Ustni izpit - prof. Štabuc

Zjutraj prideš do tajnice, se preoblečeš, tajnica te odpelje do pacienta. Moj pacient je imel hepatorenalni sindrom. Ker je ob 9h začel jesti, sem ga počakala, vmes pa si pogeldala njegovo staro dokumentacijo na oddelku. Po pregledu pacienta sem dobila pomembne napotke še od specializantov na oddelku, ker seveda profesor sprašuje zadeve v povezavi s pacientom.

Ob 10h se začne ustni izpit. Povedala sem samo, zakaj je pacient prišel (hepatorenalni sindrom), potem pa govora o pacientu ni bilo več. Potem pa njegova tipična vprašanja

 - hepatorenalni sindrom (definicija, tip 1 in tip 2, kako se kaže, zdravljenje)

 - malo o cizori in zapletih (ascites, kaj je to refraktarni ascites, furozemidni test; spontani bakterijski peritonitis, portalna hipertenzija)

 - intersticijske pljučne bolezni, sarkoidoza, pljučna hipertenzija (sem naštela teh 5 skupin PH)

 - EKG, STEMI/NSTEMI in ukrepanje

 - nefrostki in nefritični sindrom, razlike in kako se kaže v urinu

 - revmatoidni artritis (kaj je to, kako se kaže, kako diagnosticiramo), seronegativni artritisi (samo našteješ), kaj je to Stillova bolezen

 - mikrocitna anemija, makrocitna anemija

 - hematesti (2 vrsti - ta, ki se uporablja povsod, in pa imunokemijski - SVIT)

 - bolezni nadledvične žleze (tri funkcije skorje in funkcija sredice; Addisonova bolezen, Cushing, feokromocitom)

 

Sicer je bil izpit ena zares prijetna izkušnja. Malo me je mogoče motilo, ker poznaš odgovore, pa jih že on odgovori skoraj istočasno, ko zastavi vprašanje. Npr mene je vprašal, na katerih sklepih se najprej pojavi RA in že povedal MCP,PIP zapestje :) V glavnem, profesor je super in prijazen. Da lepo oceno. Na koncu stisne roko in zaželi vse lepo naprej. Tako da - kar pogumno, profesor je prijeten izpraševalec.