Ustni izpit - prof.dr. Podbregar

Ustni zpit pri prof. Podbregarju sem imel (na lastno željo) na zadnji možen termin, tri tedne po pisnem izpitu.

Ob 8.00 sva s kolegom počakala pred katedro za interno medicino. Prof. je prišel točno in  z nasmeškom - en tak topel, kolegialen uvod z nekaj kratkega pogovora o tem od kje sva, koliko do konca faksa ipd.:)

Odšli smo na kardio odd., 30-45 min časa vsak za svojega pacienta. Navodilo je bilo, da pogledava temeljne zadeve, nobenih na pol eksotičnih postopkov. :)

Dobil sem 88 letno vitalno gospo po napotilu izbranega kardiologa, zaradi dg opredelitve težkega dihanja, ki pa je obstajalo že dlje časa in ni šlo za nič akutnega - eno tako klasično popuščanje.  Super pogovor, osnoven inter. status. 

Sledil je pogovor v neki kletni sobi UKC, oba s kolegom istočasno. Najprej predstavitev pacientov (vmes prof. kometira, sprašuje, poda kak svoj pogled - en tak praktičen pristop) nato še vsak po dve tematski vprašanji - sam sem dobil pljučnice in gastritise, kolega KOPB in AH. Poudariti moram, da vse skupaj teče kot en pogovor z vidika kaj in kako, če ste npr. družinski zdravnik v ambulanti/zdravnik na terenu/IPPju itd. Veliko je enih kratkih vprašanj, ki lepo zajamejo pomemben del interne in niso nujno neposredno povezane z vašim pacientom in jih težko povzamem..:)

Prof. je pa super korekten, prijazen, zahteva temeljno znanje, brez kompliciranja in podrobnosti..tak za v učbenik, če bi ga pisal jaz. 

Vse skupaj je trajalo dobri dve uri in pol ampak hitro mine, ker izpit ni klasika (vprašanje - odgovor) ampak ena debata, kjer se da kaj tudi naučiti. 

 

Srečno!