Ustna vprašanja - prof. dr. Accetto

Zjutraj se predstaviš profesorju, ki te odpelje k pacientu. Vpraša, če imaš 1 uro dovolj za anamnezo in status. Dobila sem gospo, ki je bila sprejeta v respiratorni insuficienci z perikardialnim in plevralnim izlivom. Sama sem bila kar malo presenečena, ker sem pričakovala bolnika z dolgoletno AH. Po natančnem kliničnem pregledu, sledi pogovor s profesorjem. Vprašanja, ki sem jih dobila so bila izključno vse v zvezi z gospo.
Po anamnezi, ga je zanimala kaj bi lahko prišlo diferencialno diagnostično v poštev, kar sem morala argumentirati s podatkom iz anamneze, tu ga je zanimalo čisto vse (+ družinska, AH --> srčno popuščanje, hujšanje--> neoplazme, avtominunske b.,infekcijske,...).
Nato je sledil status in ponovno vsa DD z argumentiranjem.
Po kliničnem pregeldu, ga zanima, katere preiskave in ZAKAJ! bi opravila na IPP (EKG- prsna bolečina, RTG pc- dispnea, elektroliti-zdravljenje z diuretiki, troponin- prsna bolečina, proBNP-srčno popouščanje, saturacija, plinska,...) ob vsaki preiskavi, ki bi jo opravil ti pokaže oz pove tudi izvid. Tako moraš razbrati npr EKG (moja je imela AF z zelo nizkimi amplitudami, zaradi česar sem ugotovila, da je imela perikardialni izliv, ki se je ob mojem pregledu ob diuretični terapiji že resorbiral), potem na RTG pc ga je zanimalo kako bi ločila perikardialni izliv od dilatacije, prikaže ti RTG sliko, ki jo opišeš (priporočam, da si preberete opis RTG pc med literaturo na medenem srcu), vpraša kakšna projekcija je (slika je imela spodaj napis AP), zakaj je v tej projekciji (nepokreten),kakšna je običajno projekcija (PA). Prebere laboratorijske izvide, ki jih komentiraš (zakaj anemija (pri SP imaš lahko v začetku policitemijo, ob razvoju kaheksije pa anemijo), lahko krvavitve (poveš, da bi bil MCV znižan), malo o anemija...), dušični retenti (spraševal kaj bi pričakovala pri ALO), pro BNP je bil v oblakih, kar kaže na SP, kaj bi še naredila (UZ, kaj bi pričakovala), nato prebere UZ, ki ga komentiras.
Glede preiskav je kar natančen in želi, da vsako stvar, ki jo naročiš veš zakaj si jo in kaj bi pričakoval. Vprašal je o zdravljenju z diuretiki, katerega bi izbrala za izlive (Furosemid, sem rekla 40 mg, je vprašal zakaj, menda je max dnevno do 4 g), nato je vprašal o zdravljenju srčnega popuščanje in katera zdravila menim, da bo prejela gospa. Sva se še malo o digitalisu pogovorila in s tem zaključila izpit.

Vsem, ki boste imeli pri profesorju izpit svetujem, da nastopite sproščeno, profesor je Gospod in res prijeten spraševalec, ki preveri, da RAZUMETE interno medicino in razmišljate, ne pa, da ste "napiflani" teorijo. Vprašal me je koliko sem pisala pisno (92) in mi dal najlepšo oceno. Srečno!