Ustni izpit - dr. Podbregar

Najboljši možen ustni izpit iz interne med :)

Najprej zadihati in se pomiriti, kot so napisali že moji predhodniki. Na ustnem sva bila dva, vpraša skupaj vse, ki so ob isti uri.

1. vprašanje: Imela sem pacientko na odd za zastrupitve: gospa z recidivom karcinoma trebušne slinavke. Dehidracija ob bruhanju, bruhanje zaradi stenoze pilorusa (zaradi maligne novotvorbe). Pol smo iz DD bruhanja prišli na hipo in hiperkalijemijo, diuretiki, ki izplavljajo kalij.

2. vprašanje: kje sem delala vaje? Revma. Potem pa urgenca na revmi: temp arteritis (vse: klinika, diagnoza, zdravljenje - odmerek, to ni pričakoval, da bom znala, pol ga je pa navdušilo), vaskulitisi na splošno, pol pa Wegenerjeva granulomatoza, RTG (granulomi) in DD: novotvorbe... smo prišli še na seminom. Ful zanimivo je odgovarjat v bistvu, zanima ga klinika in da znaš široko razmišljat. Pol pa daje primere, pa se "igramo" detektive :)

3. sva si lahko sama izbrala, ampak poglavje, ki ga še nismo obdelali... tak da jaz sem si pol hipertenzivno krizo izbrala, ker ima pač rad urgence (on je intenzivist). Pol smo pa vse o tem, pa kolk se niža tlak, pol pa sek hipertenzija na sploh DD: feokromocitom (vse), hiperaldosteronizem.

Na koncu še čist kratko vpr: en primer, ki sva si ga najbolj zapomnila na vajah. To je mogoče fajn, da si pripravite en primer tak :)

 

Kolega je imel: pacient SP, RTG posnetek s pljučnim edemom, astma, DKA.

 

Srečno, nič bat! ;)