Ustni izpit-prof. Rafael Ponikvar

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (Ustni izpit_nefro Ponikvar.docx)nefro_ponikvar16 kB

Ustni izpit- prof.Ponikvar

Kolegom, ki boste imeli ustnega pri Ponikvarju, svetujem, da si pogledate, kar so napisali že predhodniki in se tisto res dobro naučite. Ustni izpit je res dolg in naporen, ampak takšne prijaznosti, kot sem jo dobila na dializi, pa še nisem srečala. Zjutraj prideš do tajnice, ta ti ponudi čaj, nato pride profesor, ki ti zagotovi, da bo vse vredu. Pove ti, da imaš dobro uro za anamnezo in status in da ga potem lahko najdeš v njegovi pisarni. Sestra te nato pospremi v eno majhno sobico, kjer te že čaka pacient in vse potrebno za pregled. Sabo vzami stetoskop in karkoli ti srce poželi za pomoč pri anamnezi ali statusu. Tudi telefon in aplikacijo Register zdravil J

Moj pacient je bil zelo kompleksen. Leta 2007 so mu diagnosticirali jetrno cirozo neznanega izvora, ki je napredovala do Child C. Tedensko je bil gospod v bolnišnici zaradi visokega amonijaka, zaradi česar je potem jetra dobil v roku 3 mesecev. Zaradi Medrola (v sklopu imunosupresije zaradi Tx jeter) je dobil steroidni diabetes, najprej zdravljen s per os terapijo. Leta 2010 pa se mu je začela slabšati ledvična funkcija. Kot je bolnik povedal ni opažal drastičnega porasta tlaka, spr.barve, penjenosti urina ali hematurije. V lab je bil le opazen porast kreatinina. Opravili so biopsijo in diagnosticirali IgA nefropatijo, ki je v roku 2 let napredovala v KLO in na hemodializo. V letu 2014 je imel Tx ledvic. Ponovno je dobil imunosupresijo, steroidni diabetes so začeli zdraviti v inzulinom.

Če povzamem: JETNA CIROZA, Tx JETER, IGA NEFROPATIJA, Tx LEDVIC + steroidni diabetes, anemija, ostepenija, St.po odstranitvi varnice 2001. V redni terapiji 15 zdravil!!! (In glede na napisano sem mislila, da mi samo neka višja sila lahko pomaga čez ustni izpit).

Ustni izpit se začne s čajem in piškoti, med ustnim še sestra prinese kavo. Sistematično poročati anamnezo in status, tako kot je treba. Po vrsti, brez zmede, ker si profesor na A4 list zapisuje pomembne podatke, katere te potem sprašuje. Ne pozabiti vprašati o živem ali mrtvem dajalcu, nujno pogledati AV fistulo (palpatorno brni, avskultatorno šumi) in opisati v katero ložo je bila presajena ledvica.

Ko s poročanjem zaključiš, pa se začne en mali party nefro in interne. Jst sem bila iz nefro vprašana: Princip hemodialize (samo difuzija topljencev, koncentracijski gradient)

Pristopi k hemodializi (3!!! Kateter, AV fistula in AV fistula iz Goretexa)

Basic ločitev nefrotski in nefritični sindrom

Kaj je renoparenhimska in kaj renovaskularna AH (samo definicijo)

RAS sistem, Aldosteron

Zdravila za zdravljenje AH

Imunosupresija po Tx ledvic (prof.ti sam pove, katero zdravilo se skriva pod tovarniškim imenom): kot že napisali kolegi, res zelo natančno stanske učinke. Npr: kako kortikosteroidi povzročijo sladkorno (etiopatogeneza; zmanjšana odzivnost perifernih tkiv na inzulin), osteoporozo (mehanizem delovanaja na osteoklaste).

Aferentna in eferentna arteriola v mehanizmu avtoregulacije (v kontekstu s Ciklosporinom in nefrotoksičnostjo=vazokonstrikcija)

Iz drugih delov interne: vse, kar je napisanega že na medenem srcu. Ja, AKS z vsemi odmerki MONA in heparina ter klopidogrela pri STEMI. Več časa sva se pogovarjala o klinični sliki bolnika s AKS in intervencijski poti ukrepanja STEMI/NSTEMI. Anemij, zapletov KLB, ulkusov, KVČB ali pljučnic jaz nisem bila vprašana. Sva pa zato diskutirala o jetrni cirozi (sem imela res srečo, da sem jo v nulo ponovila teden pred izpitom, ker drugače bi bila polomija). Hotel je vedet histopatogenezo ciroze, najpogostejšo etiologijo, klinično sliko, laboratorijske vrednosti (patološki AST, ALT, Ggt, AF, amonijak, PČ, INR, albumini), mehanizem portalne hipertenzije, varice iz požiralnika, ascites, hepatično encefalopatijo. Kot, da to ni bilo zadosti, še hepatorenalni sindrom in mehanizem le tega. Za to vprašanje sem mogoče tudi sama kriva, ker sem jst začela sama razlagat v tej smeri. Če bolnik nebi imel jetrne ciroze in potem Tx jeter, sem 100% da nebi šel v to smer interne.

Seveda za na konec še EKG in RTG pc. Glede RTG sem jst začela najprej opisovat po šolsko, ampak se potem nisem mogla več zadržat in sem kr rekla, da vidim plevralni izliv (sigurno ga ne moreš zgrešit). Pa da se razumemo, jst sem en dan pred ustnim sama doma nekaj fantazirala o interpretaciji RTG. Ga pa imam na sumu, da ima za študente pripravljena samo dva rtg, ker enega sem jst dobila, enega pa kolega. Na drugem je bp. rtg, ki so ga delali po vstavitvi hemodializnega katetra. Glede interpretacije EKG pa standard: ritem (ali je zobec p pred vsakim QRS), frekvenca (med dvema R preštej kvadratke in število deli s 300) in os. Svetujem, da pogledaš The only book you will ever need in se tam zelo nahitro naučiš os. Jst me imela sinusno bradikardijo in desnokračni blok. Kar sem lahko tudi iz napisanega na ekg prebrala J

Evo na koncu pogleda še vso dokumentacijo. Ocena izpita, propedevtike, ocena mentorjev iz vaj interne medicine in vaj propedevtike iz 3.letnika. Najprej mi je hotel dati isto oceno, kot sem jo dobila na pisnem, ampak sem ga vprašala, če lahko odgovarjam še za višjo. Tako da poslastica: TTP in HUS ter Goodpasterjev sindrom. No, ko sva bila oba zadovoljna, ocena v indeks, stisk roke in po štempelj na interno.

Srečno vsem, ki vas interna še čaka! Čim manj živciranja in neprespanih noči J