Ustna vprašanja - prof.Štabuc

Torej, izpit pri profesorju Štabucu je izkušnja zase. Najprej greš do tajnice v pritličju, se tam preoblečeš in nato ti tajnica pove/te pelje do pacienta. Pacient je iz intenzivne enote, torej klasika. Dobila sem gospo z akutnim biliarnim pankreatitisom, ki je že pol leta nazaj opažala znake holestaze(svetlo blato, temen urin), pa ni reagirala, dokler ni prišlo do sedanjega stanja. Narediš anamnezo, status, v veliko pomoč so specializanti/pripravniki/študentje, ki ti kaj kmalu pokažejo popis pacienta in zraven še dodajo par svojih komentarjev. K sreči sem imela gospo, ki pred pankreatitisom še ni bila hospitaliziriana v bolnišnici, tako da ni bilo nekih posebnih komplikacij kar se anamneze in statusa tiče. Praktični sem imela od 9.00-10.00, nato pa sem šla kar sama nazaj do tajništva, kjer sem čakala da me prof.pokliče na ustni izpit.

In ob 10.15 sva začela z ustnim. Kar se pacientke tiče, sem samo povedala, da je bila sprejeta zaradi ak.bil.pankr., nato sva se začela že o tem pogovarjat-ostalo anamnezo in status sploh nisem povedala, prav nič. Kar se tiče ustnih vprašanj:

Ak.bil.pankr:kaj to je, kakšne so lab.vrednosti(kolko se dolencimi povišajo!), th. in kdaj ATB(5.dan če ni izboljšanja), kdaj se pa da takoj atb(holangitis), kaj je to AI pankreatitis(kako se kaže na CT-kot neka vijuga-nisem točno vedela), kaj je to Dedni pankreatitis.

AMI-katera dva obstajata, kaj iščemo v EKGju(5 stvari-ritem,frekv.QRS, ST, T valovi), kaj pomeni ST elev(transmuralni) in NSTEMI(subendokardni inf.), th.AMI(MONA). Potem pa diabetik z LKB(troponin-če je +, je za na kateter).

ASTMA-kaj to je, kako se zdravi, razlika med astmo in KOPBjem, dve vrsti KOPB pacientov, kateri je slabši, kako se zdravi KOPB. pa zakaj se astma v otroštvu lahko pozdravi sama od sebe v odr.dobi-jst sem rekla, da zato ker se imunski sistem skozi leta spreminja, se razvija tam do 15,18.leta.

Prim.in sek. Hiper PTH- primarni je vzrok adenom in Ca je visok, sek.je vzrok nizek Ca(KLB). To je reku da je ful važno vedet in da dosti nas študentov ne zna ločit tega. Potem pa me je vprašal še od vit.D, če se izboljša nivo Ca v krvi, če so Kron.ledv.bolniki več na soncu. Sem rekla da ne in potem povedala cel proces nastanka vit.D(jetra-25OH ledvice-1OH koža) in ga je očitno navdušilo.

Antihipertenzivi-5 vrst, kateri je prvi-ACEi. Kateri 3je so najboljša komb.(ACEi, diuretik, Ca antag.)

pacient z nočno slepoto, osteoporozo in driskami-1.vzrok je lahko KVČB(celiakija najpogosteje), nato pa pankreatitis(sva se kar malo vrtela okrog tega pankreatitisa skoraj cel izpit)

vrednosti maščob v krvi, kakšne za zdrave ljudi, kakšne za tiste po SŽdogodkih. Vrste lipidemij(hipertrigliceridemije in hiperlipoproteinemije). Str.učinki statinov, steatoza jeter in alkohol-kolko je merilo(več kot 20-30g/dan)

Plazmocitom(kaj to je, kaj so Bence Jones proteini, kaj je Waldenstromova makroglobulinemija). Tle ga je zanimalo, če obstaja tudi izvenkostni plazmocitom in kakšne so kosti na RTGju-kot da bi jih požrli molji. Th-obič.indukcijska KEMOth, nato avtologna Tx KM)

Koma-je kvantitativna motnja zavesti, vzroki so lahko strukturni ali difuzni. Potem pa kakšna je patofiziologija-tu sem se lovila, potem mi je povedal da je moten RES ali pa višje str.f(x)-torej hemisferi...nekaj takega.

In na koncu še moje osebno mnenje:prof.zahteva da hitro odgovarjaš, ker če dolgo časa vlečeš in razmišljaš, ti on odgovori na svoje vprašanje. Pa ne se ga bat, verjemite v svoje znanje in suvereno odgovarjajte.

Srečno :)