Ustni izpit - prof. Pfeifer

Pacientka z medularnim karcinomom ščitnice, nato vse v zvezi s tem. Tudi kateri so ostali karcinomi, vse preiskave, tumorski markerji (kalcitonin, CEA), MEN 1, 2a in 2b, kateri je pogostejši, pri katerem spolu, kateri gen je okvarjen. 

Potem pa še:

- razlika med primarnimi in sekundarnimi boleznimi ščitnice; katera je najpogostejša AI bolezen ščitnice (Hashimoto), katera protitelesa se pojavljajo pri Hashimotu in Gravesu; kaj lahko vidimo na histološkem vzorcu pri Hashimotu (limfocitno infiltracijo)

- na katere endokrinološke bolezni lahko pomislimo, če ima pacient drisko (karcinoidni sindrom-eksplozivne driske, VIPom- vodene driske); klinična slika pri glukagonomu (nekrolitični migrirajoči eritem)

- kronična ledvična bolezen - vzroki (diabetes, AH, ateroskleroza), stopnje (razdelitev glede na GF)

- revmatoidni artritis - klinična slika, diagnostični kriteriji, zdravljenje

- revmatološke AI bolezni, katera protitelesa najdemo pri antifofolipidnem sindromu

- osteoporoza - diagnostični kriterij (padec s stojne višine) in vse podrobnosti v zvezi z dvoenergetsko rentgensko absorpciometrijo (Z in T vrednosti); učinki glukokortikoidov na kosti; kako delujejo bisfosfonati

- prvi znak pri desnostranskem srčnem popuščanju- nikturija (ko pacient ponoči leži, srce lažje črpa odvečno tekočino iz spodnjih okončin, nato se tekočina izloči preko ledvic); kako preverjamo edeme- pritisniti moramo ob kost

Dr. Pfeiferjeva je prijazna, korektna, eden lepših in prijetnejših izpitov do zdaj. Spraševanje poteka v obliki sproščenega pogovora, nikoli te ne pušča v neprijetni tišini in če se ti zatakne, zna zelo lepo pomagat s podvprašanji, tako da te vodi do pravilnega odgovora. Če vidi, da nečesa res ne znaš, ne vrta, ampak gre dalje. Se pa strinjam s predhodniki - nujno je treba obvladat status. Dobila sem občutek, da če dobro znaš status, ti oprosti tudi kakšno hujšo bedarijo med kasnejšim spraševanjem :) Jaz sem pred ustnim vzela 3 dni, da sem šla čez celo Propedevtiko od Kocijančičeve in mi potem ni bilo niti malo žal. Če znate status, bo vse okej in nimate nobenega razloga, da bi se je bali ;)