Ustna vprašanja - prof. Košnik (2014)

Tudi jaz bi pohvalil profesorja kot super izpraševalca. Najprej pa ena vzogoja za Golnik, ALERGIJA obstaja samo v ednini, je ena in ne tega samostalnika spravljat v množino. Alergija je ena, samo sproži jo več različnih alergenoh in kaže se na različne načine (utrikarija, angioedem, šok, ...) Torej če greš na Golnik ne pozabit vprašat za alergijo, kajenje (zavojčkov let), in seveda poklicna anamneza.
V mojem primeru je imel profesor tudi praktični del, torej predstavitev bolnice. Moja je imela poslabšanje KOPB, razpravljala sva o možnih vzrokih. Opozorilo "poslabšanje KOPB" je samostojna entiteta, v diferencilani dg pa imaš pljučnico, pljučno embolijo, edem ob srčnem popuščanju, Razpraljala sva o tem kaj bi po izvidih sodilo v katero od teh kategorij. Potem sva si pogledala rtg bolnice (ne se bat, ni tako grozno, kot si mogoče predstavljaš, ob katastrofičnem deficitu radioloških zanj), njen EKG, plinska. Malo sva razpravljala še o ostoporozi (ki jo ima bolnica), stronciju(ki se uporablja v th ostoporoze in zna delat pljučne embolije).

Potem pa še: PSOC (klinična slika, diagnostika, zdravljenje, tako zelo osnovno, prilagojono bolničinim težavam, najprej po možnosti hujšanje, nato antiandrogeni, klomififen, če hoče zanost, kontracepcija)
Potem pa še malo o protinu, ne pozabit, da se akutni prvi napad lajša z NSAID (samo ne z aspirinom, ker slabša izločanje z urinom), da intrartikularno daš kortikosteroide lahko, diagnoza v nejasnih primerih s punkcijo, kjer dokažeš uratne kristale in seveda izključiš speptični artitis, in uvedeš alopurinol. Pol še, da se najprej vname MTF sklep v naslednjih napadih pa več sklepov. pol pa še tofi. dejavniki tveganja (nezdrava prehrana, alkohol)