Ustni izpit - dr. Lainščak

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (USTNI.docx)ustni dr. Laiščak13 kB

Profesor je zelo natančen, vpraša po 1 vprašanje iz skoraj vsakega sklopa, ne sprašuje samo kardio in pulmo. Imate 1h časa za pacienta, tako da priporočam res natančno anamnezo in status. Cel izpit je trajal 5h (1h praktični, nato sem 1h ga čakala in nato 3h izpita, od tega 1h zraven na UZju in 2h čiste teorije v zdravniški sobi).
Moja vpr:
1) Bolnica je imela srčno popuščanje, AH, SB, IBS, maligni melanom, rak na mat. vratu, ni da ni, vse je mela. Na to temo sva se pogovarjala dobro uro. Zakaj je bolnica bila sprejeta (dispneja, dekompenzacija SP)? Kaj vse bi delal na IPPju s tako pacientko (krvne preiskave, katere vse, zakaj, kaj pričakujemo, potem ti da za odčitat). Še ena cvetka: Sem rekla, da bi pogledala srčne markerje (pro-BNP in troponin), nato mi pokaže izvid pro-BNP 16 tisoč in je hotu vedet al je normalen, sm rekla da ni, da je zelo povečan, je reku, da je treba gledat njene stare izvide in pogledat (njen osnovi pro-BNP zaradi SP je bil okol 8 tisoč, tk da zdaj ima res poslabšanje SP, lahko pa ne bi bilo, tk da je treba primerjalno gledat s starimi izvidi). Interpretacija krvne preiskave, PAAK, EKG, spirometrijo in RTG p.c. Zraven še malo o respiratorni insuficienci.
2) Srčno popuščanje, razlika med levim in desnim, kaj vse delaš, zdraviš, tut nefarmakološko zdravljenje. To je njegova tema, jo je res treba dobro znat. Ena cvetka: Kako deluje furosemid? Ni zadovoljen samo kje, ampak kako deluje v podrobnost.
3) Indikacije za TEE (trombi v levi avrikuli, infekcijski endokarditis,...). Transezofagealni UZ vs. Transtorakalni UZ. Katere strukture vidimo kje bolje? (No tu je ugotovil, da kardio obvladam in me pol ni več spraševal).
4) DD dispneje (od vseh organskih sistemov, do tega kako se začne: hiter, počasen začetek in kaj vse bi lahko bilo, s katerimi preiskavami bi izključil kakšno diferencalko).
5) karcinom kolona (osnove, tut glede pogostosti v SLO, kako bi ukrepal, kaj vse bi delal, ali bi operiral, v katerem primeru bi obsevanje, kdaj kemo,...tipično kirurško vprašanje ☺ )
6) KOPB (Osnove vse, greš lepo po vrsti, kaj to je, epidemiologija, klinična slika, diagnostika, zdravljenje. Potem pa seveda vpraša tudi kako cvetko, npr: Zakaj ženske v Indiji lahko dobijo KOPB? Smog. Kaj pa na podeželju? Kuhanje na odprtem ognju, vdihovanje saj.)
7) Sideropenična anemija (Kaj to je? Kako diagnosticiraš? Pri komu se najpogosteje pojavlja? Ena cvetka: Ali bi zdravila pomanjkanje Fe peroralno ali parenteralno? Sem rekla, da peroralno več mesecev, najmanj 3 mesece, večinoma pa vsaj 6 mesecev, da tudi zaloge popolnim. Ni bil preveč zadovoljen, on bi vsekakor vsakemu kar paranteralno nadomeščal, ker je hitro konec, ne pa da ga par mesecev mučiš in gledaš anemičnega.)
8) Nefrotski sindrom (Nefrotski vs nefritični sindrom, tu je res zašel v podrobnosti, mu je bilo všeč, da sem vedela primere in da se lahk skup pojavljata in spet primer, on ima rad, da razumeš stvari, da nisi napiflan.)
Mogoče sem kakšno vprašanje še pozabila... Rad vedno vpraša zakaj, vse moraš razumeti, sploh ima rad, če slišiš šume in te vpraša kar sproti pri poročanju statusa in anamneze (zakaj tak tlak, kaj pričakujemo, kakšna je polnjenost pulza, latinska imena za pulze (pulsus parvues et tardus))...
Če znaš, se nimaš kaj bat, je prijazen, išče znanje, je natančen, boš naredil. Je pa tudi važno koliko pišeš, ima pred tabo vso dokumentacijo (koliko si pisal, kak je bilo pri kakšnem sklopu, kak je bilo na vajah, če si kako priporočilo dobil in pač vso zbrano dokumentacijo iz vaj in internih izpitov).