Ustni izpit - prof. Pfeifer

Ustni izpit iz interne sem imela pri prof. Pfeiferjevi. Glede na njen sloves sem se ga kar malo bala, ampak se je profesorica potem izkazala za nekaj povsem nasprotnega, bila je zelo prijazna in ta izpit je bil eden najlepših do sedaj na faksu.

 

Najprej mi je dodelila pacientko-gospo z akromegalijo. Profesorica je rekla, naj si vzamem časa, kolikor želim, saj imava za izpit na voljo celo dopoldne. ;) Z gospo sem se torej pogovorila in jo na hitro malo pregledala sama, nato pa je prišla profesorica in sva šli skupaj čez cel status. V glavnem je bilo dovolj, da sem povedala, kaj počnem. Pri CVP-ju sem morala razložiti, kako ga določimo, povedati sem morala, kje avskultiramo katero zaklopko, kako nastane drugi ton, kdaj je glasnejši od prvega... Kar je bilo patološkega, sva še pokomentirali in vprašala me je kaj v zezi s tem (npr. gospa je imela ekstrasistole-koliko na minuto jih mora biti, da nas zaskrbi; imela je operacijo na rodilih, tako da sva se pogovarjali o prezgodnji menopavzi in nadomestni hormonski terapiji-nisem bila čist ziher, pa ni preveč zamerila). Gospa je omenjala tudi izpade v vidnem polju, tako da sem delala še konfrontacijski preizkus.  Ne pozabite, za pregled pacienta (še posebej trebuha) se je treba postaviti na DESNO STRAN PACIENTA, pri pregledu trebuha je po inspekciji dobro najprej AVSKULTIRATI (da s palpacijo ne spodbudiš peristaltike); za palpacijo jeter in vranice je orientacijsko dobro najprej PERKUTIRATI, nato palpiraš od spodaj navzgor. Pri jetrih je v knjigi narobe napisano. Prav je takole: prste nastaviš na trebuh, ko pacient izdihne, nato mu naročiš, naj VDIHNE in takrat jih zarineš pod DRL in poskusiš otipati rob jeter.

 

Potem sva šli v seminar, kjer sva se podrobno pomenili o gospe-pač vse v zvezi z akromegalijo, kaj usmerjeno sprašujemo v anamnezi, katere teste bi delali, šli sva skozi izvide preiskav, ki jih je gospa že opravila - interpretirati sem morala EKG, izvid perimetrije, hormonske teste. Potem pa še o zapletih, zdravljenju... Po tem pa je sledilo še ene 5 širših vprašanj, ki so se s podvprašanji navezala na celo interno. Spraševala me je o pljučni emboliji, GVT, antifosfolipidnem sindromu, jetrni cirozi, hepatični encefalopatiji, plazmocitomu, osteoporozi, ledvičnih kostnih boleznih... Je pa res pomagala s podvprašanji, tako da je od ne vem kje izvlekla znanje iz mene ;)

 

Za konec naj še enkrat povem, da profesorica ni noben bavbav in da je izpit pri njej res prijeten. Samo zahteva, da znaš status in da malo razmišljaš. Kar pogumno!