Ustna vprašanja - prof. Mušič

bolnišnica Golnik
8.00-16.00 dela na oddelku 300 prof. Ema Mivšek Mušič
- za kakršnekoli dogovore je priporočljiv vljudnostni osebni stik (ne telefonsko!), ustrezno se predstavi
- študiral si vsaj 6 mesecev in to po slovenski interni (KC ne omenjaj, ker ji dvigne pritisk)
- si moškega spola (sicer resno razmisli o spremembi spola še pred ustnim zagovorom)
- prof. meni, da velja med študenti za lahko izpraševalko in da o njej krožijo govorice, da se pri njej lahko naredi (kar pa, bogme, ni res, saj ni izpraševalec izbora, a tudi ni treba takoj v Ljubljanico skočit, če jo dobiš, sploh, če imaš ustrezna navodila, lahko je čisto gladko in ok)

Vprašanja: prof. je nad pulmo vprašanji že nekoliko obupala, ker redko sliši tisto, kar želi, zato jih niti ne postavlja več tako intenzivno kot nekoč. Vprašanja smo zbrali na podlagi nekajletnih raziskav. Pomembno je, koliko si kaj pisal, pričakuj vprašanja iz »slabših« poglavij pisnega testa. Osredotoči se zlasti na tri zadeve: kardio, gastro in hemato (nikar tega ne izpuščaj, zlasti levkemij ne!). Pri odgovarjanju omeni pregled bolnika, nato opiši njegove klinične znake najprej. Običajno sledi diagnostika. Impresionira jo tudi zgledno poročanje anamneze in statusa ter vešče odčitavanje rtg., pri slednjem zlasti poglej zaporedje odčitavanja na rtg sliki! Nagrajuje se mirnost odgovarjanja, logično razmišljanje, ne prestraši se preveč. Nikakor se ne zapletaj v argumentacijo (če ona nekaj trdi, je res, tudi če te obdolžuje neresnosti ali lenobe, sicer je pa slednje tako ali tako res, sploh naše generacije so take.) Dostikrat hoče zelo specifično artikulacijo stvari (kar je lahko slabo, če si zmeden in prestrašen in se gotovo ne boš spomnil morda niti, kako se reče krvni sliki), npr.: MREŽASTA struktura pljuč ipd. Če ne boš zmogel artikulacije, ki jo želi, se zna posmehovati in biti žaljiva. Izpit je tudi fizično naporen, saj pogosto traja več ur (prinesi si s seboj kakšno pijačo ali sendvič, če si na izpitu tudi lačen.) Če vse to veš, sploh NI HUDO, potrebno je neko splošno znanje, zlasti pa diagnostična sposobnost razmišljanja.

Ekstrinzični alergični bronhioalveolitis EABA, NSI 300 + MED RAZGL 1999; 38: suppl. 7
vse tiste fibrozne zadeve iz pulmo (itak celo poglavje), bolezni pljučnega intersticija, BPI, NSI 299
sarkoidoza (zlasti kaj je pri sarkoidozi na srcu) NSI 308, srce - 309
revmatoidni artritis - kaj je na pljučih NSI 304, 971, KC 470
SLE-pljuča NSI 404/305, 937 974
sistemska skleroza,skratka sistemske vezivno tkivne bolezni, pa kakšno revmatoidno dodaj NSI 305, 937
pljučnice (kako zdravimo doma pridobljeno pljučnico-odgovor je penicilin!, kakšni so splošni ukrepi pri pljučnici -odgovor-kisik, tekočine, merjenje RR, spremljanje diureze!) publikacija Zdravljenje notr. Bolezni, algoritmi odločanja in ukrepanja, MR, 2-1 PDO
astma NSI 276
alergije - ona se s tem ukvarja, je en plakat o stopnjah alergije izdelala, saj se ga spomniš
kopb NSI 268-274
srčno popuščanje NSI 70 (zelo pomembno vprašanje, se pogosto pojavlja)
akutni miok.infarkt - po kakšnem času bi še dal-a fibrinolitik
sekundarna hipertenzija (zakaj jo je pomembno odkriti – ker jo lahko zdravimo, kakšni so vzroki)
kronična mieloična levkemija
akutna mieloblastna levkemija, razdelitve teh krvnih zadev (začneš s klinično sliko!)
mielodisplazija MDS NSI 1087
vzroki za povečano vranico in razlika med hipersplenizmom in splenomegalijo NSI 1108
cepiva pri odstranitvi vranice (glej spodaj)
DD levkopenije NSI 1080
Plazmocitom
Karcinoid (kje se pojavlja)
Diagnostika in klinična slika diabetesa tipa II
addisonova bolezen
cushing
pljučni edem
piogeni nefritis (kaj se pojavlja v urinu, katere cilindre vse poznamo in kateri so tu prisotni, kateri pa drugje in kje)
gastritis NSI 368
crohn
venske tromboze NSI 251
diabetes
CREST
bronhoalveolarna lavaža, BAL, kako poteka (najdeš na začetku pulmo poglavja NSI)
troponin (ali je specifičen)
krvna slika
sideropenična anemija - vzroki
ABPA NSI 284
eozinofilni granulom NSI 1106
respiratorna acidoza

Izkušnje s terena:
1. Na izpitu sem imel bolnico z fibrozirajočim alveolitisom (NSI 304) pri RA (NSI 971, 974, KC 470). Na ustnem je bilo relativno enostavno (op. pis. to je izkušnja nekoga moškega spola) - razmišljaj logično. Začela sva z anamnezo, nato status, kakšne preiskave bi naredil (sproti mi je dala rezultate), razložil sem ji RTG P/C itd., nato pa še TH. Na koncu me je še vprašala podrobno o lupusu in lupusni glomerulonefritisu (KC 489, NSI 811) in terapijo srčnega popuščanja. Glavno je, da ji nekaj ne bluziš (rajši reči, da se ne spomniš)

2. Pomembno je, da se ji greš predstavit še preden te sestra odvleče k bolniku. Bolnik: poslabšanje KOPB v kombinaciji z emfizemom - zdravili so ga dolgo, predolgo zaradi domnevne pljučnice, ki bi naj bila najpogostejši
vzrokposlabšanja KOPB, kar pa POZOR! ne drži - je le drugi najpogostejši
vzrok, prvi je desnostransko popuščanje --> sledi nasvet, da preberi
tudi kardio.

Vprašanja
pljučnice iz domačega okolja
levkemije
rada sprašuje tudi kašelj

3. Izkušnja: hipertenzija, eozinofilni granulom (v pljučih), atelektaza na rtg, srčno popuščanjeElektivni bolniki za splenektomijo morajo biti cepljeni vsaj 14 dni prej. Neelektivni bolniki pa na 14. postoperativni dan.

Odrasli:
- polivalentna pnevmokokna vakcina
- kvadrivalentna meningokokna polisaharidna vakcina
- hemofilus B konjugirana vakcina

Otroci: prilagoditi dozo/vakcino

veliko sreče!

------------------------------------------------------

Živjo!

Tukaj še ena informacija o izpitu pri prof. Mušičevi na Golniku.
Ne se ustrašit tistega prvega poročila, ki zelo strašno opisuje izpit pri njej, ker enostavno ni res. Pri meni je bila čisto prijazna (sem ženskega spola, torej teorija, da ne mara žensk ne drži povsem). Res sem pa tudi slišala, da se ti lahko zgodi, da med izpitom postane že zelo grozno in da imaš zelo slab občutek, na koncu pa vseeno da dobro oceno.
Pacienta nisem imela na njenem oddelku, ampak eno nadstropje nižje. Bistvo pri pacientu so bile hemoptize v anamnezi, drugače zdrav. Poročati moraš celotno anamnezo in status, čeprav nisi našel nič patološkega. Zato je dobro, da ko končaš pacienta in imaš sigurno še dovolj časa (ustnega pri prof. sem imela šele ob 10.30, pacienta pa ob 9.00), da si na kratko vse urejeno napišeš in potem še samo prebereš. Ko sem si to pisala, je mimo mene prišla zdravnica mojega pacinta in me prijazno vprašala, če me še kaj zanima in mi vse lepo razložila. Tako, da kar se pacienta tiče ni panike.
Na ustnem si prof. natančno ogleda statistiko tvojega izpita in te vpraša najprej tisto, kar si najslabše pisal. Potem dobiš še ostala vprašanja. Po mojih izkušnjah si pri njej resnično lahko vprašan karkoli iz katerega koli področja, vendar se tega ne ustrašit, ker jo ne zanimajo podrobnosti, ampak samo v grobem klinična slika in kako bi ti pacienta s takšno boleznijo zdravil.
Moja vprašanja:
- sistemski vaskulitisi, SLE in vaskulitis, nodozni poliarteritis
- dilatativna kardiomiopatija
- terapija z beta blokerji, kateri je selektiven in ga lahko daš tudi pljučnim pacientom (bisoprolol - Concor), kako pri srčnem popuščanju
- venska tromboza in pljučna embolija (pazi – na Golniku delajo za diagnozo pljučne embolije vsem pacientom spiralni CT in nič ventilacijsko perfuzijskega scintigrama tako kot v Ljubljani); tukaj lahko omenim, da je zelo ponosna na Golnik in da ne mara Ljubljane in KC-ja, zato pazi, da ne boš česa ljubljanskega preveč hvalil ali celo grajal njihove bolnišnice Golnik, ker oni so 'zelo napredni in bolje opremljeni kot marsikatera bolnišnica'
- oralni antidiabetiki in insulin (kdaj uvedeš insulin in kako), kako med hudimi okužbami uravnavaš sladkorno in podobno
- akutni spontani pnevmotoraks (kako bi prepoznal, kaj bi ti povedal pacient in kako bi ukrepal npr. da si dežurni zdravnik v njihovi ambulanti, pozno popoldne, in ti pripeljejo takšnega pacienta)