Ustni izpit - prof. Černelč

Na izpitu smo bili ob isti uri naročeni trije študenti. Vsi smo imeli dobre (okrog 90%) procente s pisnega izpita, kar verjetno vpliva na število vprašanj na ustnem izpitu. Profesor je imel na mizi namreč list, na katerega je zapisal vprašanja, in kolega, ki je bil na izpitu pred nami, je imel napisanih 5 vprašanj, mi pa smo dobili vsak po dve vprašanji. Skratka splača se potruditi za pisnega, ker je ustni potem verjetno precej lažji. In tudi ocena boljša :)

Profesor je zelo prijazen, potrpežljiv, pomaga do odgovora ... in predvsem veliko govori sam :) Izpit je zato zelo nestresen in lahko se še marsikaj naučiš.

Vsi trije smo dobili pacienta z AML. Poročali smo anamnezo in patološke najdbe v statusu. Vsak je dobil še kakšno podvprašanje, ki se je nanašalo na pacienta. Npr.: kako preveriš, če je po indukcijski kemoterapiji v remisiji (punkcija, manj kot 5% blastnih celic v KM). Kako bi zdravil kožni izpuščaj, ki se je pojavil po aplikaciji citostatika (antihistaminik, lahko tudi kortikosteroid). Kakšni so preventivni ukrepi pri indukcijskem zdravljenju (alopurinol, infuzije zaradi sindoma tumorske lize; prekuhana hrana zaradi oslabljene imunosti). Po katerih rakih se pogosto pojavlja sekundarna akutna levkemija (rak dojke, Hodgkinov limfom). Kaj moramo narediti pred začetkom intenzivnega zdravljenja s citostatiki (UZ srca, ne smemo dati kardiotoksičnih citostatikov, če kakšna srčna bolezen) ...

Vsak je dobil še eno vprašanje:

-sindrom DIK (kje ga najpogosteje vidimo-pri okužbah in politravmi, zdravljenje, kakšni so testi hemostaze ...)

-stopnje hemofilije, pridobljena hemofilija (ne krvavijo v sklepe!, zdravljenje)

-vWb (kako se kaže blaga oblika - predvsem pri mladih ženskah z obilnejšimi menstruacijami; primerjava s hemofilijo glede razlike v klin. sliki med spoloma; zdravljenje; kakšni so običajno testi hemostaze)

 

To je bilo to :)