Ustna vprašanja - prof. Accetto

hej! spodaj je direktno nalimana korespondenaca mojih mailov na temo ustni pri prof Accetto.

gud lak! :)

-----------

hej!


izpit pri dr. Accetto je bil v redu. dobila sem toliko kot na pisnem, pomoje težko povišaš ali znižaš. na koncu je reku, no sej ste toliko pisala, bo vredu itd... :) spraševal me je pa kardiologijo predvsem. podrobno je šlo o pljučnem edemu in izlivu, kaj je v kateri fazi, kako se to vidi pri pacientu-priporočam med scape za te faze, je lepo opisano tudi kako se vidijo na RTG.
drugače gre pa ves čas o pacientu na dolgo in široko. kar je blo meni pri Accettotu annoying je blo, da ves čas sprašuje a res? (tudi po petkrat, čeprav prav odgovoriš...), kar me je potem seveda zmedlo. mene je vprašal če bi dala pacientu z izvidom uroinfekta atb, čeprav nima subjektivnih težav(srčno popuščanje, karcinom prostate, star človek...) sem petkrat rekla da ja, potem sem začela dvomit, ker me je še vedno spraševal a res, potem rečem, očino ne bi dala in reče kolegica, saj ste prav povedala. svašta. :D uglavnem, ne se dat motit. :)
glede pacienta gre po vrsti, anamneza, status potem se pa začnejo izvidi, moraš točno povedat kateri parameter hočeš in na koncu preiskave, da za odčitat EKG, RTG pri meni ni bilo v mapi, potem sem pa morala komentirati še izvid od katetra.
drugače je ves čas prijazen, sporščeno vzdušje, razen konstantnega a resa... brez skrbi. :)

aja, pri statusu te tudi ne nadzoruje. pa referenčnih vrednosti ni treba baš natančno znat, ponavadi sam pove, da je v redu ali ne...
za morebitna nadalnja vprašanja sem pa tudi na voljo, srečno. :)

Oj.
Ful hvala si dobro vse skupaj opisala. Sam za parametre pri preiskavah nism glih zihr kaj si mislila - a v smislu npr. anemije da mcv gledas... pa pri trombozi d-dimer... A sem prov to steku:) Drugace pa hvala za izcrpen opis:)
Lp

hej!
ja pač ne moreš rečt, da kri pogledamo, moreš rečt hemogram, diferencialna krvna slika, recimo če rečeš elektrolite, moreš naštet kere bi in vsacga posamezno naštet in skos zakaj bi določeno zadevo pogledov... za vsak elektrolit... če nimaš tapravga razloga je razlog rutinsko, ker je prišel na novo v bolnico in te bo mogoče kasnej zanimal.
drugače pa ja za anemijo recimo mcv pa železo itd :)________________pa še izkušnja od kolegice ;) js mislim, da je on obsedem s pljučnim edemom.

Živjo!
Upam da nism prepozna še. Js sm mela njega na ustnem. Pač izkušnja je bla bol slaba kt dobra, tko da upam da je tist dan meu sam slab dan, ker če je vedn tak, je res nesramn za moje pojme. Pač greš na oddelk za hipertenzijo in se tam v seminarju lepo preoblečeš in ga počakaš. On te potem pelje k pacientu. Na oddelku so sami stari ljudje tko da dobiš ziher neko srčno popuščanje al pa karkol podobnga v skoraj že končnem stadiju. Js sm dobila starejšo gospo letnik 1927, tko da reeeeeees staro. Bla je kolkortolko orientirana. Za tolk staro gospo skor ne pričakuješ kaj več kot je bla. Za anamnezo pa status imaš dovolj časa. Mislim da mi je dau od 30min do ene ure. Nism zihr. Js na žalost nism mela časa še malo po njeni dokumentaciji pobrskat, ker me je prej videl na hodniku in sma šla v njegov kabinet. Drugače so pa specializanti fuuuul prijazni in ti na računalniku lahk pokažejo stare odpuste da lahko pogledaš. Pri poročanju te on sprašuje celi čas vmes. Kar je lahko zeloooooo moteče, ker dobiš vseh tipov vprašanj od tega kje poslušamo katere srčne tone do tega če poimensko ne zna gospa zdravil ali se mi zdi da je dovolj orientirana. Čeprav mi je rekla da jih ima zapisane na listu in je list dala sestri. Po koncu poročanja moreš povedat delovno diagnozo kaj bi sumil da ima pacient. Nato pa sledi dolgo debatiranje o tem kaj bi ti počel na IPP če bi k tebi prišu tak pacient ter pregled laboratorija, rtg itd. Daje ti pa tut tolk čudna vprašanja, da moraš vedet stadije nastanka pljučnega edema. In ni dovolj da znaš samo tist kar piše v interni, ampak moreš vedet v kakšnem vrstnem redu nastajajo. Spraševal me je tudi če bi lahko imela pljučni edem gospa in bi bila rtg slika normalna. Potem sma prešla tut na to kaj gledamo pri okužbah. In ker sem mu povedala vse od CRP, levkocite, kalcitonin in še vedno ni bil zadovoln, sma potem ugotovila da se gleda nek alfa2 protein k prvič slišim (mogoče ga ti poznaš?) Potem pa še seveda terapija. Tam je pa najbol sitn. Hoteu je vedet kaj bi mu dala na IPP in kaj potem v odpustu domov. Spraševal me je po titriranju diuretika, v kakšnih dozah se pakira, kolk ga lahko največ prejme pacient na dan. Kolk bi ga dala na mestu ob sprejemu. Oceno sm pa dobila isto kot na pisnem. Tko da neki ful ne moreš višat. Upam da ti bo to pomagal.