Ustni izpit - prof. Podbregar

Če si srečnež in si na ustnem dobil prof. Podbregarja, si lahko že kar takoj oddahneš, ker te zagotovo čaka en lušten izpit, ki mine v presenetljivo sproščenem vzdušju.  Lepo sprašuje ter vodi pogovor  in ne komplicira. Vmes, ko poveš kaj pametnega, te tudi pohvali.

S kolegico sva ga počakali pred katedro, sledil je stisk roke in kratek klepet o tem kje sva in koliko še imava do konca. Nato naju je odpeljal v 3. nadstropje (oddelek za zastrupitve) , kjer sva dobili vsaka svojega pacienta - jaz sem dobila gospoda s poslabšanjem KOPB. Časa sva imeli pol ure – dovolj, ker sta bila oba pacienta zelo fajn in pogovorljiva. Nato naju je prišel iskat in smo odšli v njegovo sobo, kjer sva začeli s poročanjem anamneze in statusa –ne komplicira. Na koncu je še vprašal interpretacijo njegove RTG pc slike in kaj bi v ambulanti ZD naredila s takim gospodom.

Nato sva s kolegico izmenično odgovarjali na postavljena vprašanja.

KOPB, vzroki poslabšanja, terapija

Ishemična bolezen srca

Pljučna embolija, GVT in zdravljenje

AF in trombembolija v možgane, akutna ishemija uda, trombembolija  a. mezenterice sup. – klinična slika, diagnostika (aja, INR je normalno 1 in ne 2-3, kot sem jaz do sedaj zmotno verjela. 2-3 mora biti pri zaklopkah) DD akutnega abdomna

Spontani bakterijski peritonitis – povzročitelji, diagnostika, kontraindikacije za punkcijo ascitesa, kaj najdeš v punktatu itd.

Akutna ledvična odpoved

Plazmocitom

Krvavitve iz sp. prebavil

Pri vsakem vprašanju postavlja veliko vprašanj, ki zahtevajo kratke odgovore ali pa ti pove neko situacijo iz katere potem izhajaš v smislu: dobiš cirotika, ki začne krvaveti, blablabla…

Pri zadnjem vprašanju ti da možnost, da si sam postaviš vprašanje. To je načeloma fajn  vedeti vnaprej, da potem ne gledaš pol ure v luft kot jaz in premlevaš kaj znaš dovolj dobro, da bi to tudi izpostavil… in ti na koncu potem pa itak on postavi svoje vprašanje.

In to je bilo to. Jaz bi vse ustne izpite na tak način. Srečno.