Ustni izpit - prof. Žemva

Meni je bil izpit pri prof. Žemvi relativno prijeten.
 
Vse se vrti okrog anamneze in statusa.
 
Torej prideš tja in profesor se od nekje pojavi, ti da roko in prosi za indeks, potem te pa odpelje v sobo in ti da pacienta.
Vmes ti pove, kot že večkrat rečeno, da imaš časa 1h in da boš imel v realnem življenju kot družinski zdraavnik samo 8 minut časa.
Reče ti, da prideš pred njegovo pisarno kakšno minuto pred polno uro, se pravi imaš skoraj celo uro za anamnezo in status - po moji oceni več kot dovolj.
 
Moja pacientka je imela aortno stenozo, kar se tiče podajanja anamneze pa ni bila najboljša izbira in sva se kar nekaj časa lovila okrog tega kakšne težave ima in kakšne napore zmore.
 
Ko prideš k profesorju sledi klasika.
Anamneza in status.
Mene pri sami anamnezi ni vprašal praktično ničesar, edino ko sem omenil, da ni imela vrtoglavic ali glavobolov me je vprašal, če sm vprašal po motnji zavesti in sm reku, da nisem. Rekel je, da bi blo to fajn izvedeti, mi pa ni nč zameru.
 
Od statusa poveš vse normalno.
Vratnih ven pri meni ni komentiral.
Sva se pa zato toliko bolj ustavila pri iktusu.
Hoče slišat kje je in če je premaknjen hoče slišat besedo dislociran (to me je 5x vprašal - kje je iktus in jaz da je premaknjen in on ne kolega kako se reče).
Potem naslednja stvar pri iktusu ki jo res hoče slišat je površina in rečeš da je razširjen, naslednja stvar je trajanje, hoče slišat podaljšan in na koncu ali je dvigajoč ali nedvigajoč. Dvigajoč je samo če ti prste dobesedno odmika od stene.
 
Ostalih najdb v statusu ni komentiral.
Sledilo je naprej po protokolu.
2 listka in na enega napišeš patološke navedbe iz anamneze in na drugega patološke najdbe v statusu.
Potem moraš napisati diferencialne diagnoze in kako bi preveril to.
 
In najprej laboratorij, potem naprej EKG in na koncu rtg pc, kjer me je vprašu meje srca in to je bilo vse.
Del pri profesorju je trajal slabo uro - 55minut.
 
Drugega me praktično ni spraševal, ker je bil prehlajen in je rekel, da je malo siten.
Mi je pa kljub temu zvišal pisnega za eno oceno.
 
Na medenem srcu je zapis, da ne smeš jemati njegovih vprašanj osebno in kot to da se hoče norca iz tebe delat. Predvsem ima zelo poseben način spraševanja in njegova govorica telesa je bolj negativna, od tega kako te on ocenjuje. In še nekaj na trenutke hoče slišat določene besede in jih moraš enostavno uganit - ni pa prevelika vpliva če mimo streljaš.
 
 
Vsem želim veliko sreče pri opravljanju izpita in bodite kolegialni ter delite svoje izkušnje na medenem srcu!