stene, krčljivost.
Kaj vidimo na RTGpc pri nekom s srčnim popuščanjem: prerazporeditev krvnega obtoka, intersticijski edem, alveolarni edem.
Morala sem prebrat EKG: reden/nereden ritem, frekvenca prekatov X, srčna os: normalna (horizontalna, vertikalna, intermediarna), leva, desna. - tako je treba vedno odgovorit, potem pa poveste, če vidite še kaj.
Kako rečemo inverznim T valovom? Tobogan.
Ankilozirajoči spondilits ali Mb. X? Tega si niti nisem zapomnila.
Kaj je patogenetski proces ankilozirajočega spondilitisa? Vnetje.
Omenite HLA-B27.
Kaj pokaže laboratorij? Povišano sedimentacijo.
Kaj pa RTG: bambusovo palico.
Kaj prizadane: sklepe, oči, pljuča in srce.
Kako se kaže na pljučih? Kot restriktivna motnja dihanja.
Česa se najbolj bojimo pri ankilozirajočem spondilitisu? Da hrbtenica tako zakosteni, da bo restrikcija še hujša.
Kako ga zdravimo? Nesteroidni antirevmatiki in telovadba.

Splošen nasvet: Govorit je treba jasno in odločno. Če ne najdete pravega odgovora, je treba govorit sopomenke, ali nekaj podobnega, dokler ne odgovorite tako, da je prav. Vmes lahko postane malo koleričen, vendar se zaradi tega ne smete zmesti. Moj ustni niti slučajno ni potekal tako tekoče kot je napisano zgoraj, ker sem napisala samo odgovore, ki jih je želel slišati.
Izpit je potekal v dveh dejanjih. Po prvem dnevu mi je rekel, da mi več kot 8 ne more dati ampak da se mu zdi, da znam bolje (ker sem dobro pisala) zato je predlagal, da pridem še enkrat čez 5 dni. Ko sem prišla še enkrat (in odgovarjala bolj v njegovem stilu) mi je vseeno dal 8.

Prof. Igor Zupan
Na oddelku dobiš pladenj z vsemi pripomočki za pregled, imaš dovolj časa za pacienta.
Pri profesorju poročaš o pacientu, sistematično, posebej natančno je potrebno povedati status srca. Potem sledijo vprašanja glede pacienta in njegove diagnostike. Pokazal je še njegov EKG, ki ga je potrebno prebrati. Moji so bili sinusna tahikardija, atrijska fibrilacija, nepravilno delujoči pacemaker. Če ti ne gre ni panike, ker ti pomaga in skupaj prideta do zaključka. Všeč mu je če sam prejšteješ oz oceniš frekvenco, če je prav izpisana.
Moj pacient je imel mitralno insuficienco, vstavljen pacemaker, simptome vazovagalne sinkope. Prof me je vprašal o sinkopah, kaj so lahko vzroki, diagnostika sinkop. Zdravljenje vazovagalne sinkope - življenjski slog. Kakšno je zdravljenje mitralne insuficience, ali je pri njemu pacemaker potreben, če nima motenj ritma?
Potem sem odprla knjigo (nova interna) - hiperventilacijski sindrom (motnje pH, zdravljenje, kalcij), kaj storiti če pride nekdo s hiperventilacijo na IPP, potem me je še vprašal obstruktivna apnea v spanju (kdo, diagnostika, zdravljenje).
Naslednja vprašanja je postavil sam: policitemija rubra vera, najpogostejša avtoimuna obolenja (bilo potrebno samo naštet), duodenalna razjeda, anemija povezana z atrofičnim gastritisom.
Izpit je prijeten, traja par ur vse skupaj. Prof ponudi kavo, je prijazen. Tudi če ti karkoli ne gre, ne zameri. Jaz sem pri policitemiji rubra vera totalno sfalila in mu nisem znala nič posebnega povedati, pa sem vseeno dobila ok oceno.
Drugače je to kardio oddelek, kjer se ukvarjajo predvsem z motnjami ritma, pacemakerji, zaklopkami. Meni ni pretiranih teoretičnih kardio vprašanj postavljal, je pa dobro, da si to bolj natančno pogledate.

Dolgo traja ampak je res prijazn! Pacient: moski s sinkopami, mel vstavljen pacemaker, zdej ma sr mitralno insufic.... Porocas, js nism nc glede vidnih pulzacij in iktusa pti srcu in je bil zadovoljen… ekgji AF, neki pacemakerji pri bloku ki niso prou prozli... Drgaci me je o sinkopah spraseval kako bi potekala diagnostika pri tem gospodu, ki sem ga mela... Kaj bi bli loh vzroki za sinkope... Pri vazovagalni loh nardis test z nagibno mizo-to je meni prou slo iz glave, mi je on mogu povedat... Pol sm mogla nastet dele srca(endo, mio, epikard, prevodni-sam to), Ful o pacientu uglaunem, bol mal nekardioloskih uprasanj:) hiperkalemijo me je uprasal se, knjigo sm pa na kvcb odprla
Danasnji vtisi iz ustnega: prijeten izpit, bolnica je bila sprejeta zaradi AMI, ki se je na EKG kazal z VF. Sicer je imela vstavljeno umetno aortno zaklopko in bypass operacijo (od arterijskih rekonstrukcij lahko uporabimo radialno in a mamariae) pred 12 leti. Sistematicno porocanje, sploh pri kardioloskem delu pregleda zacni z inspekcijo!: pulzacij prekordija be vidim... potem palpacija prekordija, avskultacija. Potem pa vprasanja iz AM:  kaj naredis ob sprejemu (EKG, troponin, interpretacija EKG, na katerem je VT konvertirana v sinusni ritem, nato se en EKG s sinusnim ritmom in en z multifokalno atrijsko tahikardijo (ta EKG je imel precej nerazlocne p-valove in je profesor pomagal   Potem pa UZ, kaj bi gledal (krcenje, zaklopke, EF, referencne vrednosti, zaklopke: tlaki, hitrost..). Potem pa koronarografija. Gospa je imela EF 30% -> kako postopamo (glede na njeno motnjo titma ob sorejemu)? Vstavimo kardioverter-defibrilator. Potem pa dodatna vprasanja, precej na splosno: obstruktivna apnea v spanju, hipotiroza, bolecina v prsnem kosu diferencialke, makrocitne anemije. Torej: prijeten ustni izpit: iz statusa in anamneze izluscis najpomembejse, nato poves diagnostiko (pri vsaki preiskavi pri tem poves, kaj tocno gledas in kaj te zanima) in zdravljenje. Potem pa nekaj teoreticnih vprasanj.

Prof. Štabuc
Pacient z jetrno cirozo alkoholne etiologije, na hitro poročaš anamnezo in status, prevsem posebnosti. Potem sva na dolgo in široko govorila o jetrni cirozi, klasifikacijah, zapletih, kako bi zdravil, od jetrnih testov, pri kateri bolezni nastane še nastane ascites(sp, nefrotski..) ipd. Fajn je to znat, tud če dobro znaš pa se pojavi precej vprašanj pri katerih si s knjigo ne moreš pomagat, on pa samo hoče razmišljanje. Naj že na tej točki poudarim, da se profesor vseskozi smeji in je zelo prijazen, tako da so skrbi odveč.
Potem sva govorila o STEMI, NSTEMI, EKG spremembah, katere gledamo, kaj nam pove T val( sem govoril nekaj o sindromu dolge qt dobe, podaljšanje qt dobe z zdravili in fenomenu T na R)
Potem me je vprašal kakšna je ekg oz qt doba pri pankreatitisu; sem se le zasmejal in ugibal, da je qt doba podaljšana zaradi hipokalciemije, tukaj sva se kar nasmejala, na koncu je reku da je blo to vprašanje na specialističnem izpitu in da zdaj tud on ne ve točno. :D
Potem nekaj od ledvic, nefrotski/ nefritični, pri katerih boleznih, kaj je v urinu..potem neki o pielonefritisu, ks, zdravljenje. Sva šla kr vse te glavne stvari skos pr ledvicah, vmes tud precej vprašanj pri katerih sm mogu mal razmišljat, kaj sploh hoče.
Potem 2 tipa KOPB
Hipoparatiroidizem, vsi tipi, kaj je razlika med terciarnim in primarnim(v osnovi sta ista stvar)
R Artrtitis, vse od ks dg do zdravljenja
Mikrocitna anemija, vzroki, diagnostika, lab, endoskopija. Pazi, pri rektalnem pregledu narejen hematest nima prave učinkovitosti; potrebni so trije vzorci blata, ljudje pa morajo prej jesti 3 dni vlaknine in ne smejo uživati stvari, ki bi naredile lažno pozitiven test (pomarančnega soka, jetrc)
Vsak odrasle bolnik z mikrocitno anemijo zasluži endoskopijo.

+Še ene par vprašanj, ki pa se jih ne spomnem več.

Skratka prijetna izkušnja, profesor je prijazen. Pač znat morte, pa bo vse v redu. ;)

Dr. Arnol Miha
Spraševalec je relativno nov, napisala bom vse vtise, ki sem jih uspela zbrati od ljudi, ki so ustni pri njem imeli in na koncu še mojo izkušnjo
1.    Pacient (anamneza in status), transplantacije, ostala nadomestna zdravljenja, AKS, AAS (aortni akutni sindrom)
2.    Pacient (anamneza in status, povdarek na tlaku, uriniranju in stvarem, ki so pomembne pri transplantacijah), vzroki za akutno in kronično odpoved ledvic, krvavitve v prebavilih, vprašanje po izbiri
3.    Pacient, urologija- predvsem laboratorij (ni šel v redke glumerulonefritise, bolj dif. diagnoze za proteinurije), srčni infarkt, DD bolečine v prnsem košu, AF
4.    Pacient (točni datumi začetka dialize, presaditve…), kaj ogroža pacienta po presaditvi (okužbe, zavrnitev, malignomi), KLB (anemija, sek. PTH, kalcifikacije žil, zaklopk,...), DD akutne bolečine v prsnem košu (pnevmotoraks, AKS, PE, disekcija aorte), osnovna diagnostika, zdravljenje, ak. Poslabšanje KOPB, zapleti jeterne ciroze (posledice PH, hep.encefalopatija, zdr.ascitesa), 2 vpr. Po izbiri
5.    Moja izkušnja: Najprej ena ura za pregled pacienta (natančna anamneza, status na kratko (namig: moja pacientka je imela s seboj listek na katerem sta bili že napisani status in anamneza od pregleda, ki ga je imela preden je prišla k meni v sobo, tako da sem si malo s tem pomagala), pri anamnezi je res treba bit natančen, preberi si v interni, ker vse piše, kaj je treba vprašat, mene je potem samo še popravil, da bi mogla vprašat za te preglede v smislu pregledovanje dojk, svit itd.). Zdravila je fajn če so tudi odmerki in alergije!. Od snovi me je spraševal malo o bolezni moje pacientke, pol pa neke podrobnosti glede tega, kako izračunamo proteine v urinu in take stvari, pač jst nism vedla, kaj hoče met od mene :D, no potem o transplantacijah pa dializah. Potem vzroke in zaplete akutne in kronične ledvične odpovedi. Potem AKS, ak.poslabšanje KOPB, DD bolečine v prsih, krvavitve iz prebavil, vprašanje po izbiri, izbrala sem eno endokrino pa ni neki ful spraševal. Meni ustni ni bil pretirano všeč, zelo je bil nepotrpežljiv, mogoče je imel slab dan, trajal je skupaj s pregledom 3h, na koncu mi je pa zvišal oceno iz pisnega, tako da sem bla še bolj presenečena, ker sem po njegovem obnašanju mislila, da me bo vrgel :D od ostalih sem tudi dobila mešane odzive, včasih je fajn in traja izpit pol ure, včasih pa je malo manj fajn :D ampak overall mislim, da je kul spraševalec, očitno sprašuje bolj ta standardna vprašanja in ledvice :) ima pa pri sebi tudi neke liste iz prejšnjih let, od propedevtike (mene je vprašal, kdo je bil moj mentor in kje), pa najbrš tudi te ocene od mentorja in verjetno še kaj (ampak ne vem, zakaj ga to zanima)...srečno! :)