Ustni izpit - prof. Accetto (9.10.2014)

Interna zagovor 9.10.2014 prof. Accetto, BPD

Zagovor sem imel 10 dni po pisnem izpitu.

Lokacija je oddelek za hipertenzijo na BPD, 2. nadstropje. Ko prideš tja, je najbolje, da si malo prej tam, in vprašaš kakšno prijazno medicinsko sestro, kje se lahko preoblečeš in pustiš svoje stvari.

Prof. Accetto je zelo prijazen, izpit poteka v sproščenem vzdušju. Najprej, te pelje do pacienta, za katerega imaš slabo uro časa, kar je več kot dovolj, za pregled te pusti samega s pacientom. Opozoril bi na to, da je pacient lahko katerakoli patologija, ne usmerite se samo na hipertenzijo ali kardiologijo, čeprav je večina pacientov tam kardiovaskularnih.

Moj pacient je bil komplikacija operacije disekcije aorte tip a izpred pol leta, subfebrilno stanje z drisko, hematotoraks, psevdoanevrizma aorte, verjetna paraliza hemidiafragme – !ne ni bil plevralni izliv, ampak jetra so bila tako visoko! (verjetno komplikacija ob operaciji) skratka, gospod je nekje počasi krvavel…. beri: SVAŠTA!.... pacient je bil potem še »kot« na opazovanju na BPD. Kolegica je imela enkrat prej pacienta z akutnim pankreatitisom.

Potem se na samem zagovoru vse vrti okoli pacienta. Ti poročaš anamnezo in status, prof. pa ves čas sprašuje, kaj bi bile diferencialne diagnoze, kaj delovna, kaj bi posebej gledali, kake preiskave bi naredili. Ko npr. rečete po pregledu laboratorij – kri npr. vas vpraša kaj točno bi dali delat, nato vam pove rezultate pri konkretnem pacientu in sprašuje kaj to pomeni, kaj bi pomenilo, če bi bilo to tako in tako… in kaj bi potem naredili. Skratka, vse klinično kot na IPP. Po mojem mnenju dejansko zelo vzpodbuden in pravilen način za zagovor interne medicine. Vmes dobite tudi izvide, EKG za interpretacijo, rtg, UZ, skratka vse, kar se navezuje na pacienta. Ni pa nič strašnega, brez skrbi.

Prof. upošteva pisni rezultat, kar je meni na žalost odneslo eno oceno. Izpit je trajal slabe tri ure. Za pripravo na zagovor vam svetujem, da se ne motite z nekimi detajli ampak se bolj osredotočite v grobem na klinično sliko, diagnostiko in terapijo. Propedevtika je zelo bistvena za uspešen zagovor. Slaba stran zagovora pri prof. Accettu je to, da se glede spraševanje ne oddalji od tega pacienta, ki vam ga je dodelil. Mogoče vam to vzame priložnost, da pokažete široko znanje. Se pa lahko vseeno počutite srečne, da ste dobili njega za izpraševalca.

Ne rabi vas bit pretirano strah, dobro se naspite in bodite pogumni. Želim vam veliko sreče.

Luck is with the brave. lp