Ustna vprašanja - prof. dr. Marjeta Terčelj Zorman

Izpit je sproščen. Najprej dobiš bolnika in narediš anamnezo in status. Ter postaviš diferencialno diagnozo. Anamnezo in status delaš sam in kasneje poročaš. Anamnezo in status moraš dobro narediti. 

 

Moja vprašanja: 

-Diferencialna diagnoza bolnika: Moj je imel bronhiektazije ter pljučnico. 

-Hemoptea, Hemoptiza, epistaksa, krvavitve iz prebavil. Kje to srečaš-DD krvavitev, kako se kažejo (količina krvi 100ml na enkrat 200ml na dan pri hemoptei). Kako bi ločil eno od druge (krvavitev prebavila vs. dihala).  Kako bi ukrepal pri nekom, ki krvavi iz dihal/prebavil na terenu. 

-Pljučni rak. Razdelitev: natančno drobnoceličen in nedrobnoceličen (vse pod tipe), diagnostika-potek (pod vprašanje kaj si bolje prikažeš s CT kaj z RTG), Dejavniki tveganja (kajenje, azbest,...), TNM klasifikacija, zakaj potrebujemo TNM, zdravljenje, razlike med zdravljenjem, znaki pljučnega raka, znaki metastaz, paraneoplastični sindrom. 

-Ulcerozni kolitis in Chronova bolezen. Razlike: klinična slika, histologija, zapleti, zdravljenje (katera zdravila, kirurško,...). Kako se Chronova bolezen kaže sistemsko: koža, pljuča, sklepi.... 

-Sladkorna bolezen tip 1 in tip 2. Razlike, diagnostika, klinični znaki,....

Vprašanja kolegov na prejšnjih rokih: 

-Pri vseh dobra anamenza in status. Ter DD svojega bolnika in diagnostika (o tem se lahko malo posvetuješ tudi s specializanti in mlajšimi zdravniki na oddelku)

-Pljučni rak. 

-Arterijska hipertenzija: tipi in kaj jih povzroča.

-Kje lahko krvavi oseba, ki ima krvav izpljunek. Kako jih ločiš med sabo.

-Pljučnice,

-Plevralni izliv, 

-Znaki metastaz, paraneoplastični sindromi. Kako ločiš metastazo v kosteh od metastaz drugje. Diagnostika metastaz v glavi in zdravljenje.

-KVČB

-Hashimotov tiroiditis

-Sarkoidoza

-Potek diagnostike pri raku. Kako se zdravi raka.

-Komentar na spirometrijo

-Zdravljenje KOPB

-Krvavitve iz zgornjih prebavil

-Hipotiroza

-Edemi srčnega popuščanja vs. edemi pri paraneoplastičnem

-Nekateri so imeli sliko RTG-samo osnove, res očitno

 

Moj končni vtis: izpit je bil dober, sproščen. Pri anamnezi in statusu si vzemi čas in ga res dobro naredi (preberi si še enkrat propedevtiko, če si že pozabil). Profesorica je prijazna. Res popolnoma nič stresno. Za enkrat se zelo drži svojih klasičnih tem (zgoraj našteto). Končna ocena izpita je podobna tisti na pisnem izpitu. Pri meni je bil to njen odgovor na vprašanje zakaj nisem dobil višje ocene. Skratka dobro naredite pisnega (zvišaš lahko do +1 oceno, mogoče bo v prihodnje bolje).  Ustni je pa lahek in prijeten.