Ustni izpit pri dr. Štajerju

Pozdravljeni,

 

prišel sem ob 9 na intenzivo, kjer me je potem medicinska sestra odpeljala do pacienta v kardiološkem oddelku. Bolnica je imela sladkorno bolezen in povišan tlak že 13 let, prišla pa je v kc zaradi popuščanja srca. Izvedel sem, da ima sedanje težave (težko dihanje, nabiranje tekočine v nogah) okoli pol leta, a se je v zadnjem času drastično poslabšalo, kljub povišanju zdravil pri splošnem zdravniku. Jaz sem imel delovno diagnozo o koronarni srčni bolezni v glavi, kar se potem ni izkazalo za pravilno :-) Imejte v glavi, da lahko imajo srčni bolniki miokardni infarkt, ki se ne izrazi s tipičnimi znaki, lahko imajo recimo samo dispnejo.

Po eni uri pri bolniku sem potem šel z zdravnikom v njihov seminar. Izpit je potekal v sproščenem vzdušju, s kakšno zanimivostjo ali dodatnim komentarjem izven medicine strani zdravnika pa so dodatnih 2 pa pol ure hitro minil. Kot že v prejšnjem prispevku napisano, je pa povedal, da zahteva obširno znanje od nas, saj za takšen izpit kot je interna se to spodobi. Najprej sem mu predstavo bolnico in sva kardiološki del predelala. Izkazalo se je, da bi bila bolj verjetna diagnoza hipertonično srčno popuščanje. Dal mi je tudi njen EKG, kjer ni bilo videti sprememb. Ob tem sva predelala NSTEMI, STEMI. Drugi izvid je bil ultrazvok, kateri tudi ni bil videti zelo patološki, je pa imela hipertrofijo septuma in zadnje stene, tako da sva predelala vzroke za hipertrofijo miokarda (aortna stenoza, hipertrofično kardiomiopatijo - zelo redek, a najbolj pogost vzrok za nenadno srčno smrt pri profesionalnih športnikih). Vprašal me je še kako bi neinvazivno testiral koronarke (EKG- in ehoergometrija, scintigrafija). Potem mi je pokazal rentgen pljuč, v katerem je bilo v levem sinusu phrenicocostalisu nekaj tekočine. Vprašal me je še kako bi s pomočjo laboratorija ločil med pljučno in srčno etiologijo dispneje (BNP, NT-proBNP). Predelala sva še zastrupitev z benzodiazepini (antidot je flumazenil), mikrocitno anemijo, nefrotski sindrom, Cushingov sindrom, tumorji v črevesju, sladkorno bolezen in prehrana ter zdravljenje, osteoporozo, primer z zvišanim bilirubinom v krvi in kri v blatu (tumor v papili vateri :-D). 

Izpit je bil prijeten, kljub temu da traja toliko časa in da sem si predstavljal, da bo mogoč mal boljša ocena. Sam to je pač subjektivna odločitev izpraševalca in jo moraš sprejeti.

 

Veliko sreče na izpitu!