Ustna vprašanja - prof.Poredoš

Zdravo!
Glede na prebrano sem bil pred izpitom precej nervozen, vendar moram reči, da je nervoza povsem odveč, vsaj pri meni je bilo tako. Profesor je bil prijazen, korekten in vzdušje sproščeno, ocena pa znanju primerna in teze o tem, da je oceno pisnega zelo težko izboljšati in da je dobiti odlično oceno zelo težko, ne držijo povsem. Vse je odvisno od tebe.

Na izpit prideš ob 8h na KOŽB, kjer se ti profesor predstavi in ti dodeli pacienta za katerega imaš 1h časa. Časa je po mojem dovolj, da si na koncu še urediš anamnezo in status. Ustni izpit se začne z anamnezo in statusom, ki morata biti napravljena v zaporedju kot je v knjigi in precej natančno. Včasih se profesor zapiči v kako podrobnost, ki jo razložiš, pa tudi če je ne znaš 100, ne zameri preveč. Midva sva se na primer ustavila pri pregledu pljuč in sicer bronhofonija in pektoralni fremitus.
Jaz osebno sem se držal statusa iz Klinične preiskave, vendar mu ni bilo všeč, da sem dal npr. periferne pulze k srcu, čeprav se mi je to zdelo nesmiselno, vendar tako piše v knjigi.
Pacientka je imela PE, vendar totalno netipično, brez kakršnih koli rizičnih faktorjev. Obdelala sva celotno PE, GVT, oboje od začetka do konca, zdravljenje, celo odmerke heparina, odčitati sem moral pacientkin EKG, vprašal me je še megaloblastno anemijo, simp. in znake, zakaj pride do tega (gastritis, resekcija,...),zdravljenje z odmerki in aplikacijo, ateroklerozo, primarno in sekundarno preventivo, ciljne vrednosti pri preventivi, družinsko hiperholesterolemijo in verjetno še kaj, ampak se ne spomnim.

Izpit vse skozi poteka kot debata, če ti zmanjka idej ti da podvprašanje, namig itd. Zelo mu je všeč povezovanje in razmišljanje out of the box. Zaključi se z lepo oceno, stiskom roke in lepimi željami za prihodnost.
Zame vsekakor super izbira!
Srečno!